Thursday, December 30, 2010

sneak peek


hantaran are 75% done. all by my mum. yuppp she has the magic hands. i must say im so proud of her. maybe macam over the top. tapi jika dibikin oleh emak sendiri dengan penuh kasih sayang, sape pedulik? cantikkkkkk kannnnnn? heeee. puji sendiri. tak malu. =P

sofa ni memang takde sape dah bole landing kecuali barang-barang tu. haha.

so tinggal lagi sikit-sikit nak deco and letak barang hantaran jek. lagi sebulan 4 hari, macam almost done je kan? tapi baju tak tempah lagi wooooo. risauuuuuu.

ni pulak ialah one of gift dalam goodie beg untuk guest. hasil tangan sendiri. ngehngehngeh.


pun hampir 65% siap. terhad ni. ade dalam 80 jek. hu. ok laaa mengaku memang tak berapa nak comel and lawa sangat. tapi, hei,jika dibikin sendiri dengan penuh kasih sayang, sape pedulik? haha. 

nanti akan review penuh pasal hantaran and goodie beg ni bila e-day nanti ok.

notakaki: dah berada di muar...yippie. so in the mood for maria abas wedding and new year!!


Friday, December 24, 2010

handbouqet?

my mum called siang tadi. she said "tambah goodie bag lagi doplo ye. nanti sedara-sedara dengan jiran-jiran dekat rumah tak dapat pulak".

iye laaa mak....sok orang gi beli.

i was blogwalking just now.
and found out some of the ladies masa majlis bertunang they all ade pegang handbouqet.
perlu ke tak eh handbouqet?
maybe perlu untuk hilangkan nervous. and as a prop untuk bergambar jugak kan?
so takde la tangan nampak kosong sangat kan.

as for me, kalau nak ade handbouqet pun nak yang kecik kecik cute cute je. yang besar save for the wedding. ehehe. maybe boleh DIY je. boleh beli sekali masa beli bunga untuk sirih junjung kan. ala-ala macam ni....




source : google.

Thursday, December 23, 2010

apekah?

tiba tiba dapat call dari bf dia ialah on the way balik seremban. kalau nak balik rumah duk diam diam aku ialah tak kesah. malah aku suka. tapi dia ialah cakap dia tension nak cuti esok sebab malam ni nak main dota. korang rase ape aku patut rase?? nak lempang diri sendiri supaya sedar inilah dia bakal suami sendiri atau meratap menangis hiba kenape lah bakal suami macam ini? oh serious shit aku tak tau nak cakap ape. heh.

aku tak marah. ape plak hak aku nak halang die balik seremban. tuh dia nak balik jumpa mak ayah dia. tapi dia ialah nak main dota juga. itu macam membuatkan aku tak boleh terima. paham? heee

pastu dia cakap "kamu kena bagi saya main dota sebab nak hilangkan tension kerja. lagipun kamu dah dapat cincin mahal. orang yang gila sebab habis duit". ngehngehngeh. ok ayat akhir tuh dia tak cakap direct. tapi aku tau die menderita sebab kene ikut cakap mak die nak beli cincin yang macam mane. mestilah mak die taste tinggi. makcik. i salute u!!! tabik spring toing toing toing. hehehe.

oh aku sungguh materialistik. pastu bf cakap camni lagi "pas kahwin cincin tunang kamu bagi orang balik". ehhhhhh ape plakkkkkk....mane boleh. die cakap nanti takde duit nak nak tukar sport rim kereta boleh jual kat pajak gadai. oh no no. big no. memang aku simpan dalam peti besi nanti. hu

dulu pernah cakap macam ni:

akmal : buat ape la beli cincin mahal mahal. beli cincin tikam doposen tuh dah la. baik la duit tuh buat beli sport rim atau tukar barang kete. lagi baik pekdahnye.

aku : hei u shadapp...ade ke patut nak bagi cincin tikam je. ok ok takpe. orang tak kesah. tapi kamu kene dengar cakap mak kamu la die nak cincin yang macam mane. lagi pun sape lagi penting, orang ke kereta?

akmal : oh hoi mestilah kamu cik nanot yang tembam dan gemuk perut lemak bergoyang. *sambil buat muka gelak jahat*

ok ape patut aku buat sekarang? terjun sungai muar? ahahahaha. eh aku tak patut gelak. *diam*


*****************

oh yeah tadi aku ialah berjaya hantar encik mafia buat allingment dengan balancing. gagah tak wa redah kedai tayar tu. ayat kene poyo macam ni "abang, tolong buat allingment kereta wa. dengan balancing ke. tak nak buat bende lain. abang pomen jangan nak pengaruh wa tukar tayar la tukar sport rim la. wa hentak lu dengan spanar ni kang. lagi satu, lu jangan nak tipu-tipu harga dengan wa. wa tau total cost tak sampai 30 hengget pun". * cakap sambil bercekak pingang lengan baju paras siku*

in the end lepas settle suma harga memang rm30 je pun macam yang aku mintak, ngehngehngeh.

ok memang tipu. aku cuma cakap macam ni "abang tolong buat allingment dengan balancing kereta say. mekasih". terus duduk kat kerusi plastik diam sambil tanya akmal bape harga buat mende ni sume. sambil duk diam-diam dan doa abang pomen ni tak tipu aku and tak jahanamkan kereta aku. haha.

in the end harga die memang rm30. standard semua kedai macam tu. ahahahaha     ^_^

*****************

in the end tetap sayang jugak kat akmal rais tuh walaupun perangai macam hampeh suka amik sayur pakai tangan je walaupun dalam mangkuk sayur ade sudu. memang tak bole bawak makan hotel la die ni. malu i. malu!! hahahha. **tarik nafas dalam-dalam dan hembus* redha.

Wednesday, December 22, 2010

non-wordless wednesday.

mangga muda cicah dengan mak bee. perghhhhhhhh terbaik wokkkkkk. tenkiu haniza. ngeeeeee

kau ade coklat nama sendiri? takdo kannn....tenkiu lay kuan...

Tuesday, December 21, 2010

pra-update becoming weekend.

1 month to go...

baju belum tempah lagi. akmal cakap kene kurus lagi sikit baru tempah. wuwuwuwuw. adekah diriku sangat gems sekarang. he said, aku bertambah chubby. aku rase macam dah control makan je. cuma bila balik muar je tak dapat nak control. mane bole lepaskan lauk mak masak kan. mesti la sedapppppppp. rugi tak makan wehhhh.

minggu ni cik marina nak bertunang dengan our schoolmate jugak, faiz. hehe. sekali berapa ramai daaaa kawan aku punyer bf/bakal tunang/bakal suami/suami nama faiz...hehee. tak dapat nak datang sebab rumah kat muar takde orang. parents balik negeri sembilan. akak plak dah balik kl. aku kirim tahniah je la eh marina. janji ko kawin aku datang. janji ni. eh tapi agak-agak ko kawin serentak ke dengan kembar ko maria? jangan la wehhh nanti hadiah kene double. haha.

so untuk hilangkan boring weekend ni sebab khabarnya yana pun balik muar jugak weekend ni, aku pun tukar appointment facial ke hari sabtu. iye, telah tergoda untuk sign up facial kat NB natural beauty and slimming kat angsana. masa tu ade promotion. so aku amik pakej rm599 for 10x facial. hasilnya? kali pertama cuba mak, akmal, akak aku, kak kiah lab aku sampai ke makcik PPK office perasan muka ku lagi bersih dan berseri! yessss. haha. kakak owner shop tuh cakap "dik oiiii...muka ni kene la buat facial setiap bulan.bukan time nak kawin je baru nak buat dik oiiii..." iye lah kak. sebab kau aku dah terbayar rm599. hampeh nye akak tu. -_-"

pastu aku baru teringat aku ade beberapa sesi kat LWM tak habis lagi. so aku call LWM subang jaya and mintak derang transfer ke JB. diorang cakap ok. so terus set appointment hari ahad. macam ngeks kan. baru teringat ade 6x session lagi. nasib ingat kalau tak burn macam tuh aje nokss. pastu ahad ni jugak bole la gi saloon cutting it nak kene trim hujung rambut sebab dah bercabang. and treatment sekali kot.

reading this entry, akmal obviously will say i am high maintainance. before this pun die memang cakap macam tuh. haha. sayang pas kahwin semua kos facial dengan rambut kamu tanggung kan? ngehngehngeh =D

kalau la kat jb ni ade fitness first....please la bukak satu kat sini bole ku sambung jadi member. dah dekat 7 bulan dah freeze member card. wuwuwuwu sedihnyeee....eh tetibe kan cakap pasal fitness first. i want to be fit again....jogging kat kebun bunga panas la, pastu nanti hitam. pastu banyak nyamuk. pastu kene kacau dengan askar la polis la. boring betul tak bole jog aman-aman. huh. (sebenarnye malas macam-macam alasan kau bagi kan).

yang penting aku nak ipod dulu baru bole start berjogging secara suka ria dan bermotivasi. sayang,bila nak belanja ipod? pelisssss.....

Sunday, December 19, 2010

snippets

- i smile and giggle everytime i hear my fav song on the radio. eventhough i can hear the song thousand times from my toshie or mp3

- kalau mengantuk masa drive, korek la hidung sepuas hati. terbukti berkesan untuk menghilangkan mengantuk. haha.

- bf said i am such a preserverance. apa itu preserverance ?

- lagu 'breath' from justin bieber berjaya melegakan perasaan nak terkench yang amat seksa semasa stuck dalam jam hiway tadi.

-telah berjaya menyiapkan 60 goodie gifts for my e-day nanti. yippie!

-baru dapat tengok movie lagenda budak setan kat astro warna. that movie is a big mess!! merosakkan jalan cerita novel yang best itu. nasib aku tak tengok kat wayang. heh.

- seriously kene berdiet dan kurus sikit before my e-day! demmit esok wajib berjogging and jaga makan. (owh i said it for thousand times already. lame lame.)

- i don't think i only hate her attitude. but i hate her too!!! cant stand her anymore. i think we all do now. (you-know-who)

-blackhead sudah bermaharajalela. its the time for facial again. *kopak*

Tuesday, December 14, 2010

idea for doorgift?

holla.

u know what, i found this bottle at my house. macam botol jem but a lil bit smaller. just macam size botol inner shine tuh. actually, budak bilik yang dah pindah before i moved in yang punye. dia dulu keje bahagian x-ray hosp. this bottle is actually botol ubat untuk nak buat xray. i dont know. yang penting botol ubat la senang cite nye kan.

tapi die dah siap basuh bersih. and tag ubat tuh pn dah tangal. tapi last-last die tak jadi gune untuk doorgift wedding die. so ade banyak gile kat rumah tuh. maybe dalam 100 plus. so i asked mum, nak ke tak nak this bottle? maybe bole jadikan something untuk doorgift ke. kannnn?

so i took 50 bottles and bersiap sedia untuk deco nanti dengan mak and angah. 50 je pun...kalau buat untuk wedding takdo makno nyoooo..

ni la bottle tu.


so korang ade idea tak nak buat ape kat mende ni nanti? hehehe. rase-rase macam dah tau je nak buat ape ;))

p/s : sangat lega sebab closet dah makin bertambah space. banyak baju dah di let-go. lapang kepala otak. haha

Monday, December 13, 2010

pre-loved item to sell at only RM 10 !!!!!

i want clear out my closet. terlalu penuh dengan baju-baju and kasut yang tak pakai dah. but they are still in a good condition. email me if u are interested. if korang stay in JB je, we can meet up. if outside jb, RM5 more is needed for posting.


all of the baju and shoes are only RM10 !!!! and the shoes size is 5.

hurry up !!!

and can u guys tell me where can i find this tepak sirih. tp no need yang tenun-tenun punye. fake punye pun bole. my mum insist nak beli mende ni. she said for sure belah lelaki nanti akan bawak their tepak sirih. kan ikut adat negeri sembilan. pula tuh pakcik ialah ketua buapak (ketua adat perpatih). for sure kene ade tepak sirih ni siap kene balut dengan kain batik and kain kuning. ohhhh peninggg!


maceh....

Sunday, December 12, 2010

update pukal.

aku kan memang gedikk. time ade cerita patut nak share aku wat bodoh malas nk update belog. time dah boring tak tau nak buat ape barula terhegeh-hegeh nak jennguk belog. ape deh. acctually banyak la kot benda jadi tapi macam malas nak cerita kat sini. nanti asyik cerita je orang muak plak kang. so meh update secara pukal =P

kak long ain wedding. 29 october 2010. kuala pilah, negeri sembilan.






 iye pengantin 4. pengantin lelaki baju merah tuh adik die. they all ialah anak sedara aku. so kire aku ni makcik la kan? ngeks. anak sedara kawin dulu. hu.

next. pergi kedah. wedding anak best friend my parents mase muda remaja dulu kot. pictures dalam nikon kat muar la pulak. isk. ni je yg ade.

wedding nye kat langgar, kedah.



  2 kereta. pastu aku yang kene drive all the way from kl to kedah. ayah rilek kat belakang. ceh.

whats more. i think there's a lot! but i just stop here. but...

alaaaaa awak macam tak sudi je kat saye???

bye.

Saturday, December 11, 2010

D-I-O

did i told u all my e-day color theme? its pink! PINK! and the only person who loves pink that much is si kenit balqish. she must be so happy nanti when she knows we will use so many pink items. i'm not fancy the pink color. infact i hate pink. dulu-dulu la. cant believe i will wear pink on my e-day.

so the kain i bought at jakel is pink. together with kain baju melayu also in pink. ghasak la akmal nak kene pakai pink jadi mat jambu that day. hahahah. the last time i went back to muar, we almost settle in buying the hantarans deco and also mini dais deco. i just cant list down all the things that we bought because its tooooo many of them! =))

my mum is doing my hantarans. this is only 23% of it. kot? haha. she send the picture of it, i approved then she continue with the rest of the deco. i cant imagine the come out now but i trust my mom. she did so many hantarans for other people so i just put my trust on her. boleh gitu? hehe. i dont bother if is will look like an old-skool as long as it is beautiful, to my eyes. biasalah cita rasa orang yang belum berapa nak tua. =P

alas dulang itu we bought at SSF damansara,

gabus untuk alas barang hantaran tu i bought at perling, jb. cant remember the shop name. but the shop is quite big, macam gudang. and bought these flowers there. mum said she wanna use as the deco of hantaran. so i bought 7 of them. and also the gift bag. something similar to this one but it plain pink with ribbon. i wanted the polkadots but they dont have it. =(( so terpaksa beli yang plain. tapi cantik jugak lah!! hehe

the flower for hantaran deco.


the goodie bag. 
*image : google*

and surprisingly my sis booked MUA for me. because she is not confident to do my make-up. haha. as long as she belanja, im ok with it!! hahahaha. tp tolong lah jangan make up i tebal-tebal macam tepong gomak. harap-harap leher akan sama color dengan muka. kalau tak.....memang aku back hand akak aku nnt. huh.

eh did i told u we bought artificial flowers for mini dais? yuppp we bought it at mydin melaka. they look like the real roses. and the awesome thing is its under rm100, for all the flowers. best kan?? picture takde. will post about it later. 

photographer called me the other day. to cofirm my booking. pandai kau call aku eh ingat dah lupe. kalau tak nak gie serang kedai tu minggu depan. hehe.

so with less than 2 months i hope everything will turn well. nervous!

i think i am not do-it-myself here. but lebih kepada do-it-ourself (DIO). because i have my super-mum and sister to help me out! love them to the max!

Tuesday, December 07, 2010

Now I am officially broke. Again. How many times I said I'm broke??? Haha. If i know engagement ceremony will need a lot of money, I may tell the parents that we don't need the ceremony. Maybe just a simple one where just sarung cincin and that's it. Bole tak? But the problem is both parents want us to engage in proper way. Ikut adat semua. And having sister as penasihat to my mum memang mencabar. Haha. Sorry sis. But on top of that we know they want the best for us.

So I kene dig out savings yang dah simpan for wedding. To buy stuffs for bertunang. And I taught its only thousand ringgit. But I'm so wronggggg! Its more than that ok. Even though we just DIY, but....yeah u still want the best kan. To reduce perasaan guilty, most of the items we bought is reuseable. In any way. Must be. Haha gile cheapskate kan. Haha.

So my sis tried to make up me. Failed!!!! She said my eyes susah nk bentuk sebab takde kelopak. Haha. Second trial failed jugak. End up kene hired mak andam jugak nak make up ni. We'll seeeeee....

Habis jewels is having promotion. 30-70% discount! Grabbed the pamplet and showed it to akmal. But he said no need to worry coz his mum already booked a ring for me. Seeeee? FMIL lagi effision dari bf sendiri. And I curi-curi bace sms between akmal and his mum. And it made me smiled all day long. Hahahaha. Sayang u kene dengar cakap mak u ok! Hahaha.

After the weekend, I can cross few item in my checklist. Hiasan hantaran yang major thing dah beli, bunga for mini dais, goodie beg, bekas bunga rampai, and etc. Phewwww... (Tapi poket rabak!!)

Ok. That's all for now.

**congrats to my 2 friends for their wedding, ezhu and zaharah. And to maseela for the upcoming anak buah. Hehe.

Sent from my maxis blackberry bold 9700.

Friday, December 03, 2010

yeay yeay!
esok balik muar!
balik muar esok!
muar balik esok! eh tak. tuh dh melalut.

entah kenape excited sangat nak balik muar. macam la kau tak pernah balik muar nanie oit. tapi perasaan nak berjumpa encik boyfriend macam berperasaan nak pergi first date. ehehehe. pastu aku ni kalau terlebih excited mesti susah nak tidur. pejam mata habis-habis pun tak boleh lelap jugak. macam masa kecik kecik dulu kalau mak ayah janji nak bawak pergi picnic kat port dickson mesti malam susah nak tidur sebab dah terbayang berenang dalam air laut PD yang kotor tuh. ehe. sekarang sebut nak gi PD pun dah bo-layan. asyik-asyik PD boring dah den.

ok dah. nak berusaha lelapkan mata. bye

Saturday, November 27, 2010

over harry potter and such

you know when u in love with a guy, u wanna do every single thing with him. oh well, not everything, but some major things. things like harry potter. yes. its a big issue, for me. and its so sad he cant promise to watch it with me. yeah im sad over harry potter. not with him. because i cant watch harry potter with him so i cant watch harry potter. oh what the hell im telling here. haha.

he said, "if u wanna watch it just go. it will not tear us apart. not like i will be mad at u because of harry potter."
i know baby. harry potter is nothing compare to you. but i admit he is cute too. haha.

so i told him this. "if u wanna watch it too, u can. but u have to accompany me again if i wanna watch it with u. (and its on u. u belanja. gold tickets. with popcorn, and chickenball)". okeh ayat dalam kurungan tak sempat bagitau die. but i know u will read this honey. lalalalala. ^_^

in the mean time, lets daydreaming. DIY mini dais. i have something like below as my idea. i think it is quit simple. so u can do-it-yourself.

picture from sher design

i may change the bench with bantal nikah. so the bantal we can re-use for nikah. i dont know. will see which is better.

remember i said in my previous post i bought 2 pasu for mini dais. here it is. later the pasu we can bring to new home kat seremban nanti.


as for door gifts for his side, mum said she wanna give something like crystal-bowl. where we can put bunga rampai in it. that bowls we can get them from syarikat menang. {sape tau syarikat menang? hehehe}. coz she is a member and they having year end sale. tak tau. will see later. mum will servey the price first.

ah people it YES timeeee!!! too bad i cant go for shopping. save nanie save!!!

about a ring, he said his mum has an idea for the ring. i definitely tak kesah if his mum wanna pick for me. coz i totally trust her. bakal mak mertua ku ade high taste ok. hahah. remember my merisik ring. i simply love it. so i think i will love my engagement ring if she wanna choose it for me. lalalala. so part ni tak payah pening-pening pikir. so nanti surprise sikit tak tau rupa ring macam mana. bertambah excited and nervous nanti. hehe.

Wednesday, November 24, 2010

karangan surat tak rasmi

i added the ticker for the upcoming e-day. yes, maybe u all will say "hek eleh pompuan ni, kecoh gile. baru nak engage jek. lum kawin lagi dah sebok cerita pasal semua". and helooo this is my blog so sukati aku la nak citer semua. kalau tak suke bace pergi mamps. ade aku kesah. hakhak. ok nani, please mind your language. tempat awam ni. hehe. ok ok.

the reason  why i wrote (ok acctually type aje) all about my preparations, my feelings is that i want to remember all of the moments. the feelings of it. kau harap berkahwin sekali seumur hidup kan. and of course lah nak ingat-ingat saat-saat penting macam ni seumur hidup kau kan. so yes, memang akan ku ceritakan semua yang ku rasa sampai a ke z. i know all bride to be or ex-bride ade feeling macam ni kan.

and this blog is like a medium for communication. lets say, kau nak design macam ni, macam tuh, tapi takut nak cakap dekat bf or dekat tunang, suruh die bace blog kau dan mesti dia akan paham. dengan syarat kau tulis entri pasal benda yang kau nak dengan ayat yang penuh perasaan sampai si dia tak sampai hati nak menghampakan perasaan kau. hahahaha. dengan cara itu, secara paksa rela dia akan ikut permintaan kau. eheheh.

macam ni.....

kepada encik teman lelaki yang dikasihi, 


the reason i book photographer tuh sebab they all ialah photographer profesional. kalau i tak sempat kurus seperti yang  u nak, they all boleh hide all my lemaks. and pulak tu u tak kasi i make up tebal-tebal. so kalau muka i tumbuh jerawat that day, they all boleh hilangkan jerawat i tu. bole la kasi nampak muka i ni glowing dalam gambar nanti. ngerti? on top of it, u, eh tak, kita ni dah la tak fotogenik. pastu u dah selalu amik gambar muka tak siap. let say semua gambar yang kawan or famili kita amik semua buruk macam mana??? nanti i nak letak kat FB pun malu...lepas tu nanti bila gambar tuh dah siap dalam album yang cantik. takyah dah pikir nak cuci gambar tu semua nanti. plus, tok nenek cucu sedara sepupu sepapat makcik pakcik kita mesti nak tengok gambar kan. takkan nak cakap, pakcik bukak la FB, semua ade dalam tuh. mane la derang tau FB tu apeeeee sayang oi.

and secondly, i TERbeli kain sampai rm700 sebab i tersalah dengar ingat sales girl tuh cakap rm300 jek. tapi bila dah potong-potong kain tuh and nak bayar rupenye ialah rm700. (tipu tipu tipu padahal memang tau harga die macam tuh). tapi kain tuh cantik sangat kannnnnn? kan? kan? even mak u pun cakap cantik. haaa..u kene dengar cakap mak u! lagipun baju cantik diperaga untuk sape? untuk mak u jugak, sebab die yang akan tengok i dulu before u. ehehehe. kalau die tengok i pakai selekeh-selekeh je, sape yang malu? u dan keluarga u jugakkkkkk...


ok. sekian terima kasih. harap anda memahami. 

daripada, 
teman wanita mu.

p/s: pecah kaca pecah gelas. sudah baca harap balas.

**surat tamat**

Monday, November 22, 2010

kain baju tunang-done. kene kurus sebelum nak tempah.

tajuk sebagai peringatan kepada diri supaya gie joging.

funfilled weekend. and i am totally broke.

took leave on thursday and friday after raya haji. okey raya haji tak payah cerita la makan ape. nama pun raye. rendang, nasi impit, kuah lodeh, ayam masak merah. cukup nak tambah barang sekilo dua. haha.

then khamis tuh gerak pergi kl. tido kl semalam. jumaat nye pergi kuala nerang kat kedah. wedding anak kawan ayah masa die kat pahang dulu. mula-mula plan me, ayah dan mak dgn adik je pergi. balqis plak nak ikut jugak. patutnye die tinggal dengan mama die kt kl. tapi tah ape perjanjian die buat dengan papa die. ikut perjanjian tu kalau papa mama die ikut gi kedah, die tinggal dengan papa mama die kt kl 30 hari. tapi now lepas dah diskaun semua nak duk kl 7 hari je. tapi the latest aku dengar die duk kl 4 hari je. itupun lepas die pujuk acu die (adik aku) duk kl jugak dengan die. haha. balqis balqis. tah pape.

pastuh sabtu pas wedding tu terus je balik kl. sabtu plan kunun nak gie nilai. mak akmal nak join sekali. kunun nak beli barang-barang nak buat hantaran tunang. sekali tak jadi plak sebab they all lupe that day ade wedding anak kawan ayah akmal. nak tak nak kene pergi jugak la kan. so postpone pergi nilai. maybe pergi bulan 12 nanti ke. banyak masa lagi kot (?). hu. lagipun aku demam and tak larat la nak berjalan dari satu kedai ke kedai lain. mau pengsan nanti. dah la panas time tu.

so aku, mak dengan angah pergi cuci cuci mata kat ssf sri damansara. huiii memang rambang mata la weh tengok barang barang die. hikhik. pastu mak pekenan kat alas dulang hantaran. cantik. harga not bad. terus rembat 9 untuk pakai hantaran kawin sekali. hehe. jimat skit.  then beli kotak untuk letak kek batik. yang aku pn tak tau cmne rupe kek batik tu. akak aku je tau cmne rupenye. die yang gatal nak bagi as hantaran jugak. hu.

done with ssf. menuju ke masjid india and jalan TAR pule. motif? cari kain nak buat baju tunang. dalam kepala otak dah pikir nak chifon chifon chifon. tiada kain lain selain chifon. hakhak. bab benda lain aku tak kisah cikai-cikai and murah. tapi baju aku nak yang aku suka jugak. haha. masuk jakel. terus pegi kat bahagian kain chifon. hakhak. rambang la mata mak aih. cantik cantik gils. and ade pakej. RM550 kain chifon 4meter with full satin lining and kain satin untuk baju melayu lelaki. terus rembat pakej itu even though tau ade yang lagi murah tapi aku malas nak berjalan lagi plus that time hujan lebat. hu.kain baju melayu bagi kat akmal. bile-bile bole pakai untuk amik gambar ke. huhu. akak aku, mak aku and balqis pun borong kain nak buat baju juga. hu.

then petang ahad lepas settle beli kain baik muar. on the way singgah jup seremban. rumah akmal. bagi ole-ole dari kedah and jambu dari tapah. hu. bagi kain baju melayu kat akmal. pastu mak suruh tunjuk kain baju aku kt mak akmal. ala dah tak surprise. hakhak. tapi mak die pun puji cantik kain tu. alahai makcik kot nak puji saye cantik takpe jugak. hehe. siap tengok selendang aku sume. then bagi idea camne nak buat rambut sume. mak aku plak nyampuk "pakai tudung kan senang je". mak akmal jawab "takpe kak, budak muda ni jangan pakse biar ikhlas baru die pakai. " caya lah makcik. rock gile! haha.

isnin plak johor cuti! yeay!bangun lambat, seronok gila. pastu pas lunch ajak mak gie town. nak deposit duit kete. then gie beli benda nak buat hiasan hantaran. yang aku tak tau camne mak nak buat nanti. mak je yang ade idea cmne nak buat nanti. bab-bab hiasan hantaran semua aku serah kat mak. dia yang pakar. huhu. then beli pasu untuk buat hiasan mini dais yang bakal DIY. hikhik. tengok je la nanti cmne rupenye.

pastu gatal gie survey photographer. then aku teringat ade 1 kedai photog kat bakri kat medan mara tuh. aliceshahstudio (klik sini untuk ke website). aku tengok contoh gambar die cantik cantik la jugak. not bad. aku tanye pakej tunang bape. RM350. ok la kot. terus confirm. haha.

oh one more thing. tarikh engagement dah tukar. dicepatkan. dah tukar jadi 3 februari 2011. khamis. ye khamis. public holiday chinese new year. haha. sebab on that 5/2/2011 tu ade kenduri cousin kat penang. sedara mak. so ramai cousin aku belah mak yang nak datang terutama nya paklang aku yang bakal jadi ketua belah aku nanti tak dapat datang. so terpaksa tukar tarikh. hehe. ye cousins yang dah kawin itu ramai nak datang sebab derang still ingat time derang bertunang and kawin dulu mak aku yang berpenat lelah dan berhempas pulas. so maybe nak balas jasa? entah tak mengharap pun. tapi kot nak datang bagus la weh. haha.


so thats all the updates. no picture.sebab saje nak simpan jadi pekasam. hahah. ok. nak siap nak kene balik jb. huaaaa malas nyeeeeee. ok bye. maceh.

Tuesday, November 16, 2010

esok raye lagi =)

bersiaran lansung dari muar.

hp kene bar. baru pas gie bayar. ape perasaan anda bila tengah gigih drive dalam hujan yang maha lebat tiba-tiba dapat panggilan dari bf  tanya dah bayar bil hp ke belum. bagi salam pun tidak. memang la nak buat aku hangin jugak kan. dah la memang hangin tengah tiup dengan kencangnye tengah-tengah hi-way tu. heloo of coz la aku dah bayar. tapi lupa nak increase kan credit limit. sebab both of us punye BIS campur dah rm240. limit sekarang rm300 je. memang la kene bar kan.

nasib baik bila sampai kat rumah mak dah siap masakkan sup ayam yang awal-awal dah request tengahhari tadi. owhhhh enak gile bila makan time-time lapa hujan lebat mencurah-curah. huhu. drama tak habis-habis. terus hilang perasaan marah kepada bf. ahaha. memang makanan yang enak dan sedap dapat menyejukkan hati.

ok. nak gi tolong mak masak  untuk raya esok. bye bye.

*selamat hari raya aidil adha korang.*

Friday, November 12, 2010

drama 3 babak

hari ni patut hari jumaat yang ceria dan gumbira. ye la kan, jumaat kot. mestilah seronok nak berhujung minggu kan. tapi sebab satu insiden ni memang membuatkan aku bengang gila. memamg tak boleh tahan dah terpaksa aku cerita pasal ni dalam belog. ceh, paksa ke? macam rela je. lagi pun atas permintaan khas oleh orang yang tak dapat menyaksikan drama 3 babak tadi. ahaks.

macam ni. kau dah la masuk lambat lepas rehat tadi. pukul 3.45 baru kau masuk.dah la tak inform kat kitorg mana kau pergi. inform bila dah on the way balik pukul 3.30. heloo at least inform la awal-awal at least bole cakap pergi hari isnin nanti sebab kan jumaat mesti waktu lepas rehat adalah amat amat singkat nak siapkan kerja. okeh budak sekolah pun tahu pasal ni.

then bila dah masuk lambat tuh biasala die punye kecohhhhhhhh. fuhhh. tak larat nak dengar dah. pastuh ngam-ngam pukul 5 masa die tengah taip demo tuh nak balik dah. alasan, blok kerete orang lain. aku ingat kan die nak alihkan kereta je. sekali terus balikkkkkkk! lepas tuh tinggalkan kerja bersepah macam ni.




ade sampel tinggal dalam centrifuge lagi. tak proses. siapa kerja lab tau la kot prosedur kerja. bukan macam gambar dia atas ye. die main tinggal je benda ni semua. habis kau nak harap orang lain sudahkan kerja kau ker? sorry la derrrrrr? kalau kerja kemas ade hati jugak aku nak sambung. tapi aku tak hingin nak sambung sebab aku bukan dapat claim off or OT pun. hahah. 

apelagi, call la die suruh datang lab balik. bole tak die cakap die terlupaaaaa??? kepala tah ingat ape tah sampai terlupa kerja? nak kata dah kawin ada anak cucu takde pun. hiiiisshhhh.

pastuh sampai-sampai lab, ape lagi. mula la kecoh die. bagi 1000 alasan yang orang dah tau pun cerita kau tuh. so boring. and annoying.

kisah selanjutnya....malas dah nak cerita sebab alasan dan ayat yang sama yang dah boring dengar. helloo orang lain pun ade buat salah tapi cepat cepat sedar kesalahan sendiri dan mulut senyap takut buat salah dah. takut nak melawan. ni tak. lagi kau naik minyak yek.

dah dah la tuh. boring betul cakap pasal kau. haha.

Wednesday, November 10, 2010

testing

Test buat entri gune bb. Berjaya! Hahaha

Tuesday, November 09, 2010

entri berangan

and my mum dah start tanya, berapa banyak dulang balasan nak bagi. pihak akmal bawak berapa. aku jawab rileks la mak lama lagi. padahal diri sendiri dah gelabah jugak.

and we all ingat nak singgah nilai masa on the way pergi kl raye haji ni nanti. survey-survey. mak cakap dah alang-alang lalu nilai kita singgahla kejup. tapi aku macam tak berapa percaya mak nak survey tengok-tengok je. for sure dia akan beli something jugak nanti. trust me!

mak lately ni sakit bahu sebelah kiri. tak boleh nak gerak angkat tinggi-tinggi. asal buat kerja lebih sikit mula sakit. asyik pergi urut tapi tak elok-elok. suruh pergi cek kat hospital taknak sebab takut masuk ward. last last aku bagi kata putus. ikut aku balik jb cek kt hospital aku ni or pergi hospital muar. tau takut. hehehe. die cakap ok nanti pergi cek kat hospital muar. straight away called akmal that day. mintak tolong MO lab die buatkan surat refer to orthopedic. tak payah nak pergi poliklinik biasa. kena tunggu berjam-jam. angah cakap bagus betul ade bakal menantu kerja hospital ni. helooo aku pun kerja hospital jugak ape.

so isnin hari tuh mak pergi cek. aku pesan kat akmal suruh mak buat xray and terus pergi orthopedic. firasat aku kuat cakap mesti ade kait dengan spine. betul aku teka sebab after balik dari hospital aku suruh mak bace ape doctor tulis kat report die. it is cervical spondylotesis. sah memang dah sah. pastu aku cakap kat mak dah jangan pakai rantai berat-berat besar rantai ikat monyet tuh kat leher lagi. hahahahaha. malam nye akmal hantar kan ubat and follow up lagi sebulan.

balik nanti aku nak tengok report tuh. if severe harus la aku refer mak ke surgeon-surgeon spine yang aku dah kenal. ape guna ade mereka as kawan. mungkin ke hukm, hkl or tawakal or pantai bangsar or selangor specialist. tengok la nanti macam mana. yang penting aku pesan kat angah kau belikan mak mesin basuh automatic baru and kat adik aku cakap kau kene tolong mak vacum rumah hari-hari. kat balqis, ermmm tolong jangan menggedik depan uwan. haha.

aku hope tak severe la. harap-harap tak kena masuk implant.

in the mean time, berangan nak mini dais macam ni yang boleh DIY. so that tak perlu kemas bedroom. so that family tak penat terutama nya mak.


source : tak berapa ingat. haidar design kot.

yup i just need a mini dais tempat nak sarung cincin and ber-camwhore.  tak perlu yang grand-grand tuh. less is more.

Sunday, November 07, 2010

bridezilla mode : turned on.

ohoiii  macam dah lama gila tak melawat belog sendiri. lately ni maleh gilo kot nak bukak internet kat laptop. online gune bb je. tapi still tak sama la online guna laptop lagi best kot. hu.

so what's there to update? bought blackberry. bold je for me. and curve 3g for akmal. and he is really into this on-the-go online. pergi mana-mana pun bila nak beli barang macam accessories kereta ke he will online into forum and ask the forum products mana yang lebih baik. even nak beli porch untuk hp pun. haha. and bbm je sekarang ni till i need to beg him to call me. or kene tanye die. "kamu kalau rase-rase nak call org je, call je la. i will answer." ahah. sampai macam tuh sekali.

esok is my birthday. yang ke 21. eheh. perasan. yang ke 24 ok. dah semakin tua. tapi still young in the inside. cewahhh. and the best present i got is merisik ring! eheh. yup yup. his parents came. sort of merisik. they told my mum they all nak datang nak bincang-bincang hal budak-budak ni. hu.

so after the discussion my parents and his parents had decided the engagement will be on cuti chinese new year tahun depan. so bila tengok-tengok calendar chinese new year is on 3 and 4 feb 2011 which is on thursday and friday. so they will come on the 5th feb, saturday. and that left me about 2 months to prepare!!!

OMG!!!! sempat ke takkkkk niiiii??? ok dah start nervous. and me and akmal plan the wedding will be held sometime in november. and that left me about 1 year to plan!! ok dah sesak nafas sekarang!!!


i know i know. my fingers are gemuk. haha.
white gold is my ring.
that bigger gold ring is my cincin merisik!
super in love with it. simple and sweet.

so bear with me, my post after this will mostly about my engagement plan and wedding. jangan muntah ok bace. hahahha. and my family pun dah start bercakap-cakap pasal ni. so we are all excited. haha.

*breathing*


bridezilla mode is activated. now!

Tuesday, October 19, 2010

in dilemma

tajuk nak berdrama aje. haha.

emotionally down. if i can turn back time. but no. you definitely cannot. mesin merentas masa itu adalah mitos dongengan semata-mata.

i miss home so much. home is where my parents is, my balqis, my sis, my bro and my bf. that is, muar terchinta. iye. all in one place. and that make sawan nak balik muar every week. but i dah tak balik muar for 3 weeks ok. 3 weeks! paling lama dalam sejarah. hehe.

suddenly i rindu cik fizah dan cik julie juga. girls, if you all happen to read this, yes i miss you all so so much ok! you're the best housemate ever. housemate kt jb ni x seseronok korang k! huhu. no one can replace you girls as my best housemate, except bila ku kahwin akan ade housemate dan soulmate baru. oh itu cerita lain. hehe.

on top of this, i rindu encik akmal rais sangat-sangat. sayang, if you cannot come to jb this week, i'll go back to muar. tapi i paranoid naik bus la. how? nak drive ongkos macam dah nyawa-nyawa ikan jugak ni. hehe. harus ke bertahan lagi 1 week? tp next week tuh pula i kene balik kg kuala pilah ade cousin kahwin. tak dapat jumpa jugak nanti...

eh, harus ke cerita semua ni? haha. lantakla kan. blog aku sukati aku la kan nak cerita ape. haha.

and ade lagi 1 benda yang aku curious ni. kenapa perlu berlagak dan cakap besar bila kau takde buat benda tuh semua. aku sungguh tak paham orang macam ini. hidup seadanya boleh tak? dushhh! dushh! tumbuk muka kau laju-laju.

Saturday, October 16, 2010

One half of knowing what you want is knowing what you must give up before you get it. -Sidney Howard

betul kan? kalau bahasa melayu yang senang maksudnya ialah tak semua yang kita nak kita akan dapat. in order to achive something, nak dapatkan sesuatu, kene lepaskan sesuatu. tangan pun ada 2 sahaja. tak cukup nak angkut semua yang kita nak.

pepatah melayu cakap " yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran" maksud pepatah ni, dalam kita nak kejar sesuatu, benda lain yang kita dah dapat terlepas. macam bila kita nak rebut sesuatu peluang, peluang yang lain yang ada depan mata semua kita tak nampak.

tapi kau bace balik ayat tu. "yang dikendong berciciran". yela kalau kendong memang la jatuh kan. kalau pegang betul-betul tak jatuh la kan? macam kita tak pasti nak ke tak sesuatu tu. so main kendong je. tak pegang betul. jatuh la kan?

dan aku terpaksa lupakan benda-benda yang tak penting. untuk aku kejar benda yang lagi penting. semua orang pun mesti akan buat macam tu kan? pegang sesuatu yang kite betul-betul pasti mahukan dalam hidup. bila jumpa sesuatu yang lain, dan mungkin itu pulak yang terbaik buat kita, lepaskan yang lama. pegang kuat yang baru.

*tapi saya tak akan lepaskan kamu. selama-lamanya. saya yakin orang itu adalah kamu*

so you need to figure out what u really want in your life. so the unimportant thing will not mess up with your life. just listen to your heart and soul. and be sure. you'll be fine.

oh ye. malam tadi berkaroke kt red box pelangi dengan yana. tapi mataku tak larat sangat dah nak tunggu sampai pukul 12. pukul 11 lebih chow.


entah ape aku membebel tadi kan. budak malas macam tuh la. hehe.

Wednesday, October 13, 2010

2 hinggit 1 pinggan

i am a fan of sushi.
kat jepun derang dok makan sushi only on special occasion.
tapi kat malaysia boleh makan hari-hari.
nak-nak bile ade RM2 per plate punye promotion untuk member card holder sushi king.
1 card boleh bawak 5 orang.
so....


before....





after.....

50 plates ok!!!! 50!!!!! for 5 of us la. teehee.

puasa sushi untuk sebulan.