Thursday, December 30, 2010

sneak peek


hantaran are 75% done. all by my mum. yuppp she has the magic hands. i must say im so proud of her. maybe macam over the top. tapi jika dibikin oleh emak sendiri dengan penuh kasih sayang, sape pedulik? cantikkkkkk kannnnnn? heeee. puji sendiri. tak malu. =P

sofa ni memang takde sape dah bole landing kecuali barang-barang tu. haha.

so tinggal lagi sikit-sikit nak deco and letak barang hantaran jek. lagi sebulan 4 hari, macam almost done je kan? tapi baju tak tempah lagi wooooo. risauuuuuu.

ni pulak ialah one of gift dalam goodie beg untuk guest. hasil tangan sendiri. ngehngehngeh.


pun hampir 65% siap. terhad ni. ade dalam 80 jek. hu. ok laaa mengaku memang tak berapa nak comel and lawa sangat. tapi, hei,jika dibikin sendiri dengan penuh kasih sayang, sape pedulik? haha. 

nanti akan review penuh pasal hantaran and goodie beg ni bila e-day nanti ok.

notakaki: dah berada di muar...yippie. so in the mood for maria abas wedding and new year!!


Friday, December 24, 2010

handbouqet?

my mum called siang tadi. she said "tambah goodie bag lagi doplo ye. nanti sedara-sedara dengan jiran-jiran dekat rumah tak dapat pulak".

iye laaa mak....sok orang gi beli.

i was blogwalking just now.
and found out some of the ladies masa majlis bertunang they all ade pegang handbouqet.
perlu ke tak eh handbouqet?
maybe perlu untuk hilangkan nervous. and as a prop untuk bergambar jugak kan?
so takde la tangan nampak kosong sangat kan.

as for me, kalau nak ade handbouqet pun nak yang kecik kecik cute cute je. yang besar save for the wedding. ehehe. maybe boleh DIY je. boleh beli sekali masa beli bunga untuk sirih junjung kan. ala-ala macam ni....




source : google.

Thursday, December 23, 2010

apekah?

tiba tiba dapat call dari bf dia ialah on the way balik seremban. kalau nak balik rumah duk diam diam aku ialah tak kesah. malah aku suka. tapi dia ialah cakap dia tension nak cuti esok sebab malam ni nak main dota. korang rase ape aku patut rase?? nak lempang diri sendiri supaya sedar inilah dia bakal suami sendiri atau meratap menangis hiba kenape lah bakal suami macam ini? oh serious shit aku tak tau nak cakap ape. heh.

aku tak marah. ape plak hak aku nak halang die balik seremban. tuh dia nak balik jumpa mak ayah dia. tapi dia ialah nak main dota juga. itu macam membuatkan aku tak boleh terima. paham? heee

pastu dia cakap "kamu kena bagi saya main dota sebab nak hilangkan tension kerja. lagipun kamu dah dapat cincin mahal. orang yang gila sebab habis duit". ngehngehngeh. ok ayat akhir tuh dia tak cakap direct. tapi aku tau die menderita sebab kene ikut cakap mak die nak beli cincin yang macam mane. mestilah mak die taste tinggi. makcik. i salute u!!! tabik spring toing toing toing. hehehe.

oh aku sungguh materialistik. pastu bf cakap camni lagi "pas kahwin cincin tunang kamu bagi orang balik". ehhhhhh ape plakkkkkk....mane boleh. die cakap nanti takde duit nak nak tukar sport rim kereta boleh jual kat pajak gadai. oh no no. big no. memang aku simpan dalam peti besi nanti. hu

dulu pernah cakap macam ni:

akmal : buat ape la beli cincin mahal mahal. beli cincin tikam doposen tuh dah la. baik la duit tuh buat beli sport rim atau tukar barang kete. lagi baik pekdahnye.

aku : hei u shadapp...ade ke patut nak bagi cincin tikam je. ok ok takpe. orang tak kesah. tapi kamu kene dengar cakap mak kamu la die nak cincin yang macam mane. lagi pun sape lagi penting, orang ke kereta?

akmal : oh hoi mestilah kamu cik nanot yang tembam dan gemuk perut lemak bergoyang. *sambil buat muka gelak jahat*

ok ape patut aku buat sekarang? terjun sungai muar? ahahahaha. eh aku tak patut gelak. *diam*


*****************

oh yeah tadi aku ialah berjaya hantar encik mafia buat allingment dengan balancing. gagah tak wa redah kedai tayar tu. ayat kene poyo macam ni "abang, tolong buat allingment kereta wa. dengan balancing ke. tak nak buat bende lain. abang pomen jangan nak pengaruh wa tukar tayar la tukar sport rim la. wa hentak lu dengan spanar ni kang. lagi satu, lu jangan nak tipu-tipu harga dengan wa. wa tau total cost tak sampai 30 hengget pun". * cakap sambil bercekak pingang lengan baju paras siku*

in the end lepas settle suma harga memang rm30 je pun macam yang aku mintak, ngehngehngeh.

ok memang tipu. aku cuma cakap macam ni "abang tolong buat allingment dengan balancing kereta say. mekasih". terus duduk kat kerusi plastik diam sambil tanya akmal bape harga buat mende ni sume. sambil duk diam-diam dan doa abang pomen ni tak tipu aku and tak jahanamkan kereta aku. haha.

in the end harga die memang rm30. standard semua kedai macam tu. ahahahaha     ^_^

*****************

in the end tetap sayang jugak kat akmal rais tuh walaupun perangai macam hampeh suka amik sayur pakai tangan je walaupun dalam mangkuk sayur ade sudu. memang tak bole bawak makan hotel la die ni. malu i. malu!! hahahha. **tarik nafas dalam-dalam dan hembus* redha.

Wednesday, December 22, 2010

non-wordless wednesday.

mangga muda cicah dengan mak bee. perghhhhhhhh terbaik wokkkkkk. tenkiu haniza. ngeeeeee

kau ade coklat nama sendiri? takdo kannn....tenkiu lay kuan...

Tuesday, December 21, 2010

pra-update becoming weekend.

1 month to go...

baju belum tempah lagi. akmal cakap kene kurus lagi sikit baru tempah. wuwuwuwuw. adekah diriku sangat gems sekarang. he said, aku bertambah chubby. aku rase macam dah control makan je. cuma bila balik muar je tak dapat nak control. mane bole lepaskan lauk mak masak kan. mesti la sedapppppppp. rugi tak makan wehhhh.

minggu ni cik marina nak bertunang dengan our schoolmate jugak, faiz. hehe. sekali berapa ramai daaaa kawan aku punyer bf/bakal tunang/bakal suami/suami nama faiz...hehee. tak dapat nak datang sebab rumah kat muar takde orang. parents balik negeri sembilan. akak plak dah balik kl. aku kirim tahniah je la eh marina. janji ko kawin aku datang. janji ni. eh tapi agak-agak ko kawin serentak ke dengan kembar ko maria? jangan la wehhh nanti hadiah kene double. haha.

so untuk hilangkan boring weekend ni sebab khabarnya yana pun balik muar jugak weekend ni, aku pun tukar appointment facial ke hari sabtu. iye, telah tergoda untuk sign up facial kat NB natural beauty and slimming kat angsana. masa tu ade promotion. so aku amik pakej rm599 for 10x facial. hasilnya? kali pertama cuba mak, akmal, akak aku, kak kiah lab aku sampai ke makcik PPK office perasan muka ku lagi bersih dan berseri! yessss. haha. kakak owner shop tuh cakap "dik oiiii...muka ni kene la buat facial setiap bulan.bukan time nak kawin je baru nak buat dik oiiii..." iye lah kak. sebab kau aku dah terbayar rm599. hampeh nye akak tu. -_-"

pastu aku baru teringat aku ade beberapa sesi kat LWM tak habis lagi. so aku call LWM subang jaya and mintak derang transfer ke JB. diorang cakap ok. so terus set appointment hari ahad. macam ngeks kan. baru teringat ade 6x session lagi. nasib ingat kalau tak burn macam tuh aje nokss. pastu ahad ni jugak bole la gi saloon cutting it nak kene trim hujung rambut sebab dah bercabang. and treatment sekali kot.

reading this entry, akmal obviously will say i am high maintainance. before this pun die memang cakap macam tuh. haha. sayang pas kahwin semua kos facial dengan rambut kamu tanggung kan? ngehngehngeh =D

kalau la kat jb ni ade fitness first....please la bukak satu kat sini bole ku sambung jadi member. dah dekat 7 bulan dah freeze member card. wuwuwuwu sedihnyeee....eh tetibe kan cakap pasal fitness first. i want to be fit again....jogging kat kebun bunga panas la, pastu nanti hitam. pastu banyak nyamuk. pastu kene kacau dengan askar la polis la. boring betul tak bole jog aman-aman. huh. (sebenarnye malas macam-macam alasan kau bagi kan).

yang penting aku nak ipod dulu baru bole start berjogging secara suka ria dan bermotivasi. sayang,bila nak belanja ipod? pelisssss.....

Sunday, December 19, 2010

snippets

- i smile and giggle everytime i hear my fav song on the radio. eventhough i can hear the song thousand times from my toshie or mp3

- kalau mengantuk masa drive, korek la hidung sepuas hati. terbukti berkesan untuk menghilangkan mengantuk. haha.

- bf said i am such a preserverance. apa itu preserverance ?

- lagu 'breath' from justin bieber berjaya melegakan perasaan nak terkench yang amat seksa semasa stuck dalam jam hiway tadi.

-telah berjaya menyiapkan 60 goodie gifts for my e-day nanti. yippie!

-baru dapat tengok movie lagenda budak setan kat astro warna. that movie is a big mess!! merosakkan jalan cerita novel yang best itu. nasib aku tak tengok kat wayang. heh.

- seriously kene berdiet dan kurus sikit before my e-day! demmit esok wajib berjogging and jaga makan. (owh i said it for thousand times already. lame lame.)

- i don't think i only hate her attitude. but i hate her too!!! cant stand her anymore. i think we all do now. (you-know-who)

-blackhead sudah bermaharajalela. its the time for facial again. *kopak*

Tuesday, December 14, 2010

idea for doorgift?

holla.

u know what, i found this bottle at my house. macam botol jem but a lil bit smaller. just macam size botol inner shine tuh. actually, budak bilik yang dah pindah before i moved in yang punye. dia dulu keje bahagian x-ray hosp. this bottle is actually botol ubat untuk nak buat xray. i dont know. yang penting botol ubat la senang cite nye kan.

tapi die dah siap basuh bersih. and tag ubat tuh pn dah tangal. tapi last-last die tak jadi gune untuk doorgift wedding die. so ade banyak gile kat rumah tuh. maybe dalam 100 plus. so i asked mum, nak ke tak nak this bottle? maybe bole jadikan something untuk doorgift ke. kannnn?

so i took 50 bottles and bersiap sedia untuk deco nanti dengan mak and angah. 50 je pun...kalau buat untuk wedding takdo makno nyoooo..

ni la bottle tu.


so korang ade idea tak nak buat ape kat mende ni nanti? hehehe. rase-rase macam dah tau je nak buat ape ;))

p/s : sangat lega sebab closet dah makin bertambah space. banyak baju dah di let-go. lapang kepala otak. haha

Monday, December 13, 2010

pre-loved item to sell at only RM 10 !!!!!

i want clear out my closet. terlalu penuh dengan baju-baju and kasut yang tak pakai dah. but they are still in a good condition. email me if u are interested. if korang stay in JB je, we can meet up. if outside jb, RM5 more is needed for posting.


all of the baju and shoes are only RM10 !!!! and the shoes size is 5.

hurry up !!!

and can u guys tell me where can i find this tepak sirih. tp no need yang tenun-tenun punye. fake punye pun bole. my mum insist nak beli mende ni. she said for sure belah lelaki nanti akan bawak their tepak sirih. kan ikut adat negeri sembilan. pula tuh pakcik ialah ketua buapak (ketua adat perpatih). for sure kene ade tepak sirih ni siap kene balut dengan kain batik and kain kuning. ohhhh peninggg!


maceh....

Sunday, December 12, 2010

update pukal.

aku kan memang gedikk. time ade cerita patut nak share aku wat bodoh malas nk update belog. time dah boring tak tau nak buat ape barula terhegeh-hegeh nak jennguk belog. ape deh. acctually banyak la kot benda jadi tapi macam malas nak cerita kat sini. nanti asyik cerita je orang muak plak kang. so meh update secara pukal =P

kak long ain wedding. 29 october 2010. kuala pilah, negeri sembilan.






 iye pengantin 4. pengantin lelaki baju merah tuh adik die. they all ialah anak sedara aku. so kire aku ni makcik la kan? ngeks. anak sedara kawin dulu. hu.

next. pergi kedah. wedding anak best friend my parents mase muda remaja dulu kot. pictures dalam nikon kat muar la pulak. isk. ni je yg ade.

wedding nye kat langgar, kedah.



  2 kereta. pastu aku yang kene drive all the way from kl to kedah. ayah rilek kat belakang. ceh.

whats more. i think there's a lot! but i just stop here. but...

alaaaaa awak macam tak sudi je kat saye???

bye.

Saturday, December 11, 2010

D-I-O

did i told u all my e-day color theme? its pink! PINK! and the only person who loves pink that much is si kenit balqish. she must be so happy nanti when she knows we will use so many pink items. i'm not fancy the pink color. infact i hate pink. dulu-dulu la. cant believe i will wear pink on my e-day.

so the kain i bought at jakel is pink. together with kain baju melayu also in pink. ghasak la akmal nak kene pakai pink jadi mat jambu that day. hahahah. the last time i went back to muar, we almost settle in buying the hantarans deco and also mini dais deco. i just cant list down all the things that we bought because its tooooo many of them! =))

my mum is doing my hantarans. this is only 23% of it. kot? haha. she send the picture of it, i approved then she continue with the rest of the deco. i cant imagine the come out now but i trust my mom. she did so many hantarans for other people so i just put my trust on her. boleh gitu? hehe. i dont bother if is will look like an old-skool as long as it is beautiful, to my eyes. biasalah cita rasa orang yang belum berapa nak tua. =P

alas dulang itu we bought at SSF damansara,

gabus untuk alas barang hantaran tu i bought at perling, jb. cant remember the shop name. but the shop is quite big, macam gudang. and bought these flowers there. mum said she wanna use as the deco of hantaran. so i bought 7 of them. and also the gift bag. something similar to this one but it plain pink with ribbon. i wanted the polkadots but they dont have it. =(( so terpaksa beli yang plain. tapi cantik jugak lah!! hehe

the flower for hantaran deco.


the goodie bag. 
*image : google*

and surprisingly my sis booked MUA for me. because she is not confident to do my make-up. haha. as long as she belanja, im ok with it!! hahahaha. tp tolong lah jangan make up i tebal-tebal macam tepong gomak. harap-harap leher akan sama color dengan muka. kalau tak.....memang aku back hand akak aku nnt. huh.

eh did i told u we bought artificial flowers for mini dais? yuppp we bought it at mydin melaka. they look like the real roses. and the awesome thing is its under rm100, for all the flowers. best kan?? picture takde. will post about it later. 

photographer called me the other day. to cofirm my booking. pandai kau call aku eh ingat dah lupe. kalau tak nak gie serang kedai tu minggu depan. hehe.

so with less than 2 months i hope everything will turn well. nervous!

i think i am not do-it-myself here. but lebih kepada do-it-ourself (DIO). because i have my super-mum and sister to help me out! love them to the max!

Tuesday, December 07, 2010

Now I am officially broke. Again. How many times I said I'm broke??? Haha. If i know engagement ceremony will need a lot of money, I may tell the parents that we don't need the ceremony. Maybe just a simple one where just sarung cincin and that's it. Bole tak? But the problem is both parents want us to engage in proper way. Ikut adat semua. And having sister as penasihat to my mum memang mencabar. Haha. Sorry sis. But on top of that we know they want the best for us.

So I kene dig out savings yang dah simpan for wedding. To buy stuffs for bertunang. And I taught its only thousand ringgit. But I'm so wronggggg! Its more than that ok. Even though we just DIY, but....yeah u still want the best kan. To reduce perasaan guilty, most of the items we bought is reuseable. In any way. Must be. Haha gile cheapskate kan. Haha.

So my sis tried to make up me. Failed!!!! She said my eyes susah nk bentuk sebab takde kelopak. Haha. Second trial failed jugak. End up kene hired mak andam jugak nak make up ni. We'll seeeeee....

Habis jewels is having promotion. 30-70% discount! Grabbed the pamplet and showed it to akmal. But he said no need to worry coz his mum already booked a ring for me. Seeeee? FMIL lagi effision dari bf sendiri. And I curi-curi bace sms between akmal and his mum. And it made me smiled all day long. Hahahaha. Sayang u kene dengar cakap mak u ok! Hahaha.

After the weekend, I can cross few item in my checklist. Hiasan hantaran yang major thing dah beli, bunga for mini dais, goodie beg, bekas bunga rampai, and etc. Phewwww... (Tapi poket rabak!!)

Ok. That's all for now.

**congrats to my 2 friends for their wedding, ezhu and zaharah. And to maseela for the upcoming anak buah. Hehe.

Sent from my maxis blackberry bold 9700.

Friday, December 03, 2010

yeay yeay!
esok balik muar!
balik muar esok!
muar balik esok! eh tak. tuh dh melalut.

entah kenape excited sangat nak balik muar. macam la kau tak pernah balik muar nanie oit. tapi perasaan nak berjumpa encik boyfriend macam berperasaan nak pergi first date. ehehehe. pastu aku ni kalau terlebih excited mesti susah nak tidur. pejam mata habis-habis pun tak boleh lelap jugak. macam masa kecik kecik dulu kalau mak ayah janji nak bawak pergi picnic kat port dickson mesti malam susah nak tidur sebab dah terbayang berenang dalam air laut PD yang kotor tuh. ehe. sekarang sebut nak gi PD pun dah bo-layan. asyik-asyik PD boring dah den.

ok dah. nak berusaha lelapkan mata. bye