Wednesday, July 14, 2010

ape kau ingat aku tak terer masak lansung kah?

i dengan rendah dirinya nak mengaku. memang tak berapa terer lagi nak masak hebat-hebat macam mak. rendang ayam negeri sembilan mak memang terbaik. kari ke, tempoyak pucuk ubi ke, sambal udang ke. pehhh..cerita jek sambil telan air liur.

tapi percubaan pertama i masak kek coklat menjadi! wahahahahaha! terer tak? terer tak? hahahaha.

masa gi shopping kat giant muar hari tuh, tibe-tibe rase nak beli tepung buat kek tuh. macam ialah mengidam kek coklat. so, i pun beli je la tepung kek coklat yang dah siap bancuh tuh. haha. kantoi. takde la terer mane kan. setakat bancuh tepung and masuk microwave tuh terer ke? eleh. peduli ape. tak kesah la korang nak cakap ape pun kan. yang penting aku gigih berusaha masak dan makan kek itu. hakhakhak.

so, benda-benda yang perlu ialah tepung kek coklat yang dah siap tuh. ape tah eh brand die. sumpah i lupe nok. tapi kotak die warna biru pekat. ade 2 jenis kek. yang warna kek coklat tuh cair sikit and one more yang pekat. so i amik yang coklat pekat tuh. so macam pahit-pahit sikit. so takde la macam muak sangat nanti. eh, berapa banyak so daaa...

then ko tuang jek la tepung kek coklat tuh dalam besen serba guna kat umah tuh. hakhak. yang buat basuh sayur tuh pun boleh la labu. hentam jek. then, tambah telur 3 biji, air 1 cawan, minyak masak 1 1/4 cawan. then kau putar-putar sampai sebati. macam ni,

 ketua chef tapi takde topi chef yang putih and tinggi tu. serkop kepala dengan tuala pun jadi la. janji gaya mesti grand.

then dah sebati masuk dalam acuan then masak dalam microwave. 250 degree kot. aku pun tak ingat. sebab main belasah je letak berapa degree. janji panas nok. then masak la untuk seberapa lama yang kau suka. agak-agak dah masak ok la tuh. jangan sampai rentung sudey. tak dapek den nak nolong eh.

hasil nya, taraaaaaaa!


topping tak berapa nak jadi nok. i main belasah jek. cairkan coklat bar yang untuk kek tuh dengan marjerin daisy. suka hati aku jek kan. tuh yang buruk jek rupa nya.

but, hey! hey! dont judge the cake by its topping ok!

sedappppppppp gileeeeee ok! tak caya? hah sukati kau lah,. yang penting rase die moist jek, tak keras, tak manis sangat, tak tawar sangat. memang best la. encik bf dan balqish kenit suke gile ok. derang la makan paling banyak. pastuh bf i siap bungkus bawak balik rumah. tak malu!

eh, bukan la nak puji diri sendiri kan. tepung siap bancuh memang la sape-sape pun boleh buat. hahaha. nanti balik muar aku try buat lagi k. this time i promise shoot gambar brand tepung kek coklat tuh. sooooo..korang boleh la buat untuk raye nanti. raye kan nak dekat dah! haahaha.

ular sawa belakang tu tido sambil buat muka kenyang tak hengat punye.

2 comments:

LyaNa HamzaH said...

dem..sedap siot..buat lebih sikit untuk aku

HERNANIE said...

haha. baiklah2. klu balik muar lg minggu ni aku buat k. hakhak.