Monday, September 13, 2010

hari raya pertama 2010

haluuu...kembali ke bandar permai, muo terchenta.

puas dah kot den beghayo kek nogori sembilan. ghayo kat muo pulak. as i remember, macam ini first time den dapek beghayo kek muo lamo sikit. years before this, eden cuti kojo kojup yo dari kampung terus balik kl. or kalu time den skulah or study u dulu, balik muo mesti time besok nyo nak skulah dah. so memang tak ponah la den konvoi-konvoi rayo ko apo ko dengan member-member muo kot. hoho. sadis gilo den raso.

so, rayo potamo den adolah sangat exhausted. every year pun macam tu gah eh. tapi tahun ni ado perubahan sikit, tambah 1 lagi rumah nak kono berayo. maybe tahun  dopan plan ae akan bogubah (untuk den yo la. ehem ehem. perasan gilak dah ni. ehem. haha)

eh ponek lak den speaking nogori ni. cakap baso biasa yo lah eh.

so, cerita raye pertama. pagi-pagi bangun bersiap sume. tunggu orang-orang lelaki balik dari sembahyang raye. derang balik, ramai-ramai gi kubur arwah atuk belah ayah and arwah moyang. then dah balik bersalam-salaman, bagi-bagi duit raye. dah settle semua, ramai-ramai pergi rumah sepupu atuk ayah yang selang 2 buah rumah. tapi macam agak jauh jugak berjalan. hehe.

 salam-salam dengan wan. wan duit rayo takdo ko haaaa? den umo baghu ompek bolas laie.

ziarah kubur arwah atuk

rombongan ke rumah wan jennah 


balik dari beraya rumah tuh, aku dan family aku (sahaja), kitorg bergerak ke senawang seremban. jumpa cousin-cousin arwah makcik (kakak mak aku). then ziarah kubur arwah makcik and arwah suaminye, kubur wan belah mak and kubur arwah abang (yang aku pun tak sempat jumpa dalam hidup) kat paroi, seremban.

cousins and anak-anak sedara.

lepas tuh bergerak ke kuala pilah pulak. rumah mak long belah mak. jumpa lagi cousins and anak-anak sedara. yee..ramai gile kot anak sedara dah. macam dah tua sangat aku ni. hu. 

umah mak long.

mak long, pak lang, mak.

lepas tuh gie rumah paklang belah mak pulah. ni je la pun adik beradik mak yang tinggal. mak long, pak lang and mak aku. gambar tak berapa nak ade sangat. hu

lepas tuh bergerak balik ke seramban pulak. raye rumah akmal. ehe. mak die suh datang k. bukan aku saje menggedik nak datang sane tauuuuu. sila jangan salah paham okeyyyyy! hehe

depan mak ayah memasing kene posing bersopan ye adik-adik. haha. cover gile kot.

lepas tuh balik rembau semula. penat nak mampos. jalan jam gilak dari seremban ke pilaj nun. kau ingat kl je ke reti jam? kp (kuala pilah) pun reti tau. bukti.

kau tengok tuh kereta bersusun-susun. 2 jam setengah kot nak sampai pilah. gilak.

so,tu aktiviti raye pertama je ok. raye kedua raye ketiga ade lagi. yang penting asyik makan rendang, ketupat, kuah kacang. haha. tapi rendang mak long kat kuala pilah memang terbaikkkkk gile lah! sedap pedas. pehhh.

sikit gambar menggedik dari kami. eheh. sikit jekkkk. tak muntah pun tengok wehhh!

nabil dengan balqis malu-malu pulak nak bersalam. padahal dua-dua ni menggedik kecik-kecik dah pandai nak berpakwe makwe aku sepuk gak dua-dua ni kang. poyo betul budak kenit 2 orang ni. haha

ok. nanti wa sambung citer malam raye and raye kedua and raye ketiga plak. hu.

tata.

No comments: