Wednesday, January 19, 2011

about little tiny-mini handbouqet & centerpiece

alkisah bila i told my mum i nak buat handbouqet sendiri, she was confused. she asked for what. i said la, untuk saje-saje nak nampak sweet. hahaha. then untuk cover perut. if lets say terlupa nak tahan nafas masa sarung cincin. hahahaha. then she got the idea and ade ker patut suruh sewa je dengan butik pengantin. memang la taknak kan. dah la bunga tahpape. pastu dah penyek-penyek. dah pakai berapa keturunan tah tak tukar-tukar. ade tuh siap dah berkepam lagi.ho no no. big no.

so start la journey i nak cari handbouqet. ni pun leceh jugak. i nak bunga yang nampak real, even bunga tuh artificial je. tak pergi nilai pun. i cari kat MITC melaka, tak jumpa. kat muar ade satu kedai jual tapi bunga tuh dah tinggal sikit. kat angsana takde. kat perling takde. everytime i tanye orang kedai tu ade tak bunga yang ala-ala real, tapi dia bukan bertangkai-tangkai, dia sekuntum je and kelopak die bukan macam bunga plastik biasa tuh. this kelopak macam tebal sikit and seakan-akan baldu tapi tak baldu. haaaa haaaa ko pening tak pening ada customer macam aku ni. hahahaha.

pencarian berakhir kat pandan city jb. SA budak perempuan ni dah selamatkan nyawa i dari gila. hahahha. bila i cakap je ade tak bunga nak buat handbouqet, terus dia tunjuk bunga yang exactly the same macam yang i bayangkan tuh!! yeayyyy!!! terus jerit gembira kot kat kedai tuh. nyonya owner kedai tuh gelak-gelak kat i. malu malu. hehehe.


taraaaaa!!! hihihihi. ni la bunga yang susah gils nak cari tuh. bunga ni ade color pink, yellow krim, and white. i pilih merah sebab baju dah pink nanti tak menyerlah pulak bunga tu.

mase buat bunga ni lupa plak nak amik gambar step by step. tapi i rase u all get the idea kan macam mana nak buat. acctually tangkai bunga ni panjang. lepas dah cantum-cantumkan bunga jadi sejambak, lilit dengan selotep hijau. pastu i lipatkan tangkai tuh jadi separuh je. so nampak la tebal sikit. jangan potong tangkai tu incase nanti nak recycle ke ape ke. sayang kan. pastu lilit lagi dengan selotep hijau. lastly, balut dengan kain riben putih. pastuh sematkan dengan pin. tapi i takde pin, so lekatkan guna selotep jernih tuh je. then cover guna keronsang baju. siapppp..

pasal centerpiece plak, kat rumah sewa ni ade lebih botol kecik-kecik yang guna buat potpori dulu, so guna je la kan. takyah membazir. potong bunga jadi pendek, bengkok-bengkok kan sikit tangkai ikut suka. pastu dalam botol ni i letak batu sungai yang kecik-kecik tuh supaya berat.takde la tumbang kalau kena tiup angin.. kadang-kadang kedai bunga ade jual batu sungai tu. kalau takde amik aje pasir tepi jalan kat rumah tu. takde sape kesah kan. haha.



tag yang bulat-bulat kat tengah tu buat sendiri je. mengade kan. haha.

till then. thank you~

4 comments:

ZAFIRA said...

good effort! i pun nk diy sendiri nnt. idea melimpah ruah. blogwalking cari inspiration. anyway, msti puas kan tgk hasil sendiri. good job!

HERNANIE said...

tq =) buat sendiri mmg berbaloi-baloi. hehe. good luck to u

~ mizzAmy ~ said...

nampak real ok bunga tangan u tuh. chantek plak tuh. so lepas u guna nanti leh sewa kan kat kawan2 plak. hehehe...

HERNANIE said...

thanksss babe! kalau still in good condition bole la sewakan, but i think utk kahwin x sesuai kot coz handbouqet ni kecik je, dalam 20flowers je. untuk engage or flower girl maybe ok. segan plak nak sewakan. tak cantik mane pun. hehe