Saturday, December 31, 2011

solemnization flow

2011 was such a memorable year. indeed!

so before 2011 ended soon, let me summarize to u all my nikah day.

venue     : my home at Lavender Heights, Senawang, Seremban.

it was a small event between families. closed2 pun we had around 250 guests. sedara ramai sangat. hu. nasi tak cukup, kene masak lagi. nasib baik lauk banyak. hu. untuk majlis nikah ni, family masak sendiri jek. 
menu: nasi putih, ayam masak merah, gulai daging masak lemak cili padi, tempoyak kuning daun kayu, ikan masin, sayur campur. with tembikai and air sirap. thats all. tapi..............majoriti tambah nasi dan lauk 2x. sebab sedappppppppppppp sangat2. hehe.termasuk pengantin -___-"

a night before memang bz gile la kemas rumah, kemas bilik, siapkan hantaran lagi sikit2 tu, pergi buat henna.

malam tu tak bole tido sebab.....tah x tau nape. nervous sgt kot. haha. tapi paksa2 diri jugak untuk tido.

on the day, 24 December 2011,
5.30 am - dah bangun.
8.00 am - start make up
10.00 am - dah siap make up.
10.45 am - rombongan akmal sampai. 
11.00 am - tok kadi sampai
11.40 am - selamat nikah.

then amik2 gambar, gelak2, amik gambar lagi. bergedik2. 
pastu jumpa sedara mara, salam-salam.
pastu makan.

dah. simple jek kan. hohoh. 

i tried to keep all my ceremony se-simple yang boleh. tak nak yang terlalu grand and the vast sampai menyusahkan diri sendiri. perkahwinan itu sepatutnya menyenangkan. bukan lagi nak menyusahkan kite. tak payah nak pening2 sangat pasal majlis. buat ape yang mampu je. jangan nak ikut orang lain. rezeki masing-masing.  

lepas ni review ape lagi?

eh, lagi 2 minggu nak bersanding. nervous? takkkkkkkkkkk. seronokkkkkkkkk.

ni yg best kalau dah nikah dulu. ape nak jadi mase sanding tuh,lantak la. sebab dah nikah awal2. hahahahha.

ok, janji lepas ni i revies satu-satu k. dah ramai yang email and tanya pasal majlis nikah i ni. tapi xdptgmbr dr OP lagi, tak best lah nk citer xde gambar. hu. 

ok.

selamat tahun baru 2012!

bye.

Monday, December 26, 2011

teaser : solemnization

sempat lagi on twitter sebelum akad. haha

facts:
-still panggil mak akmal as makcik lagi. and so do akmal. still pggl my parents pakcik and makcik. yang x bole blah our parents pun still bahasakan diri as pakcik n makcik. tak biasa lg. takes times kot nk ubah. haha. MIL said, takpe. sanding x habis lg. ade maaf. hehe
-oleh kerana jarak rumah yg gileeeeeeee dekat, akmal balik solat, berak, mandi, tukar baju, semua balik rumah mak dia. haha. aku pn sama.

hiks. ok tu je for now. nnt i review lg ye. bye.

Saturday, December 24, 2011

i'm a wife!

im a wife now to beloved husband, akmal rais bin ridzuan.

alhamdulillah...

ok. busy nak kemas rumah.

daaaa

Thursday, December 15, 2011

8 !


he is not romantic at all but...
simple things like this make me smile to ears.

rase macam bole terbang.

hahhaha.

ok.

LAPAN hari lagi.

bye.

Tuesday, December 13, 2011

10 days !!!


nervous jugak ni. haha.

sebab:

-mini dais nikah terkontang-kanting lagi. baru half je siap.
-tak dapat cuti awal. coz on 21st december, ada taklimat pasal SBPA. and kene sain2 semua. bole je aku nk sain awal-awal. tapi takut PT kt sini misplaced fail aku ke. mane tau kan. dah banyak2 macam tu. macam2 bole jadi. 
-tak bole nak continue cuti pas nikah lama2. sebab 28 dan 29 ade keje. last time aku arranged one event, and aku pergi bandung. pastu arrange jamuan raya, aku pegi induksi. kali ni arrange CME course. tapi nk cuti kahwin. macam risau je kalau aku takde attend sendiri. hiks. terpaksa korbankan cuti. cuti lama pas habis semua majlis bulan 1 nanti, bole?

lagi apa?

oh, belum kurus lagi -____-"

lagi nak dekat ni, nafsu makan macam membuak-buak pulak. tak bole handle, asyik lapa je, nasib baik bole tahan lg sebab fikir nak pakai baju kawin takut tak muat. haha. so, just makan nasi sekali sehari je. malam tak makan. hehe.

hantaran semua dah settle. 
dah inform OP and remind them.
dah inform MUA.
baju dah siap. veil settle. tudung, belasah je tudung awning tu walaupun tak minat sgt -___-"
inai, dah dapat inai mekah dari kak kiah yang baru balik haji. wehoooo. dh try kat tangan maseela. jadi oren-oren sikit. ok le tu. mls nk pikir lg dah.

lagi? sah2 memang pelamin yang tak siap lagi. nak pass over kt mak or kakak, macam takde keyakinan je nak suruh diorg.-_____-"

ni la padahnye kalau semua nak buat sendiri. duhhh.


Friday, December 02, 2011

3years3months3weeks

we started as friends. really closed friends. i even helped him to tackle a girl before. hihik

now its been 3 years 3 months and 3 weeks since the day we tried to make it as a couple. hihik. yeah. we tried. and trying. and still trying. so hard. till we make it. to present. where we cant be separated anymore. till death. insyaAllah.

ok enough mushi time

received our invitation card already. yeayyyy!! so happy!

remember i said, i did not involve in the process. all done by fMIL. i only said i want natural color. i think she showed me the design before. but cant remember at all.

we combined the invitations for both events. i personally think this is a cheaper way to save cost. at first i wanted  a simple one piece card. obviously this idea was rejected by who else, my parents. hehe.

then fMIL suggested us to combine cards. so we agreed and let her decides everything. we only gave her our address, map and full name. thats all.

the vendor is LH creative. the owner of LH creative is my fMIL relative. so dapat la harga special. if not, 1 piece of this card should be around 1.50. but alhamdulliah, we get the price a lot more cheaper =)

and the cards are finally ready!

anyway, this is our wedding invitation card. no teaser2.


 i love my cards to the max. its gold color. and i think they are so exclusive. hehe. a lil bit old taste, but who cares. yang penting, my parents and fMIL suka. thinking of it, peratusan kad to be distributed to our parents' friends are more than our friends. so biarlah card tu ikut taste diorang. ye tak?

perasaan tengok kad kahwin nama sendiri?

macam tak caya. betul ke nak kawin dah? kawin sekarang je la nak? haha.

dushhh. lempang sebiji.
k bye.

p/s : sape2 nk dtg wedding i, and nak card, sila bg alamat. ceecececey bajet retis la tu ade org nk dtg wedding i. perasan habis

Tuesday, November 29, 2011

long weekend

this will be quite a long entry. heheh. musim mengawan kan sekarang?

so, shall i start with friends' wedding?

1st up. mrs farhan. at rengit. she's my buddy mase induksi. we were in a same group. and she also gila2 like me. best.


 next. friend from secondary school. marina weds faiz, whom also my secondary schoolmate. but they all couple after school. eh, ke mase matrik? tak ingat. but they are so cuteeeeee. marina has twin sister, maria, who'll also will be getting married next year. nasib baik tak kawin sama-sama. mesti tok kadi pening nanti. hehe


then, cousin engagement. at rembau. she also diy. make up done by my auntie (makndak). sweet and simple kan?
 pls excuse the fatty me =p

then, balik seremban. working hard on this.

teaser sikit.

 melecet jari jemari mulus ku. hakhak.

ini budak 2 orang lansung tak bole harap. haihhh


asyik main ipad aje. tah tunang sapa la tuh. tu anak sedara sape la tuh. tak kenal lah.

ok bye

Wednesday, November 23, 2011

30 days

ohhhh crappppp!!!

another 30 daysssss!!!

so nervous. yet so excited!

life is so content with your loves sayang. and i cant wait to be your wife and u to be my husband.

we are seriously different. but we complete each other. right?


Tuesday, November 22, 2011

so not me to watch the football

am not a football freak. i will not watch the match unless final football yg n9 or malaysia in it. chealsea, man u, liverpool semua tu mmg aku tak tengok. tak minat.

so last night, sms-ed my beastie. ajak dia lepak mamak. tgk bola. she also mcm tak caya aku ajak. hahhaa. time ni la nk support malaysia kan.

tak sia-sia. malaysia won the gold medal of football sea games. so proud to be malaysian kan?

other than that, johor cuti today. besday sultan johor. so yeah...sgt bliss. lepas dah penat menjerit and tepuk tangan semalam. bole la rehat sepuas hati today.

enough bout football.

i wanna say that, khairul fahmi has sexy ass. damn. sexy green lantern i would say. hahhahhahaha.

ok bye

Wednesday, November 16, 2011

Saturday, November 12, 2011

tag dari dell

nak menjawab tag dari cik dell.

sorry la. amik mase nak jawab. acctually draft dah lame. tapi tak publish. haha. malu la nak publish.
sebab tak reti nak mengarang soalan.

so i jawab aje soalan u dell.
tapi sorry. tak pandai nak buat soalan baru. takde idea sebenarnye! hehe.

here it goes.


1. Korang lebih suka pakai kebaya atau gaun masa reception ? 
-none of the above. kebaya and gaun make me loof fat. i hate them much.
2.  Camane cara “dia” lamar korang ?
- takde melamar ape pn -____-". tibe2 je, eh dah kene risik dan bertunang. magic. haha
3.  “Dia” selalu tak buka blog korang dan pastu hantar mesej “terharu bace blog awak atau sbgnya” ?
-takde pun. dia tak romantik lansung. redha je lah. -____-". hahaha
4.  Ada tak vendor mane2 yang korang amik, janji macam2 mase nak berbuat jualan, tibe2 pas habis bayar/deposit, dia cakap ada perubahan package lepas tu ?
-so far takde lagi. jangan la jadi macam tu plis.
5.  Dugaan paling hebat sepanjang bertunang/bercinta ape ? cite la sket kn kan ?
-bakal ayah mertua passed away. exactly lagi 4 bulan nak kawin time tu. sedih memang tak payah cakap lah. tapi kami sabar dan redha. takde rezeki arwah nak tengok kami sanding. semoga arwah tenang di sana. al-fatihah.
6. Korang rase ambil package atau amik asing2 lebih memuaskan hati ?
- asing-asing. for me lah. sebab ade service vendor yg i nak ade kat vendor lain. so terpaksa la kan. janji puas hati. jangan menyesal kemudian hari. hoho
7.  Kadang2 korang gelak sorang2 tak bace B2B lain punye blog ?
-gelak jugak. haha
8. Ape panggilan manje untuk korang dan “dia” ?
-takde. baby? eeewwww. kalau nak menggedik panggil la sayang ke, darling ke. haha.
9.  Korang nak kekalkan panggilan manje tu lepas dah jadi laki bini nanti atau tukar jadi “Abang”?
-entah. tak fikir lagi. boleh? hoho
10 . Bagaimanakah ayat yang selalu jadikan doa supaya hubungan korang dan pasangan kekal ?
-"ya Allah, Kau peliharalah hubungan kami sehingga ke pintu syurga". ayat cliche kot ni. haha
11.  Korang rasa korang nangis tak saat bergelar isteri dan menjadi milik dia selamanya, didunia dan Insya’Allah di akhirat ?
-maybe. sebab aku kememeh, cengeng, emosi terlebih. senang nangis. haha. mesti cair eyeliner or mascara nanti. -______-" 

so tu je la kot. tq cik dell :))

Friday, November 11, 2011

photoless friday

tetibe aku cam rase belog ni tak menarik sangat. kurang gambar kan?

well, dulu aku memang camwhore, mase zaman UM lah. digital camera memang sentiasa ada dalam beg. just in case if pegi jalan-jalan, for sure nak bergedik camwhoring dengan girlfriends.

but i realised this. when i started to lovey-dovey with akmal, i less camwhoring. akmal is not the type yang suka bergambar tak tentu pasal. and bukan jugak yang jenis amik gambar aku. like, tetibe jadi sweet and candid gambar aku tengah makan. something like that. no he is not. -________-''.

dia candid gambar aku muka macam bibik tengah gigik jahit veil, ade lah. sungguh tak romantik. -______-''

so, makin lama, aku pun macam dah kurang bergedik amik gambar. contoh macam ni, mase pegi fitting hari tu, dah ingatkan diri nak take some pics so that bole upload kt belog. tapi end up memang tak ingat lansung. haha. pastu menyesal.

and thats explain why i lack of update of my wedding prep. padahal progress dah 80%. tinggal benda yang cenonet kecik-kecik aje nak kene prepare last minit.

tapi ok la kan. suprise sikit kan? haha. *bajet ade orang bace la belog ni*

weekend ni tak balik muar.
-dah set appointment for facial esok.
-start next week, seriously kene pegi gym and start diet!!!!!

42 hari lagi!!! wohooo

Tuesday, November 08, 2011

i am 25 !

for a quater of century. alhamdullilah. still breathing.

on leave today. nothing is happier to be with my family on my born day.
request mak masak sedap-sedap untuk aku hari ni.
*memang mak masak sedap2 pun. sebab tu balik muar je naik 1 kg. ughh*
tapi hari ni ikut selera aku la nak makan ape kan. hehe.

thank u to those who wished me on fb, email, twittter, sms, bbm, whatsapp.
what a life wihout the technology. hoho.


short update:
-fMIL request aku pakai tudung on majlis tandang. aku ok je. hehe. macam comel jugak pakai tudung. *jgn lempang pls* insyaAllah. ade niat nak fully bertudung after married. eceh.
-so semalam, isnin, pergi tgk baju kat butik seremban tu. nothing fancy me. so i decided pakai baju yang arwah abah akmal belikan tu. and suit well dengan baju akmal. so, majlis tandang, baju adelah yang ditempah khas. kelas kau. majlis sanding pun baju sewa je. hehe
-pening pulak fikir pasal cuti. sebab 3 majlis aku ni time frame jauh-jauh. so x dapat la nak cuti sekaligus. kene amik sikit2.
-tak decide untuk honeymoon lagi. entah. tak tau nak pergi mane. sebab cuti tak berapa nak banyak. perlu ke honeymoon? pergi short trip and escape ke tempat best tu kira honeymoon jugak la kan. hoho
-barang hantaran semua dah setel. tinggal nak beli buah and coklat aje. sireh junjung pun pakai sireh artificial je. lepas tu bole jual or recycle kat sedara mara.
-kad next week siap. tak sabar nak tengok.bab kad ni memang surprise gila ah sebab tak tau design ape, wording, map etc. yang aku tau nk color creamy white. harap2 cantik and takde salah.
-raya haji orang pergi buat korban or jalan raya. aku pulak, dengan mak, kakak and niece pergi KL. hahah. shopping kat ikea. sengal tak? haha.
-beli frame utk guestbook and then pasu 99sen untuk centerpice.

ok dah. short la sangat. panjang berjela dah.

hiks.

k. bye

Sunday, November 06, 2011

Diy veil u ols

Skit pinggang. Sakit belakang. Gigih la konon nk DIY veil. Potong, jahit. Bukak balik. Tak lawa. Hahaahahaha.

Adoi. 3 hari 3 malam tak siap-siap lg. Macam nk give up pun ade. Duhhhh

Berapa hari lagi?

Tak nak tau please. Cuak.

K. Bye

Monday, October 24, 2011

2 months!!!

omg.

exactly 2 months away.

excited.

nervous.

^__^

tapi banyak lagi tak siap.

kad kahwin.
pelamin nikah.
baju nikah.
veil nikah.

aaaaaaaaaa!

Sunday, October 23, 2011

hasil gaji bulan ini

dulu penah beli yang 80pages 17''x12''. tp dah ni ade diskaun berganda, beli la lagi. 40 pages je. medium size. kot2 tak muat 80 pages semua gambar kahwin i nanti. hehehe. akmal tak tau aku beli ni. kalau dia bace belog aku ni, tau la kot nanti. if u read this, sorry org tak bagitau. hhihihik. peace!

ini mengade je *rambut memang banyak gugur*. plus, aku beli lagi satu deal 1 session slimming from Mayfair Bodyline RM8.80. saje untuk pamper diri bila dekat big day. yet to wait for a spa deal. dpt 1 session spa. ok la kot. come on! cepat la kuarkan spa deal area johor. i want one....

and this one. 1 month unlimited gym passes. gym dekat dgn hotel new york jb. dekat juga dengan banafe village and banafe lama. pas gym makan nasi pecel lele. huehuehue. hope bole fitkan badan in this 1 month. lagi 3kg je! but if tak dapat lost 3 kg, i just want to look healthy and radiant on the big day. hoho. mungkin dah takdir berat aku memang 50-52 kg je kot. nasib badan (-__-'')   bole gitu? haha

props menggedik utk photoshoot nanti. hehe. and also for my friends nk ber-camwhoring mase wedding nanti. i know lots of my friends kaki menggedik depan camera. i know u girls. tak usah nafikan -___-''
*jangan lempang aku please. haha ampun!*


if u all noticed i added tab DIY list kt atas tu. so that aku ingat ape benda yg dh buat and cari balik incase dh masuk kotak and lupa simpan kt mane. hoho. anyone nk tutorial, sila request. nanti aku buat. huhu. ade ke? project cikai jek   (-___-'')

ok. byeeeee

Friday, October 21, 2011

what to wear for a photoshoot.

this coming Deepavali, we're going to have pre-wed photoshoot. white studio. hohoho. excited neh.

being me, memang freak out la sikit. nak fikir baju ape. kasut. rambut. make up. hihik. takut tak cantik dalam gambar. dah la bayar mahal. (mahal ke? LIMA PLOH HINGGIT je pun -___-'' ) hiks.

sebab limaplo tu je la nak kene make sure gambar turn out cantik. kalau bayar mahal, ape kesah kan. bak kata mat salleh, "what u pay, u"ll get the same as it is". tah betul ke tak peribahasa ni. bantai aje lah.

anyway, aku pun research la sana sini. turun naik library. bukak jurnal semua. ceh. tipu je.

google. jumpa INI

let me copy and paste it here. credit to the owner.

What to avoid

  • Avoid bright yellows, reds and oranges (they battle the subjects face for attention) and the camera will readily pick up the reflected light and render skin tone with a colour cast.
  • Avoid clothing containing logos, slogans, or other distractions.
  • Bold stripes, large designs and polka dots stand out and tend to draw attention from the portrait's subject.
  • Avoid short sleeved tops or shorts. When arms and legs are exposed and there’s lots of skin visible, it can be a distraction from the main focal point of the photo - the face.

What to wear!

  • I like white long sleeved tops and blue jeans. This combination works very well with the white background.
  • Black tops can also work well with a white background but this is a high contrast and leads to photographs with a very different style.
  • Also consider wearing a top that has an interesting collar and/or sleeves.
  • A top that has interesting textures (e.g. a sweater) can also add depth and richness to an image. If you will have more than one change of clothing for your session then consider bringing a variety of necklines, textures, colors, and undergarments to achieve a wide variety of looks.
  • Stick to solids and subtle patterns.

Accessories

  • Simple and elegant is the advice when selecting jewellery for a portrait. The same applies for any other accessories that you wish to have included in your portrait.

What to bring?

  • A comb or brush and hair-spray if you use it.
  • A light face powder to reduce any shine on your face that may build up during your shoot.
  • For gents (or women who prefer not to wear much or any makeup), bring a lip balm. Dry lips don't show well in photos and so a non-shiny, non-waxy, none coloured lip balm is essential. Avoid chap sticks, as they tend to leave a white residue.
  • If you normally wear makeup, bring it with you but avoid high gloss lipsticks or very shiny lip gloss. Often they look too unnatural and reflect too much light in photos.

Pregnancy / Maternity

There are lots of clothing options for a maternity portrait each can be used with different lighting and backdrop styles:
  • White blouse, with lacey cuffs with a few buttons fastened and your bump on show, this works really well with a white backdrop.
  • Cropped top and casual trousers/tracksuit bottoms in a dark colour; this can be effective with either a white or black backdrop. When using the black background moody lighting is used to add shadows and depth to your portrait.
  • Wearing some pretty lingerie. You can go for the bright and happy look, you looking beautiful and confident against a white background.
  • Nude, posed beautifully to show just what you want to show; relaxed, warm and comfortable.
  • Wrapped in a sheet, just below your bump. (White or black - to match the background).
Since your bump will be exposed, it is important that, for a couple of hours before the shoot, you don't wear any tightly fitting clothes across it (we don't want any marks left by waist bands etc), likewise for any other areas that are likely to be exposed.

Children, toddlers and babies

  • Little ones photograph best in simple clothing. White and pastels are classic choices.
  • Newborns and babies have gorgeous skin, and nothing shows off that natural, innocent soul like nakedness (or just a nappy). An added bonus for slightly older babies, is that eyes tend to stand out more when they are not overpowered by clothing.
  • A popular look for baby and children portraits is all white. This gives a clean and natural look to the images, and is a great way to create a classic portrait that captures the purity of childhood.
  • Don't be afraid to put your baby or child in bold colours or prints. Although not generally recommend for an adult (or newborns), vivid colours on young children will result in a playful, lively portrait, especially primary colours like red, blue, and green.
  • If your child wears his Superman cape everyday, maybe you should let him wear it in a few pictures. Why not? You want pictures that capture that your little man really is, right? Besides, he may be much more willing to take other non-cape pictures afterwards. Props can be great addition, too, so consider bringing your child's favourite book, stuffed animal or toy.

Group photos - the family portrait

  • Coordinate outfits. Everybody in the portrait should wear items that complement each other in style and colour. It is not necessary for all clothes to match, but they must make sense together. Choosing clothes with same or similar colours unifies the picture and keeps the focus on the people in the picture.



hope this helps a lot. ^_^

bye

random

#1. nak kahwin ni, duit keluar macam air -__-''

#2. pegi SSF, beli. pegi angsana, beli. pegi romantika, beli. pegi pelangi mall, beli. jumpa barang comel untuk deco, beli. jumpa barang murah dan cantik, beli. tapi ade tersalah beli barang. ingatkan RM 14.50. rupanya RM41.50. dah bayar baru macam "eh. asal mahal??". sesal kemudian tak berguna. terpaksa bayar sbb macam malu nak letak balik -__-''

#3. tau tak boot kereta aku dah penuh gila dengan segala macam barang wedding. dulu penuh dengan kasut. hihihik. lepas ni penuhkan seat belakang pulak. hohoho.

#4. sebenarnya banyak barang yang aku beli tu nk ceritakan kat sini. tapi semua dalam kereta. rumah aku tingkat 7. T.U.J.U.H. faham dah? mekasih ;)

#5. lagi 63 hari. bole ke nak kurus ni? sempat ke? puasa 2 bulan, bole kurus tak? tapi kalau ade jamuan kat ofis or ade orang belanja, mesti tak puasa. rugi plak tak makan. dangggggg!!! camna kau nak kurus kalau tak tahan nafsu?

#6. now, 51.5kg. target nak 48 kg. bole kaaaaaaaaaaaaa?  stress la oi. jom makan kuew tiaw kerang. nyum nyum.

bye.

Saturday, October 15, 2011

whatelse to cheer me up?

wedding prep of course!

mood so down.

tak dapat pindah muar or melaka before kahwin. means, pas kahwin nanti PJJ lagi. suck gila kan? called MOH and JKNJ. they said bole tukar if HOD put it as "pengganti kemudian". but HOD tak lepaskan. and penjawatan baru belum tahu bila yang pasti, not so soon. so aku akan dapat pindah once ade orang baru masuk. which is tak tau lagi bila. post aku ni tak banyak. dalam malaysia cuma kat hospital besar je ade. fine. nak tukar skim PTD. jup lagi jugak aku mohon. heeee tekanan!

lepas tu ade pulak insan yang tak faham. ape aku cakap sikit terus nak melenting. terus nak marah-marah. dah la aku sedih gila tak dapat tukar. heeeeee tekanan ganda dua!

kalau layan emosi ni memang tak habis-habis kot. nasib baik pasni tukar HOD baru. harap-harap HOD baru bole tolerate nanti.

ni mase dinner farewell HOD. menang best dress. sempat lagi tu. hahah. mane yang best nye aku pn tak tau lah. haha

kbye.





lagi 69 hari!

next project yang kene habiskan,

for reception:
- boutonniere (dah siap tgl nak letak duit kertas)
-  signage
- candy buffet
- photobooth (yes i decided nak buat photobooth)

for nikah:
- paper flower for nikah dais
- veil nikah

wish me luck!

pssttt: poster from fastprint malaysia and also spanx from kerryblogshop dah sampai. nanti aku reveal. heheh

Sunday, October 09, 2011

guestbook vs photobooth

i am confused.

which one is more practical?

ok. the ideas is :

1. guestbook- the normal guestbook. with so many brilliant design. the traditional guestbook, wish cards, wish tree, frame guestbook or the tree-fingerprint tu. semua pun macam best. but which one yg long lasting, yang tak masuk kotak jadi pekasam?

2. photobooth cum guestbook - prepare the props such as blackboards, ask them to write the wishes, snap pics and then print them out. i cant afford polaroid camera, so i think i just use DLSR. yes or no?

question is, which one yang practical, tak menyusahkan guests and fun. practical here is, the space. my reception kat rumah je. faham-faham aje la. limited space.

so yang mana satu ni?

or


?

-___-"

shoes : checked!

before


tingggggggggggg!!!

after,


brand : carlo rino
price : rm39 (after less 70% during Jcard day at jusco)
brooch : rm15 for 2

comfy? checked
money worth? yes
satisfied? ok la..... haha

now, i have my handbouqet picture in my mind. compliment the green shades of the shoes.

happy.

Friday, October 07, 2011

hantaran dah settle.

semalam Jcard day kat jusco bukit indah JB. sanggup tebalkan muka pinjam jcard akak collegues. hewhewhew. aku malas nk register jcard. setahun 3x je kot g jusco. baik x payah. hu. lepas keje pegi jusco dgn lg sorg collegue yang akan kahwin jugak a week before aku.

sampai-sampai sane, masyaAllah, ramainya umat. pening aku tengok. nasib baik dapat parking.

aim utama. nk settlekan kasut sanding and lagi 1 hantaran. 1 dulang kosong ni. hu. meroyan jup tengok diskaun sampai 70-80%. hoho. almost 2 jam kitorg spend just kat area handbag and kasut women. gila ko. ramai orang. panas jadi jusco tu.

last-last rempat slingback peeptoe heels dari carlo rino. acctually aku x bape gemar sling back. lagi suka yang sarung tu. tapi takde plak. yang ade jenis sarung tapi bukan peep toe. aku nak peep toe jugak. nak nampak inai kaki sikit nanti. hahahaha. verangan. tapi dapat harga murahhhhhhhhhhhhh gile. rembat aje lah.

tapi design nya simple gile. macam kene letak brooch or bead sikit. bagi meriah. DIY la jawabnya.

then untuk penuhkan lagi 1 dulang, aku beli handbag aje. acctually macam x tau nk specs hitam or nak benda lain. semua tu tak practical utk aku. nk specs macam bazir sbb aku rabun. nak perfume, aku ni jenis loyal pada 1 perfume je. takde la botol perfume sampai seplo tu. nak suit, aku keje pakai baju kurung je. nak handbag, aku ni plak jenis tukar-tukar handbag. handbag mahal pun x gune sbb nanti cepat bosan aku sumbat dalam almari je nanti. mesti akan beli baru.

tapi sebab blur sangat dah tak nak ape. aku beli je handbag tu. **encik tunang sila bayar balik pada saya**
murah je pun. nak buat syarat penuhkan dulang. dah less 70%. hahahaha. mesti encik tunang suka sbb murah. -___-"

so settle dah bab hantaran and kasut. 1 kasut untuk pakai nikah, sanding and tandang. jimat. **tapi klu terjumpa kasut cam lagi cun pasni bole la beli kot. haha. sebab cam tak rugi pun. kasut yang dah beli ni memang murah gilaaaaaa**

now, proses DIY hantaran untuk akmal pulak.

jeng jeng jeng.

 hihik. nnt reveal pas wedding yeh. tak cantik mana pun. bunga artificial jek.

hantaran akmal bagi aku plak, MAK AKU yang buatkan. boleh gitu? tak surprise dah. tapi pedulik hape kan. hehe.

lagi?

tengah tunggu spanx yang order dari kerrybloshop sampai. excited yawww! hehe

k. tu je. daaa~

Tuesday, October 04, 2011

magic ke? tak pun

progress yang membanggakan. macam kilat. macam, "puffffff tetiba banyak dah settle" macam magic. hahhahha. nan ado. semua tu usaha tangga kejayaan.

kursus induksi tamat. yeay. hihik




kursus kahwin pun dah setel. sijil kursus dh dapat.


HIV test done.
photocopy segala document also done.
form dah isi.
tinggal nk hantar ke tok imam.

so tinggal tunggu green light nak kawin.

lagi?

bridal room set dah beli. tapi aku tak beli 1 set. aku beli katil dengan tilam jek. solid wood. ye, citarasa aku klasik sikit. hehe. kalau beli 1 set mau RM4000 terbang. so to save the cost, beli katil dgn tilam je.
yang penting katil kene KUAT dan KUKUH. hahahahahha.

cermin beli kat kedai lain. terjumpa 1 meja solek ni. classic gila. macam cermin ala baba nyonya melaka tu. jatuh cinta. bodek-bodek cina tuh dapat less yang berbaloi-baloi. then beli almari drawer kayu yang 5 tingkat tu. so takde wardrobe gergasi tu. semak mata tengok. hahah. simple jek. bole bayangkan dah bilik pengantin macam mana nanti. hahhaa. nanti nak deco ala-ala deco bersama eric. hihik. mampu ke?

total lost untuk bilik tak sampai 2000. yang penting katil tuh. memang dah lama aim katil macam tuh. haha. mahal sikit pun takpe. sanggup. heeee

leganya.
banyak benda dah settle.
catering pun dah confirm.

phewww~

80 hari lagi.

Monday, September 19, 2011

induksi,

helooo.

currently kat induksi sekarang. but still ade masa nk update sikit. haha.

aku ingat gi induksi ni dapat la rileks, enjoy.

tapi harammmmm

tetibe kene jadi penghuluwati. cesssssss. tah sape undi aku sbb mse they all undi calon-calon kene keluar. macam hampeh.

eeeeeeee. tekanan tau tak. tak boleh rilek.

dah. k bye.

Friday, September 16, 2011

masih bujang for less than 100 days

baru aje tepek countdown yang kira by days tu. hahahha. orang lain dh lama ade. aku baru tergedik nak buat.

dah terlepas countdown 100 hari. hihik

so now, 98 days left until he officially becomes my husband.

perasaan? lek lu....haha. tension tu sometimes ade jugak. but, nasib baik aku prepare ikut timeline. so takde last minute sgt. takde la meroyan ke ape kan. hahah. insyaAllah tak jadi bridezilla. i just wanna enjoy the days. majlis aku pun simple je. takyah pening-pening sgt la kan. hu. janji kahwin. hehehe.

progress terbaru?


single but not available. huhu

masih bujang untuk 98 hari lagi. insyaAllah. semoga dipermudahkan segala urusan. amin....

Thursday, September 15, 2011

mineral bottle's label



poyo sungguh kau nani. hahaha.

ala print tak banyak pun. dalam 20 je kot? pakai ink office bole? hihik.

nak letak sebelah tok imam, wali dengan pengantin lelaki masa tengah akad nikah tu. and nak make sure OP capture botol air nanti bersama pengantin masa tengah salam akad tuh.

verangan kau nani. selagi boleh kan?

sabtu ni start induksi. expect no update within next 2 weeks. cecece ayat macam orang ade bace blog kau.

thanks. bye

Monday, September 12, 2011

nilai trip

sabtu hari tu, pergi nilai3. shopping. hehe. pegi dengan both mothers, akmal and balqish si kenit. yg ni tukang nyebok je. mulut potpetpotpet tak reti diam. buat kecoh kt kedai.

sebab mulut dia. ade jugak dapat free gift and diskaun. haha. tak sia-sia aku ajar dia supaya bermulut becok.

hasil tangkapan kat nilai?

-cadar bridal. from RM770 jadi RM385. kain cotton. so comfortable. corak cantik tak crowded. i dont know price kt tempat lain. but aku memang puas hati. pernah tengok kat ssf, harga pun dalam 400++ tapi takde comforter. yang ni set lengkap. hu. aku tak suka cadar yang bercorak sangat. sakit kepala tengok.

-paper bag. paling murah  dapat dalam 38 sen satu. i know ade yg lagi murah. tapi tak berkenan corak nya. then senang bocor. yang beli ni jenis kertas keras. dah try letak barang yang macam air mineral botol kecik tu + epal 1 biji + 1biji mug besar. tak koyak. kukuh. QC passed. hehe borong 800.

-bunga buat hantaran. riben, polistrene.
-doorgift. ape tah. cawan kot? tak ingat. haha.

mak akmal pulak beli:

-bunga pahar. tapi tak tau price nya. haha. malu la nak tanye.
-paper bag
-bakul untuk letak hantaran
-etc etc. tak ingat sangat.

most kedai ingat aku ialah adik akmal. yang nak kahwin nya aku. bole? bila we all bagitau aku dengan akmal yang nak kahwin nya, and bgtau yang both mothers tu mak kitorg, diorg like terkejut gila. diorg cakap, bagus gila besan sama besan baik sangat-sangat. siap bole shopping sama-sama. mak dia pilih untuk mak aku. mak aku pun tolong pilihkan untuk mak dia. hahah. comel kan? hehe.

so, banyak benda dah bole cross ni.

oh ye. MUA untuk nikah and OV dah booked. yeay!


Thursday, September 08, 2011

i dont know what to update. but i wanna post something here.

life is chaotic now. upside down. NO. i think my life is a bit normal. but the mix feelings. deep inside, there is something bothering me. i just cant figure it now. at one time, i just stare at the wall and feel blank. cant remember whats in my mind that time.

i need my happy pills. bring it to me now. pretty please.


Sunday, September 04, 2011

3 months, 2 weeks and 6 days away.

progress?

cincin kahwin - done
hantaran - almost done. tinggal handbag aku jek. mas kahwin, sireh junjung, fruits and chocs macam biase lah. last minute baru buat.
kursus kahwin - 1&2 oktober ni. ngam2 habis induksi, pegi kursus kahwin pulak. tepu la otak dgr ceramah aje.
hal-hal kenduri kendara - banyak tak settle lg. risau pun ado. tapi malas nak fikir. boleh? heh.
gambar untuk borang dan segala tok nenek borang berkaitan nikah - done. heheh




mental preparation?

sedih jugak sebab ayah akmal tak sempat tengok kitorg kahwin. tapi semua ni mematangkang kitorg. dah kurang gaduh. infact, dah 2 bulan tak gaduh yang teruk2 tu. hehe.

physical preparation?

hari-hari guna lulur yang untuk whitening and moisture tu. gantikan sabun mandi dengan lulur scrub. guna hari-hari. so that tak payah pergi spa bagai. hehe. tepek SKII setiap malam sebelum tido. regular facial once a month is a must.

kene diet balik lepas raya ni. naik 2kg. sighhhh =_=''

aku miss 3 weddings sebab induksi ni. sedih tau....kenapa kene korang kahwin time aku induksi. huaaa postponed tak bole ke. hihik.

selamat hari raya. maaf zahir dan batin.

bye.



Saturday, August 27, 2011

4 months before the nikah day

sorry for the long silence. i finally had a chance to blog again.

some of u may know this. i lost my future father in law. he passed away after 4 days in coma.

*Al-fatihah. semoga beliau di tempatkan di kalangan orang2 beriman dan di rahmati ALLAH SWT.*

it is a great lost to us. i care for him just like my dad. he's the one yg excited sgt pasal my wedding. he even chose theme for bertandang, color baju, jenis baju. tapi sayang sangat dia tak sempat nak tengok kami berkahwin dan bersanding. i even bought him kain baju melayu untuk pakai mase majlis nanti masa kat bandung hari tu.

fikir-fikir balik mmg sedih sangat. some of my hantarans pun arwah yang belikan such as telekung, kain pasang.

tapi kami redha. beliau pergi di bulan mulia ni, bulan Ramadhan. dah tentu Allah lebih sayangkan beliau.

future mom in law sangat2 tabah. and so to akmal and his brother. only 2 siblings, both lelaki. ade hikmahnya aku beli rumah dekat dengan rumah parents akmal. yang sangat2 dekat even jalan kaki 20saat dah sampai. hu. Tuhan itu maha kuasa, semua yang berlaku dah dirancangNya. supaya kami dapat menjaga both parents dan tengok-tengokkan mereka bila mereka dah tua nanti. tak gitu?

Al-Fatihah.


Thursday, August 18, 2011

tolong doakan.....

sorry for the long silence.

my future father in law in coma now. tolong doakan beliau cepat sembuh and sedar dari koma.

no mood to update about wedding prep.

all the preparation macam dah tergendala sebentar.

all we care now is he to recover the soonest. sihat dan panjang umur. miracle do happen. insyaAllah.

keep praying and recite yassin for him please.

thanks.

Thursday, August 11, 2011

next project

hai.

nak tanya ni. kenapa orang nak anggap wedding kita gempak dan grand? sebab kita cerita kat blog so they assume wedding kita kene gempak dan meletups kebabo. helooo. tak semua macam tuh kot.

my wedding hanya lah macam wedding yang lain-lain. biasa-biasa saje. takde la jemput artis bagai. buat majlis pun kat rumah aje. pelamin takde panel pun hanya backdrop je. bilik pengantin pun hias sendiri aje. tu yang korang nak kata majlis aku ni hebat? no lah...

aku just nak majlis yang simple and sweet. simple dan tak memeningkan kepala. ape pilihan parents aku, aku bincang elok-elok. then decide same-same.

aku nak semua orang bergembira masa majlis tu nanti. thats all.

ok. dah. nak tunjuk ni pulak.

taraaaaaaa




 ceteka ni nak buat ape? hehe

ade berita tak best. aku baru berangan nak pegi kenduri cik lisa lisut kat seremban tu. tapi tadi baru dapat surat dari JKNJ, kene pergi kursus induksi 2 minggu. start dari 17 september tu. haihssss kacau betul lah...

ok. bye

Saturday, August 06, 2011

in progress


aihhhh tak berapa cantik ler. belasah aje la...dah terbuat pun. no turning back. heheh/

ok. bye.

Friday, August 05, 2011

progress bila balik dari bandung.

hai. macam lame kot tak update.

dah balik dari bandung. summary : pergi 3 luggage. balik 5 luggage. tak termasuk beg-beg kertas yang di kendong. hahahahha.

dan percaya tak aku takde beli lace untuk diri sendiri, untuk di buat baju sanding or nikah? macam rugi kan tak beli. hahaha. aku cuma belikan baju untuk family pakai mase nikah, sanding dan tandang, baju pengapit, baju flower girl and boy, chiffon dan lace untuk buat veil. thats it. oh ye, beberapa blouse dan shirts and also jubah untuk pakai raya. kuatkan iman aku? tak terpengaruh dengan mak and kakak yang suruh aku beli kain untuk buat baju sanding.

fikir-fikir balik. kalau tempah, lepas tu sape nak pakai baju aku tuh. dah la cutting badan aku ni tembs dan pendek. so nanti terperok aje la baju tu dalam almari. no no no. itu adalah pembaziran yang terlampau.  memang kawin sekali seumur hidup. tapi harus la berjimat jgk weh. (dalam hati ade jugak perasaan nak tempah baju sendiri ikut cutting badan sendiri. but...harus lah berpijak di bumi yang nyata.)

tapi aku belikan akmal kain shantung untuk buat baju sanding dia mase tandang kat seremban. tapi tu dia bayar kat aku balik. so tak dikira. hakhakhak.

aku lebih suka berhabis untuk family. mereka gembira. aku lagi gembira. biarlah aku yang bersederhana. jangan mereka. yang penting mereka happy. aku pun for sure akan happy.

kad kahwin? future mak mertua dah pilih design yang dia suka. aku pun ikut aje. sebab we all gabung kad. jimat. aku cuma cakap nak color krim lembut. thats all. harga mesti bawah singgit seposen, lain-lain, aku tak kisah sangat. yang penting bakal mak mertua happy. mak aku happy. ye la. kad kahwin ni lagi banyak bagi kat kawan-kawan parents kita kot. kad bagi kawan-kawan bape kerat aje. kadang-kadang tak yah kad pun jemput pakai fb aje. betul tak? so biarlah kad kahwin ikut citarasa mereka. aku rase dalam 80% kad kahwin tu nanti akan di bagi kat kawan-kawan parents aku dan akmal. so yeah. jangan banyak bunyi mulut tu. nanti jadi menantu derhaka. hehehehe.

bridal butik plak? adil tak cam gini. pelamin ikut citarasa aku. deko meja beradap ikut pilihan mak aku. bilik pengantin, buat sendiri. idea sama-sama. aci tak? yang pasti mak aku tangan berseni. sebab tu aku tak ragu-ragu serahkan deko hantaran kat mak. walaupun ala-ala design orang dulu-dulu. hehehe. memang mak aku dah lama sangat berhajat nak buatkan hantaran aku ni. sebelum ni dia asyik amik tempahan buatkan hantaran orang je. so tanpa banyak bunyik dari mulut, aku setuju je. heehe

so, tu je la kot update aku.  pesanan terakhir , kalau pegi bandung....




sentiasa bawak calculator and kepit bag tangan anda ke depan macam aku buat tuh. hehehe.

ok. bye.

psssss...oh ye. aku dalam proses DIY bunga manggar. tehehe. gedik takkkk bunga manggar pun nak buat sendiri?

ok. bye bye bye

Monday, July 25, 2011

bandung, pls be nice. tq

what's to update?

-esok aku last keje before puasa ni. my weekend comes so early. jgn jeles ok. esok petang abes keje terus balik muar. rabu pegi buat passport and pergi kl. khamis pegi bandung sampai ahad. ngam2 balik before puasa. hehe.

-lagi 5 bulan. tapi satu barang hantaran pun tak beli lagi. akmal ajak pergi beli sama-sama. shopping sama-sama. tapi ade ke masa nanti? kursus kawin pun tak pegi lagi. he ajak pegi bulan puasa ni jugak. mau nye tersengguk-sengguk dengar uztaz tu berceramah.

-tetibe mak cakap macam kesian plak aku recycle baju tunang buat baju nikah. but i really dont mind. seriously. i think there is some sentimental value there. mak plan nak belikan aku baju nikah lain mase kat bandung. but aku taknak. baik aku buat baju sanding baru aje kan. korang rase?

-mase tunang ni memang banyak dugaan ker? kitorg ni takde lah gangguan pihak ketiga or whatsnot. tapi perangai masing-masing. sometimes he just annoyed me. at one point i am 50-50. i doubt. am i really to marry him or not. but nasib baik we all gaduh memang tak lama. 3 minit lepas gaduh terus baik. hakhakhak.

"people who are really in love will get angry to each other for so many reasons, but they will stick together and enjoy every bits of their life".

i am. i am. i am really in love with him.

i cant thankful enough how lucky i am to have him in my life, apart from my parents, family and friends.

**ok mushy gile malam ni. yes aku rindu tunang aku. hakhak. ok boleh muntah hijau sekarang. PJJ sucks. bye.

Sunday, July 24, 2011

bunga pahar siapppppp

phewww.

finally,siap 167 bunga pahar. hajat hati nak siapkan 200. tapi macam nak muntah dah mengadap bunga pahar je -__-" so yang termampu 167 jek. hakhak. cukup tak mak? mak cakap "dah malas le tew nak buat lagi". hihik. memang pun =P

ready nak hantar ke muar. simpan dalam kotak dixy si mineral water. mekaseh dixy.

now, lets move on to another DIY project.

jeng jeng jeng


yang ini memang buat jari jemari mulus ku melecet. dah la tangan jadi kasar hari-hari dok basuh dengan sabun scrub kat lab tu. isk :'(

officially 5 months to go!!!

**cc. encik akmal rais. bila kita nak pergi kursus kahwin ni? lepas raye aci tak?


Thursday, July 21, 2011

lagi giant paper flower

yang tak berapa nak jadi.

argh. tense gile kot. haha.


pakai recycle paper kat lab tu. hakhak. huduh kan. apsal la tangan tak berseni ni? isk. nape takde rupe cam flora de etc or ngi. please lah kan...

ni plak. sampingan. memamg hampeh. 

bunga ros segan tak mau kembang.


yang bunga putih tu budak lab lagi sorang yang try buat.

hoh. bila aku jadi seorang yang artistik ni?

benci ah.

bye.

Tuesday, July 19, 2011

giant paper flower......

......yang tak menjadi sangat. huahuahua. mari gelak ramai-ramai.

percubaan pertama ni. hampeh je aku rase. tapi takpe. janji ade ghupe ok le kot. hehe.

buat time dah abes office hour tadi. aku memang suka sangat part time tak berbayar kat lab tu -___- takde keje tapi duk melangok kat lab.

tapi aku rase, berangan aje yang lebih ni. macam malas pun ade jugak. 

taraaaaa....



huduh gile bunga aku ni, takde rupe NGI lansung. pakai starpler je. kertas plak color kuning striking gile. dah tuh je yang ade. kertas putih tak boleh bazir...gune untuk hal-hal office. hihik.

isk. tak lawa lansung. lari. nyorok muka dalam comforter. stress.

berangan nk buat backdrop untuk pelamin nikah ala-ala macam ni:


gambar ihsan google. credit to the owners

**tarikh sanding dah confirm tukar. nasib baik OP free.

dah. bye.