Saturday, July 24, 2010

penjual rumah tamak.

this jual beli rumah thing almost settle. but the vendor si penjual rumah, gila tak sabar nak dapat duit dia. nasib baik la memang my parents nak sangat rumah tuh plus dekat dengan rumah parents akmal. lokasi strategik. if not, memang i was thinking nak cancel jek. sakit hati ok.

mak akmal said that guy macam perompak. pandai nak amik duit orang. dah la gune my lawyer sesukati die. pastuh bile lawyer suruh bayar rm555 for urusan pindah nama, which is memang penjual rumah yang patut bayar pun. ade ke die suruh aku yang bayar. what the hell kan. dah la lawyer suma my side yang tanggung. then siap boleh mintak tolong lawyer tuh kurangkan hutang die. which my lawyer found out that he hutang dengan bank more than harga rumah tuh. and almost nak kena lelong pun. and he still can said aku macam main-main nak beli rumah tuh. kalau aku main-main takde la aku nak pergi sain agreement semua.

and he nak 10% from harga rumah. which is dah tolak segala hutang semua die dapat almost rm1500 je kot. itupun die insist nak cepat-cepat. tapi before this cerita berkepuk-kepuk. kontraktor. projek juta-juta. buat bangunan la bagai. tapi cukai tanah cukai pintu semua tak bayar. sengals.

isk. isk. cepat la settle. dah malas gile ok nak fikir menda ni. i just nak kunci rumah cepat-cepat. and boleh beraya rumah baru. lalalalala~

ikutkan hati malas dah nak beli rumah tuh. tapi fikir, why dont we just try. rugi masa la skit. but worth it. if dapat, thank GOD. if tak dapat, at least ade experience. and we know already yang dalam dunia ni memang ade orang yang mata duitan! my gosh!

the house. future home. insyaAllah....

my parents so in love with the house. sebab  kawasan tanah die luas giler. boleh renovate untuk sambung depan dengan dapur belakang. kawasan belakang die luas giler jugak. macam boleh tambah 2 bilik lagi. yang penting tanah luas. entah la mak aku nak bela ayam itik kambing segala kah? hahhaa. dalam rumah memang bersih gile coz orang ni beli then tak pernah duduk rumah tuh. dah siap ade cabinet dapur. but i think my mom will renovate dapur first and tukar cabinet baru. die memang suke masak-masak ni. so dapur mesti lah yang paling luas kot dari hall. agaknye lah..haha

ok, so....kereta dah ade. rumah dah ada  bakal ada. ape lagi yang takde. kahwin??  in the planning. but not very soooon! hehe.

No comments: