Monday, September 20, 2010

kampung awak kat mane?

if have this huge problem. whenever people ask me "kau orang mane?" i had difficulties to answer.

first, can you consider me as a negeri's ? as my i.c obviously i.c negeri sembilan. in surat beranak pun it had stated there tempat kelahiran, kuala pilah, negeri sembilan. all my family's properties such as rumah, tanah semua kat negeri. and soon after my parents retire, they all will move to seremban. moreover, every first day of hari raya aidilfitri, raye kat mesti negeri sembilan. plus, i sokong n9 FC. hehhehe. bf pun orang seremban jek.

on the other hand, am i a johorean? as i grow up in johor, finished my school in johor. i think we've been in muar for 22 years now. lama kan? daddy's car and mine all nombor plat johor. and i'm working in johor bahru now. so, most of my lifetimes sampai la umur 24 tahun ni all kat johor even though tak pernah beraya pertama kat johor. kelakar kan? hehe.

so bila orang tanya aku kampung kat mane, i will answer this, "kampung kat negeri sembilan". aku takkan cakap kampung aku kat muar.
orang tuh mesti akan tanye lagi " eh, bukan kampung kat muar ke?"
aku akan jawab dengan panjang lebar nye, "takla. parents duduk muar sebab ayah keje kat muar. tapi nanti bila pencen balik negeri sembilan. sebab saya orang negeri sembilan sebenarnye. parents memang orang sane. saya pun lahir kat negeri sembilan jugak. tak caya tengok i.c. tapi saye sekolah semua kat muar. dari kecik duduk muar dari umur 2 tahun".
orang tuh pun akan, "owhhhhhh..."

ha. cam gitu la kekdahnye.
and aku pun tak paham kenape aku mesti cerita pasal ni. haha. bye.

No comments: