Thursday, January 20, 2011

countdown started!


exactly 2 weeks until engagement day.

nervous, excited. malam tadi bbm dengan akmal before die pergi main dota. agak nak sedapkan hati aku sebab die nak gie main dota so die cakap la jugak he is also excited and tak sabar for the new status. tau la tuh aku nak marah. asyik dotaaaaaa je kalau balik seremban tu. heeeee tak paham sungguh.

now, my major checklist :

- handbouqet flowers
- bunga sireh junjung- sireh artificial. .
- centerpiece flowers
- hantaran decos
- barang hantaran (tepak sireh, sireh junjung, bunga rampai, kek sarawak, cupcake, coklat, kek, buah-buahan)
- dais's deco (bunga, pasu, langsir-angah bawak dari kl, lampu pun, alas sewa jek)
- baju dah tempah
- kasut. perlu ke? selipar je bole?
- photographer. booked
- make up. booked
- goodie bag & doorgift tetamu. (potpouri, coklat muffin makteh sponsor, kerepek kot? gula-gula ke?)
- kanopi, meja, kerusi (ayah uruskan)
- menu (ayah & mak uruskan)

- facial (appointment rabu, 26 jan 2011, 6pm-NB angsana)
- manicure (maybe after facial bole terus pergi manicure)
 
-weight so far in good progress. last time 53.4 kg. now already 50.9kg. my ideal weight according to BMI is 48kg.  2 kg to go. happy!
 
nak tips? jangan makan nasi selama 6 hari. hari ke7 baru makan nasi. itupun small portion. 6 hari tuh makan meehun sup or meehun tomyam untuk lunch. breakfast susu anlene secawan and biskut oat. no more biskut hupseng. kene pantang. hehe. skip heavy dinner. kalau lapar jugak, minum susu and makan buah epal sebiji. and tidur awal. make sure pukul 10.30 dah tido. sebab kalau berjaga lewat malam, confirm lapar. exercise sikit-sikit macam light jogging or aerobik or naik tangga sampai tingkat 7. hahaha. ye. percayalah. yang penting kena makan jugak ok. jangan sampai tak makan lansung. bila masak meehun sup tu or macam aku ni aku mane la nak masak kan, beli je. so mintak la orang yang masak tuh jangan letak banyak minyak, lebihkan sayur and sedikit ayam or daging so korang still get the protein.
 
and then kalau ade bajet lebih sikit, bole lah pergi london weight managemanet. hahahhaa. yer, aku sign up untuk 12 session mase kerja kat kl dulu. then kene transfer ke jb. stop dalam setahun jugak. ade 5 session lagi tak pergi. sambung balik kat jb ni. tanpa ade bayar ape-ape. nasib baik bila nak bertunang ni teringat ade lagi 5 sesi tak pergi. bole la shape up badan balik. kalau ade fitness first kat jb kan best....haihhh. dah lame freeze membership gym ff tu. tah bila bole activate balik. rugi betul.
 
ok. kembali menghitung hari~
 
 
 

2 comments:

~ mizzAmy ~ said...

i pun tgh stress nak turunkan berat badan nie. lagi 7kg macam mana ni? tinggal 7 bulan lebih je lagi. macam x logik je sbb x diet n x work-out. T____T

HERNANIE said...

mizzamy : 7 bulan sempat lg tuh. jangan makan nasi and fast food. iA bole punye. hehe. i pun malas nak workout. so terpaksa jaga makan. good luck!