Thursday, April 29, 2010

super excited. because tomorrow is friday. i'm going back to hometown. then, balik seremban. ade wedding cousin. dah mintak cuti on monday nanti. hopefully approved. esok baru tau approved ke tak. anyways, approved or not, i'm still going back to muar. yes!

had a deep conversation with boyfie last night. hehe. i'm totally in love with you sayang. no doubt. i'm so sorry sebab suka cari pasal. sebab mengada nak attention lebih. padahal i know i always have you. this long distance relation really make me sick. tak sabar nak mintak transfer. tapi kena tunggu setahun pulak =(

ok. anyways, my job is boring. i'm only get excited when i read cells' slide. makin bertambah-tambah rabun aku nih asyik tengok mikroskop jek. sample processing is yucks. ecspecially when i once got bloody urine sample diagnosis for CA bladder. that caused me hungry the whole day cause i can't eat. asyik terbayang-bayang. the urine was pure blood okey! ewww~

nasib baik malam ni aku makan roti butterscotch dengan epal hijau jek.

p/s : i'm so in love with you akmal rais ridzuan! can't wait to meet you!  ^______^

Tuesday, April 27, 2010

saving saving!

aku tak terer sangat bab-bab akaun ni. dulu masa belajar akaun subjek kemahiran hidup, aku tidur dalam kelas. bila kantoi cikgu suruh buat lejar kat depan, aku terkulat-kulat. memang sah-sah salah. pastu kena cubit. (yana, gg, korang ingat lagikah kejadian ini. ape nama cikgu KH kite ha time tuh. aku macam berdendam sikit dengan die. haha. kalau jumpa aku nak cakap kat die, "cikgu, walaupun dulu saya tak terer akaun, saya ada kawan yang dah jadi investment analyzer. boypren saya pulak scientific officer. haa! cikgu ade ke kawan and boypren macam saya? " hahahhaha). oh, KH aku A okey masa PMR dulu!

ok-ok. back to the main point. lepas dah buat kira-kira and debit kredit akaun ala kadar, aku dapat satu kesimpulan. gilaaaaaaa banyak aku boleh saving kerja JB ni. serius wehhhhh!

bukti: minyak kereta aku dari isi masa nak lapor diri kat JB dulu full tank, sampai sekarang ni tak abis-abis lagi. still ade suku tank lagi. dalam 4 bar lagi. gile weh. aku macam tak percaya. meter tank minyak aku ni rosak ke ape. tapi aku rasa macam takde la rosak plak. masa service hari tuh encik pomen kata mr orangie aku sihat walafiat. so, aku rasa, seminggu minyak kereta untuk pergi balik kerja hanyalah RM25 RM15

RM 15 ????? serius aku macam tak percaya lagi sampai sekarang.

tol lagi la takde kan. wahh suke!

bukti lagi : breakfast hari-hari dalam RM3. lunch RM 4. so total RM 7 je weh. dinner? takde. sebab aku makan roti and buah aje malam-malam sekarang ni. motif, breakfast dah la heavy, lunch pun confirm la nasi. so malam diet bagi perut rehat. hehe.

gym aku tak payah bayar lagi sebab aku dah freeze kan. mane la ade fitness first bagai kat JB ni. ade pun kat singapore sana. malas aku nak meredah jam pergi sana.

agak-agak, aku boleh jadi kaya ker dalam masa 5 tahun lagi?


yeay!

Sunday, April 25, 2010

if you read this,
i just want you to know
i'm glad to have you in my life.
you have never failed to make me smile,
make me laugh with your stupid jokes,
even though i pretend not to laugh in front of you,
i laugh in my heart and hide my smile,
still, you can catch me smiling.
kantoi.

dear you,
i will be independent.
so independet.
until u won't hear anymore 'sigh' from me.
if thats what you want
if thats what make me beautiful in front of you.

thanks for the yelling
thanks for the shouting
because thats what make me
become so independent, and patient.

so, please be happy!
but why can't you lend your ears, hear me crying?
why can't you make me calm?
i know your shoulder is impossible.
and your time is very precious.

do i really make you a big loser?
make you lose your pride, and your ego.
make you lose your time for yourself ?

Thursday, April 22, 2010

and the award goes to..

oleh kerana dapat  award beautiful blogger  kat bawah ni, terpaksa aku cerita 7 perkara tentang diri sendiri. rase-rase perlu ke tau?

1. aku degil.
2. cepat naik hangin nak-nak time tengah lapar. jangan la cari pasal dengan aku. ade je nak kene makan penampar kang.
3. aku tiada arah tujuan hidup. tiada planning. such as nak kerja apa bile besar, nak pakai kereta gempak apa nanti, nak beli rumah besar mana. yang aku plan ialah bile nak kahwin kerana sesungguhnya aku tak sabar nak kahwin sebab nanti boleh posing banyak-banyak dan aku akan jadi centre of attention. suke. hahahha.
4.  life aku sekarang and kerja aku sekarang mungkin takdir. rezeki. dan yang seumpamanya. yang penting bila aku dapat achive sesuatu, mungkin kerana doa mak aku. itu pasti.
5. kaki aku saiz 5 atau 6. kalau ukuran UK size 36 atau 37. kalau main bowling, kasut size 4. kecik kannnn?
6. aku ketagih biskut hup seng cicah teh O suam. kalau aku datang rumah korang tapi takde makanan nak hidang, bagi ni pun cukup. hehe.
7. korek hidung setiap hari adalah wajib. sebab lubang hidung aku senang penuh dengan t**k hidung. adakah kerana lubang hidung aku besar atau bulu-bulu hidung aku dah licin? hurmmm...

seterusnya, aku bagi award ni kepada :


1.  yana
4. dila

ok. nak tido. good night.

Tuesday, April 20, 2010

siapa baca dia beautiful jugak ^___^

first of all thank you DIDI because kau bagi aku Beautiful Blogger award ni. first time jugak dapat award-award ni macam ni. heheh. kalau dapat award kene bagi ucapan ker? baiklah. saya ingin mengucapkan terima kasih dan syukur kepada Tuhan sebab mak dan ayah saya cantik dan hensem maka dapatlah saya award beautiful blogger ini. sekian terima kasih.

hari ahad hari tuh kan, aku macam nak gie cari jalan macam mana nak pergi balik hospital. so ok lah. after dah mandi and lunch, aku pun macam selamba jek sorang-sorang drive. konon ada GPS. sekali.......


trouble finding satelitte. gelap nak hujan kot. what the heck. terpaksa redah je jalan kat JB ni. asal jumpa sudah. dekat ke jauh ke lain cerita kan. so, bile dah jumpa jalan gie HSA, aku macam gatal jek nak gie giant ke, carrefour ke, jusco ke, tesco ke. mana-mana lah. sebab nak cari cermin besarrrrrrr punye dan tempat hang baju tuh.

aku macam ingat sikit-sikit masa on the way nak ke bandar JB ade tesco, angsana, giant semua. apakah nama tempat itu? skudai? plentong? ahhhh...redah je lah.

tiba-tiba aku ter-sampai kat giant tampoi. serius tak sedar, tau-tau dah parking. dan tiba-tiba aku dah ter-over shopping plak. boleh cam gitu? haih.


baru 3 hari, tapi dah rindu kat budak ni.

*dalam kereta kat JB. die follow. terharu*


 dan juga budak kicik banyak mulut tak reti nak duduk diam ni.
*asal akmal nak tayang ketiak??*

ok. nak gie iron baju. sekarang pakai baju kurung ok pergi kerja. ayu gitu. hahaha. daaa~




Saturday, April 17, 2010

hi all.ok. now i have time to blog. infact, i always had the time. tipu cakap takde time. hehe.

now, i atas katil dalam bilik sewa kat JB. near to HSA. tapi tempat ni macam spooky skit. horror pun ade. terpaksa rela terima nasib ini. nanti bila dah selesa duduk JB, try cari rumah lain pulak. familiy semua dah balik muar. eh-eh, akmal belum jadi family lagi. hehe. tapi dia pun dah balik muar jugak la. tadi menangis sikit. sedih pulak. padahal JB jek. duduk KL yang lagi jauh tuh tak sedih-sedih pulak. hehe. kene gelak dengan akmal. lagi menangis kuat-kuat. pastu mak, angah dengan balqish pun ikut nangis jugak. drama sebabak jup tadi. hehehehehehe.

so semalam settle-kan lapor diri ke JKNJ and HSA. biarpun ade problem sikit, tapi takpe lah. memang ade sikit kecoh tapi malas la nak cerita. bakal mengaibkan pihak-pihak tertentu plak. plus, after this, i have to work with them. kalau 1st day dah bikin kecoh, susahlah plak nak buat kerja lepas-lepas ni.

then malam tuh gie dinner kat danga bay. family acik aya join. best plak jumpa ramai-ramai. family gathering. hu. makan banyakkkkk sangat. sampai lupa nak amik gambar-s. perut dah kenyang, balik hotel, tidooooooo.

hari ni, tengok rumah. bincang-bincang, cari katil dengan tilam and barang-barang sikit. lepas tuh diorang semua balik.....huaaaa. sedihhhhhh.

after all, i know i can survive kat sini. as long as i have GPS dalam kereta, broadband and lappie and handphone and JLH4733 saya itu.

now,tak sabar nak start new job!

Thursday, April 15, 2010

so i'm going to JB tomorrow. stay there for 1 night. early friday morning, will register myself to JKN johor.

found a house near HSA. about 5 minutes driving. i think thats very OK. apartment, master bedroom-sharing. i just said yes to the owner. malas nak cari rumah lain. plus, that house is so near to the hospital. enough. but need to buy new bed, matress, almari baju. *sigh*

i want akmal to be there with me. i want him to follow us to jb. us means my parents, my sister, my brother-s and balqish. yes, i want him to accompany me,even though i have the whole family. but, still, i want him. i know his presence will have nothing much different, but who cares. i just need him as i need my family. i need all people that i love to be there with me.

yes, this thing is such a small ordinary thing that happens everyday in life. it just i'm getting a new job. and exagerrate it. yes i know. but in KL i still have my sister around. my parents will come to KL like once in 2 months. but, we dont have any relative in JB. they will most probably visit me once in 2 years. and i will not have anyone close to me around there. i have to make new friends, new hobby, new spot to lepaks, new route to take everyday to work. all new.

so the point is - i am selfish.

i push him to take leave on friday so he can follow us. i make my sister and brother rush back to muar after they got back from thailand. hahahhaha. yes, i know. selfish kan?

mesti korang cakap : hek elehhhh...pindah JB je. cerita macam kene pindah london!

ade aku kesah?

Sunday, April 11, 2010

sabtu-day

my saturday was great! my sister and abg amir balik muar. my bf is here. but sadly dad was not around. die ade kerja kat seremban.

so saturday morning started with chaios. mak kejutkan semua orang dalam rumah. adek ade penyampaian hadiah kecermerlangan PMR kt high school dia. then balqish plak ada maulidur rasul kat sekolah dia. pukul 7 dah terjaga ok. pastuh tido balik. hahahahahha.

afternoon, masak lunch dengan sister. then mak balik dari sekolah asyraf. die nak pergi kenduri kahwin anak kawan baik dia plak. pernah jadi jiran we all dulu masa kat rumah lama. so, mak bising-bising suruh pergi. tak adil sebab angah tak pergi pun. kata mak, "dia takpe,dah dahwin, kamu tuh belum lagi. kene pergi". eh, ade kaitan ke? malas nak gaduh-gaduh perg je la kan sekejup. kat sane jumpa kawan sekolah plak. munirah. her wedding on 29 may. dah jemput siap-siap ni. perhhh..berturut-turut siot. munirah, abid, faiz, yan. baju dah la tempah 2 pasang jek. harus tempah lebih ni. tak glamer la i nanti. kekekekeke.

then, petang pergi wetex. wetex lagi kan....takde tempat lain dah. haiyooo. jalan-jalan cuci mata. beli barang skit. makan sushi. mak ialah tak berapa pekenan nak makan sushi tu. tapi die makan takoyaki. hu.comel.

malam, akmal datang rumah. dinner. celebrate belated birthday sister 30 mac hari tuh.then tengok bola final FA berselang-seli tengok AF. hihihi. FA-AF. macam ape je kan. kebetulan.  sangat la berbangga jadi orang negeri sembilan yang mempunyai no i.c negeri sembilan.  bersorak sakan kat rumah ni. semua pun sokong n9 la kannn...wahahahahaha. penyokong kedah jangan marah ok. peace! dah abes bola baru akmal balik umah.


2 orang anak perempuan mak.


my outfit : cotton-on cardi, dress from bazaar subang parade, cats whisker leggy, sg wang's flats.


happy birthday sister!!! i love you.
(balqish sebok nak tiup candles mama die jugak ni)

so, there goes my saturday. how was yours?

Friday, April 09, 2010

baru nak suap nasi dalam mulut. tiba-tiba ade van pos laju stop depan rumah. siap hon-hon lagi. tengok driver nya lelaki. owh, maybe die nak cepat pergi  sembahyang jumaat kot. so, aku pun cepat-cepatlah keluar. surat aku. dari Kementerian Kesihatan.

nervous giler. cepat-cepat bukak. tak sabar sangat. sooo....

16 april 2010. kene lapor diri kat Jabatan Kesihatan Negeri Johor. posting hospital mana tak cakap pulak dalam surat tuh. akmal dulu pun camtuh jugak. kene lapor diri ke JKN dulu. then pegawai sana yang akan bagitau posting hospital mana. tapi for sure hospital area johor je la.

ok. kembali jadi orang johor. hehe.

Thursday, April 08, 2010

hihi huhu

siaran lansung dari klinik kesihatan maharani.

heh. aku semangat gile bangun pagi-pagi sebab nak wat medical check-up. last-last sampai sini nurse tuh cakap kul 2.30 baru boleh buat, hampehs. tengok jam baru pukul 10.45 am. called akmal if die free. tapi die busy plak. nak balik rumah malas. so, aku pun gie klinik pergigian. nak wat scaling gigi. dulu pernah pergi. tapi kad nye dah hilang. aku pun register la lagi sekali. bukan mahal pun. singgit jek punnn...

so, bile sampai turn aku pun masuk lah dalam clinic. doktor gigi tuh muda, lelaki. ensem ke tak tidak la pulak aku perasan sebab dia pakai mask. hehe. die tanya sakit gigi ke? aku geleng-geleng. cakap nak wat scaling jek. die pun "hooo...ok.ok. duduklah."

doktor gigi muda tuh cek-cek la gigi aku. tibe-tibe dia cakap, "ehhh...awak ni ade gigi susu lagi ni...".dalam hati aku, ape itu gigi susu. gigi milo ade jugak ke? dengan mulut ternganga tuh aku tanya doktor, "hihi huhu hu hahe hokher?"  doktor tuh jawab,"gigi susu tuh gigi yg tumbuh masa awak kecik-kecik dulu. nanti awak tengok kt cermin. gigi ni pun kecik jek. pernah patah tak gigi ni?". aku pun jawab lagi, "hahe hun hak hingat ha hokher". pastuh aku dengar nurse-nurse gigi dalam bilik tuh gelak-gelak. heh. doktor tuh siap puji aku pandai jaga gigi sebab tuh la gigi susu aku ni tak patah-patah. pastuh die tanya aku umur bape, aku cakap la umur aku 24. perasan. padahal baru jek masuk 23. hujung tahun baru cukup 24. "hahe hokher? hahau hahut hohe humhuh hahi he?". doktor tuh pun jawab, "macam tak boleh tumbuh lagi jek. kalau nak tumbuh gigi baru, dah lama gigi susu ni patah." aku pun, "hoooooooo".

bile dah abes scaling sume, aku pun kumur-kumur. banyak gak darah. tapi takde la sakit sangat. dulu aku wat dengan doktor pompuan, sakit siot. ganaz gile. bile nak kuar bilik, aku pun cakap "terima kasih doktor". doktor dengan nurse dalam bilik tuh serentak jawab,"hahe-hahe". siot. sengal betul. malu. malu. aku pun sengih jek. then keluar gie kaunter bayar 2 hinggit. murah kannnnn....

skang aku sayang nak makan sebab gigi aku dah bersih. hehe.

anda-anda semua, pergi la cek gigi. 2 tahun sekali yer. supaya gigi anda cantik berseri-seri. senyum pun manis jekkk nanti. macam ni...


aku bawak lappie sebab nak update antivirus microsoft security essential. kat rumah takde 3g, failed to update.  kat area bandar ni ade 3g. heh. aku pun tak paham motif aku terangkan semua ni.

ok. nak pergi lunch dengan encik akmal. jom. pasni nak kene wat medical check-up pulak.

Tuesday, April 06, 2010

mari belajar memasak~

yes. tadi gie wetex dengan mak and balqish sebab balqish nak beli kasut sekolah die. pastuh mengada nak beli buku cerita pulak. so kitorg pun pergi la bookstore kat tingkat atas tuh.


belek-belek rak buku kat situ, terus sambar 5 buku memasak ni. hahhahahaahaha. bajet nak bangun awal nak masak la konon. hahahah. konon nak belajar memasak dengan jayanya. tengok je la jadi macam mana nanti buku ni. heheheehe.

wish me luck ok!

*saje testing tahap kelajuan maxis broadband kat bakri, muar*

yup. i'm already in muar. my peacefully hometown. chewahhh..

sampai-sampai kul 2 tadi, terus unload barang dari kereta. ayah pun rajin tolong ni. rupenye die nak bawak kereta aku pergi kerja pulak. chesss~ ni petang ni die gi melepak warung minum teh pun bawak kereta aku. yes, aku suka. ade peluang nak pakai civic kesayangan die. yelah, dah takde kereta, terpaksa la bawak kereta ayah kan kalau nak gi mana-mana. hahahahaha.

lepas kemas barang sikit-sikit, terus makan. uihhh.nikmatnye nye makan masakan mak. memang menggemukkan. hehehehehe. lagi lama aku duk umah, lagi bertambah la kg aku nanti. dahla takde fitness first kat muar ni. haihh.

ala. rindunya nak pergi gym...isk.

seksa tapi suka.


OMGucci!
what have i doneeee?
jusco, loccitane, cotton on, forever 21, cotton on, MAC, dress-me-up, MAC.
kalau akmal find out, mampus kene marah.

ni yg malas gie sunway pyramid sorang-sorang ni. makin menjadi. ish.

nak bermuhasabah diri jup.




Sunday, April 04, 2010

random thought

penat! panas! tapi nak mandi malas. heh.

ni hah. baru kemas barang. nak pindah la katakan...

*tidak termasuk sofa yek*

macam sedih gile la plak nak balik muar ni. pasni tak tau plak dapat posting mane. isk. sedih. macam genap setahun kot duk shah alam ni. tuh pun tak berapa nak hafal sangat jalan shah alam ni. banyak beno roundabout nye. pening kepala. isk.

huaaa. sedih-sedih. for sure akan rindu budak-budak rumah ni.


fizah, julie, ain, abid, acad. sorry ok if ade salah silap selama setahun duk dengan korang ni. nanti aku datang melawat korang lagi. uhu.


kak ita, kak nurul, ezza, syikin, kak liza. pasti kita ketemu lagi! persidangan harus diteruskan. hehe.

kawan-kawan UM plak, bile lagi nak gathering ni...? gile lama dah tak jumpe. ^___^

Saturday, April 03, 2010

new babyyyyyyyy!

heloo. macam dah lame tak update kot. hu

well, i dah resign dari company lama. sekarang tengah menganggur. seronoknyee! hu. saje. sebab dulu after final exam je tak de nak relex-relex pun. terus je keje. now bila ade time macam ni, teringin plak nak rase perasaan menganggur tuh. heee. duk umah gemuks kan badan. weeee~

oh yek. rabu lepas pergi pejabat buruh. collect check gaji dari company lama. dah berzaman baru nak bayar. tapi bile tengok muke bos lama en azman, rasa cam kesian giler kat die. serius tak sampai hati tengok muke die. kesian sangat. die pun macam tak expect company jadi macam ni. isk. entahlah. harap-harap company tuh boleh jadi okey balik. and cepat-ceat recover. dulu menyumpah-nyumpah lah jugak harap biar bankrup. tapi sekarang macam tak sampai hati la pulak. haiihh..

anyways, gaji tuh aku wat beli laptop baru. taraaaaaa!

toshiba portege t110 slim series.

come with external dvd drive and lots of free gifts. i loikeeee~

terus beli maxis broadband sekali. puas hati aku. heh.

oh. encik akmal ade tournament tennis hari ni. kalah semi final. hahhahahahha. eh, tak baik kan. sian kamuuuuu. takpe. takpe. next time ade game try lagi yek. huhu.