Saturday, November 27, 2010

over harry potter and such

you know when u in love with a guy, u wanna do every single thing with him. oh well, not everything, but some major things. things like harry potter. yes. its a big issue, for me. and its so sad he cant promise to watch it with me. yeah im sad over harry potter. not with him. because i cant watch harry potter with him so i cant watch harry potter. oh what the hell im telling here. haha.

he said, "if u wanna watch it just go. it will not tear us apart. not like i will be mad at u because of harry potter."
i know baby. harry potter is nothing compare to you. but i admit he is cute too. haha.

so i told him this. "if u wanna watch it too, u can. but u have to accompany me again if i wanna watch it with u. (and its on u. u belanja. gold tickets. with popcorn, and chickenball)". okeh ayat dalam kurungan tak sempat bagitau die. but i know u will read this honey. lalalalala. ^_^

in the mean time, lets daydreaming. DIY mini dais. i have something like below as my idea. i think it is quit simple. so u can do-it-yourself.

picture from sher design

i may change the bench with bantal nikah. so the bantal we can re-use for nikah. i dont know. will see which is better.

remember i said in my previous post i bought 2 pasu for mini dais. here it is. later the pasu we can bring to new home kat seremban nanti.


as for door gifts for his side, mum said she wanna give something like crystal-bowl. where we can put bunga rampai in it. that bowls we can get them from syarikat menang. {sape tau syarikat menang? hehehe}. coz she is a member and they having year end sale. tak tau. will see later. mum will servey the price first.

ah people it YES timeeee!!! too bad i cant go for shopping. save nanie save!!!

about a ring, he said his mum has an idea for the ring. i definitely tak kesah if his mum wanna pick for me. coz i totally trust her. bakal mak mertua ku ade high taste ok. hahah. remember my merisik ring. i simply love it. so i think i will love my engagement ring if she wanna choose it for me. lalalala. so part ni tak payah pening-pening pikir. so nanti surprise sikit tak tau rupa ring macam mana. bertambah excited and nervous nanti. hehe.

Wednesday, November 24, 2010

karangan surat tak rasmi

i added the ticker for the upcoming e-day. yes, maybe u all will say "hek eleh pompuan ni, kecoh gile. baru nak engage jek. lum kawin lagi dah sebok cerita pasal semua". and helooo this is my blog so sukati aku la nak citer semua. kalau tak suke bace pergi mamps. ade aku kesah. hakhak. ok nani, please mind your language. tempat awam ni. hehe. ok ok.

the reason  why i wrote (ok acctually type aje) all about my preparations, my feelings is that i want to remember all of the moments. the feelings of it. kau harap berkahwin sekali seumur hidup kan. and of course lah nak ingat-ingat saat-saat penting macam ni seumur hidup kau kan. so yes, memang akan ku ceritakan semua yang ku rasa sampai a ke z. i know all bride to be or ex-bride ade feeling macam ni kan.

and this blog is like a medium for communication. lets say, kau nak design macam ni, macam tuh, tapi takut nak cakap dekat bf or dekat tunang, suruh die bace blog kau dan mesti dia akan paham. dengan syarat kau tulis entri pasal benda yang kau nak dengan ayat yang penuh perasaan sampai si dia tak sampai hati nak menghampakan perasaan kau. hahahaha. dengan cara itu, secara paksa rela dia akan ikut permintaan kau. eheheh.

macam ni.....

kepada encik teman lelaki yang dikasihi, 


the reason i book photographer tuh sebab they all ialah photographer profesional. kalau i tak sempat kurus seperti yang  u nak, they all boleh hide all my lemaks. and pulak tu u tak kasi i make up tebal-tebal. so kalau muka i tumbuh jerawat that day, they all boleh hilangkan jerawat i tu. bole la kasi nampak muka i ni glowing dalam gambar nanti. ngerti? on top of it, u, eh tak, kita ni dah la tak fotogenik. pastu u dah selalu amik gambar muka tak siap. let say semua gambar yang kawan or famili kita amik semua buruk macam mana??? nanti i nak letak kat FB pun malu...lepas tu nanti bila gambar tuh dah siap dalam album yang cantik. takyah dah pikir nak cuci gambar tu semua nanti. plus, tok nenek cucu sedara sepupu sepapat makcik pakcik kita mesti nak tengok gambar kan. takkan nak cakap, pakcik bukak la FB, semua ade dalam tuh. mane la derang tau FB tu apeeeee sayang oi.

and secondly, i TERbeli kain sampai rm700 sebab i tersalah dengar ingat sales girl tuh cakap rm300 jek. tapi bila dah potong-potong kain tuh and nak bayar rupenye ialah rm700. (tipu tipu tipu padahal memang tau harga die macam tuh). tapi kain tuh cantik sangat kannnnnn? kan? kan? even mak u pun cakap cantik. haaa..u kene dengar cakap mak u! lagipun baju cantik diperaga untuk sape? untuk mak u jugak, sebab die yang akan tengok i dulu before u. ehehehe. kalau die tengok i pakai selekeh-selekeh je, sape yang malu? u dan keluarga u jugakkkkkk...


ok. sekian terima kasih. harap anda memahami. 

daripada, 
teman wanita mu.

p/s: pecah kaca pecah gelas. sudah baca harap balas.

**surat tamat**

Monday, November 22, 2010

kain baju tunang-done. kene kurus sebelum nak tempah.

tajuk sebagai peringatan kepada diri supaya gie joging.

funfilled weekend. and i am totally broke.

took leave on thursday and friday after raya haji. okey raya haji tak payah cerita la makan ape. nama pun raye. rendang, nasi impit, kuah lodeh, ayam masak merah. cukup nak tambah barang sekilo dua. haha.

then khamis tuh gerak pergi kl. tido kl semalam. jumaat nye pergi kuala nerang kat kedah. wedding anak kawan ayah masa die kat pahang dulu. mula-mula plan me, ayah dan mak dgn adik je pergi. balqis plak nak ikut jugak. patutnye die tinggal dengan mama die kt kl. tapi tah ape perjanjian die buat dengan papa die. ikut perjanjian tu kalau papa mama die ikut gi kedah, die tinggal dengan papa mama die kt kl 30 hari. tapi now lepas dah diskaun semua nak duk kl 7 hari je. tapi the latest aku dengar die duk kl 4 hari je. itupun lepas die pujuk acu die (adik aku) duk kl jugak dengan die. haha. balqis balqis. tah pape.

pastuh sabtu pas wedding tu terus je balik kl. sabtu plan kunun nak gie nilai. mak akmal nak join sekali. kunun nak beli barang-barang nak buat hantaran tunang. sekali tak jadi plak sebab they all lupe that day ade wedding anak kawan ayah akmal. nak tak nak kene pergi jugak la kan. so postpone pergi nilai. maybe pergi bulan 12 nanti ke. banyak masa lagi kot (?). hu. lagipun aku demam and tak larat la nak berjalan dari satu kedai ke kedai lain. mau pengsan nanti. dah la panas time tu.

so aku, mak dengan angah pergi cuci cuci mata kat ssf sri damansara. huiii memang rambang mata la weh tengok barang barang die. hikhik. pastu mak pekenan kat alas dulang hantaran. cantik. harga not bad. terus rembat 9 untuk pakai hantaran kawin sekali. hehe. jimat skit.  then beli kotak untuk letak kek batik. yang aku pn tak tau cmne rupe kek batik tu. akak aku je tau cmne rupenye. die yang gatal nak bagi as hantaran jugak. hu.

done with ssf. menuju ke masjid india and jalan TAR pule. motif? cari kain nak buat baju tunang. dalam kepala otak dah pikir nak chifon chifon chifon. tiada kain lain selain chifon. hakhak. bab benda lain aku tak kisah cikai-cikai and murah. tapi baju aku nak yang aku suka jugak. haha. masuk jakel. terus pegi kat bahagian kain chifon. hakhak. rambang la mata mak aih. cantik cantik gils. and ade pakej. RM550 kain chifon 4meter with full satin lining and kain satin untuk baju melayu lelaki. terus rembat pakej itu even though tau ade yang lagi murah tapi aku malas nak berjalan lagi plus that time hujan lebat. hu.kain baju melayu bagi kat akmal. bile-bile bole pakai untuk amik gambar ke. huhu. akak aku, mak aku and balqis pun borong kain nak buat baju juga. hu.

then petang ahad lepas settle beli kain baik muar. on the way singgah jup seremban. rumah akmal. bagi ole-ole dari kedah and jambu dari tapah. hu. bagi kain baju melayu kat akmal. pastu mak suruh tunjuk kain baju aku kt mak akmal. ala dah tak surprise. hakhak. tapi mak die pun puji cantik kain tu. alahai makcik kot nak puji saye cantik takpe jugak. hehe. siap tengok selendang aku sume. then bagi idea camne nak buat rambut sume. mak aku plak nyampuk "pakai tudung kan senang je". mak akmal jawab "takpe kak, budak muda ni jangan pakse biar ikhlas baru die pakai. " caya lah makcik. rock gile! haha.

isnin plak johor cuti! yeay!bangun lambat, seronok gila. pastu pas lunch ajak mak gie town. nak deposit duit kete. then gie beli benda nak buat hiasan hantaran. yang aku tak tau camne mak nak buat nanti. mak je yang ade idea cmne nak buat nanti. bab-bab hiasan hantaran semua aku serah kat mak. dia yang pakar. huhu. then beli pasu untuk buat hiasan mini dais yang bakal DIY. hikhik. tengok je la nanti cmne rupenye.

pastu gatal gie survey photographer. then aku teringat ade 1 kedai photog kat bakri kat medan mara tuh. aliceshahstudio (klik sini untuk ke website). aku tengok contoh gambar die cantik cantik la jugak. not bad. aku tanye pakej tunang bape. RM350. ok la kot. terus confirm. haha.

oh one more thing. tarikh engagement dah tukar. dicepatkan. dah tukar jadi 3 februari 2011. khamis. ye khamis. public holiday chinese new year. haha. sebab on that 5/2/2011 tu ade kenduri cousin kat penang. sedara mak. so ramai cousin aku belah mak yang nak datang terutama nya paklang aku yang bakal jadi ketua belah aku nanti tak dapat datang. so terpaksa tukar tarikh. hehe. ye cousins yang dah kawin itu ramai nak datang sebab derang still ingat time derang bertunang and kawin dulu mak aku yang berpenat lelah dan berhempas pulas. so maybe nak balas jasa? entah tak mengharap pun. tapi kot nak datang bagus la weh. haha.


so thats all the updates. no picture.sebab saje nak simpan jadi pekasam. hahah. ok. nak siap nak kene balik jb. huaaaa malas nyeeeeee. ok bye. maceh.

Tuesday, November 16, 2010

esok raye lagi =)

bersiaran lansung dari muar.

hp kene bar. baru pas gie bayar. ape perasaan anda bila tengah gigih drive dalam hujan yang maha lebat tiba-tiba dapat panggilan dari bf  tanya dah bayar bil hp ke belum. bagi salam pun tidak. memang la nak buat aku hangin jugak kan. dah la memang hangin tengah tiup dengan kencangnye tengah-tengah hi-way tu. heloo of coz la aku dah bayar. tapi lupa nak increase kan credit limit. sebab both of us punye BIS campur dah rm240. limit sekarang rm300 je. memang la kene bar kan.

nasib baik bila sampai kat rumah mak dah siap masakkan sup ayam yang awal-awal dah request tengahhari tadi. owhhhh enak gile bila makan time-time lapa hujan lebat mencurah-curah. huhu. drama tak habis-habis. terus hilang perasaan marah kepada bf. ahaha. memang makanan yang enak dan sedap dapat menyejukkan hati.

ok. nak gi tolong mak masak  untuk raya esok. bye bye.

*selamat hari raya aidil adha korang.*

Friday, November 12, 2010

drama 3 babak

hari ni patut hari jumaat yang ceria dan gumbira. ye la kan, jumaat kot. mestilah seronok nak berhujung minggu kan. tapi sebab satu insiden ni memang membuatkan aku bengang gila. memamg tak boleh tahan dah terpaksa aku cerita pasal ni dalam belog. ceh, paksa ke? macam rela je. lagi pun atas permintaan khas oleh orang yang tak dapat menyaksikan drama 3 babak tadi. ahaks.

macam ni. kau dah la masuk lambat lepas rehat tadi. pukul 3.45 baru kau masuk.dah la tak inform kat kitorg mana kau pergi. inform bila dah on the way balik pukul 3.30. heloo at least inform la awal-awal at least bole cakap pergi hari isnin nanti sebab kan jumaat mesti waktu lepas rehat adalah amat amat singkat nak siapkan kerja. okeh budak sekolah pun tahu pasal ni.

then bila dah masuk lambat tuh biasala die punye kecohhhhhhhh. fuhhh. tak larat nak dengar dah. pastuh ngam-ngam pukul 5 masa die tengah taip demo tuh nak balik dah. alasan, blok kerete orang lain. aku ingat kan die nak alihkan kereta je. sekali terus balikkkkkkk! lepas tuh tinggalkan kerja bersepah macam ni.




ade sampel tinggal dalam centrifuge lagi. tak proses. siapa kerja lab tau la kot prosedur kerja. bukan macam gambar dia atas ye. die main tinggal je benda ni semua. habis kau nak harap orang lain sudahkan kerja kau ker? sorry la derrrrrr? kalau kerja kemas ade hati jugak aku nak sambung. tapi aku tak hingin nak sambung sebab aku bukan dapat claim off or OT pun. hahah. 

apelagi, call la die suruh datang lab balik. bole tak die cakap die terlupaaaaa??? kepala tah ingat ape tah sampai terlupa kerja? nak kata dah kawin ada anak cucu takde pun. hiiiisshhhh.

pastuh sampai-sampai lab, ape lagi. mula la kecoh die. bagi 1000 alasan yang orang dah tau pun cerita kau tuh. so boring. and annoying.

kisah selanjutnya....malas dah nak cerita sebab alasan dan ayat yang sama yang dah boring dengar. helloo orang lain pun ade buat salah tapi cepat cepat sedar kesalahan sendiri dan mulut senyap takut buat salah dah. takut nak melawan. ni tak. lagi kau naik minyak yek.

dah dah la tuh. boring betul cakap pasal kau. haha.

Wednesday, November 10, 2010

testing

Test buat entri gune bb. Berjaya! Hahaha

Tuesday, November 09, 2010

entri berangan

and my mum dah start tanya, berapa banyak dulang balasan nak bagi. pihak akmal bawak berapa. aku jawab rileks la mak lama lagi. padahal diri sendiri dah gelabah jugak.

and we all ingat nak singgah nilai masa on the way pergi kl raye haji ni nanti. survey-survey. mak cakap dah alang-alang lalu nilai kita singgahla kejup. tapi aku macam tak berapa percaya mak nak survey tengok-tengok je. for sure dia akan beli something jugak nanti. trust me!

mak lately ni sakit bahu sebelah kiri. tak boleh nak gerak angkat tinggi-tinggi. asal buat kerja lebih sikit mula sakit. asyik pergi urut tapi tak elok-elok. suruh pergi cek kat hospital taknak sebab takut masuk ward. last last aku bagi kata putus. ikut aku balik jb cek kt hospital aku ni or pergi hospital muar. tau takut. hehehe. die cakap ok nanti pergi cek kat hospital muar. straight away called akmal that day. mintak tolong MO lab die buatkan surat refer to orthopedic. tak payah nak pergi poliklinik biasa. kena tunggu berjam-jam. angah cakap bagus betul ade bakal menantu kerja hospital ni. helooo aku pun kerja hospital jugak ape.

so isnin hari tuh mak pergi cek. aku pesan kat akmal suruh mak buat xray and terus pergi orthopedic. firasat aku kuat cakap mesti ade kait dengan spine. betul aku teka sebab after balik dari hospital aku suruh mak bace ape doctor tulis kat report die. it is cervical spondylotesis. sah memang dah sah. pastu aku cakap kat mak dah jangan pakai rantai berat-berat besar rantai ikat monyet tuh kat leher lagi. hahahahaha. malam nye akmal hantar kan ubat and follow up lagi sebulan.

balik nanti aku nak tengok report tuh. if severe harus la aku refer mak ke surgeon-surgeon spine yang aku dah kenal. ape guna ade mereka as kawan. mungkin ke hukm, hkl or tawakal or pantai bangsar or selangor specialist. tengok la nanti macam mana. yang penting aku pesan kat angah kau belikan mak mesin basuh automatic baru and kat adik aku cakap kau kene tolong mak vacum rumah hari-hari. kat balqis, ermmm tolong jangan menggedik depan uwan. haha.

aku hope tak severe la. harap-harap tak kena masuk implant.

in the mean time, berangan nak mini dais macam ni yang boleh DIY. so that tak perlu kemas bedroom. so that family tak penat terutama nya mak.


source : tak berapa ingat. haidar design kot.

yup i just need a mini dais tempat nak sarung cincin and ber-camwhore.  tak perlu yang grand-grand tuh. less is more.

Sunday, November 07, 2010

bridezilla mode : turned on.

ohoiii  macam dah lama gila tak melawat belog sendiri. lately ni maleh gilo kot nak bukak internet kat laptop. online gune bb je. tapi still tak sama la online guna laptop lagi best kot. hu.

so what's there to update? bought blackberry. bold je for me. and curve 3g for akmal. and he is really into this on-the-go online. pergi mana-mana pun bila nak beli barang macam accessories kereta ke he will online into forum and ask the forum products mana yang lebih baik. even nak beli porch untuk hp pun. haha. and bbm je sekarang ni till i need to beg him to call me. or kene tanye die. "kamu kalau rase-rase nak call org je, call je la. i will answer." ahah. sampai macam tuh sekali.

esok is my birthday. yang ke 21. eheh. perasan. yang ke 24 ok. dah semakin tua. tapi still young in the inside. cewahhh. and the best present i got is merisik ring! eheh. yup yup. his parents came. sort of merisik. they told my mum they all nak datang nak bincang-bincang hal budak-budak ni. hu.

so after the discussion my parents and his parents had decided the engagement will be on cuti chinese new year tahun depan. so bila tengok-tengok calendar chinese new year is on 3 and 4 feb 2011 which is on thursday and friday. so they will come on the 5th feb, saturday. and that left me about 2 months to prepare!!!

OMG!!!! sempat ke takkkkk niiiii??? ok dah start nervous. and me and akmal plan the wedding will be held sometime in november. and that left me about 1 year to plan!! ok dah sesak nafas sekarang!!!


i know i know. my fingers are gemuk. haha.
white gold is my ring.
that bigger gold ring is my cincin merisik!
super in love with it. simple and sweet.

so bear with me, my post after this will mostly about my engagement plan and wedding. jangan muntah ok bace. hahahha. and my family pun dah start bercakap-cakap pasal ni. so we are all excited. haha.

*breathing*


bridezilla mode is activated. now!