Tuesday, March 08, 2011

resit itu penting

someone requested me to clearly present my budget on my e-day. seriously peole, there is some parts than u all can spend big money on it, and some parts you all can save. ikut selera memasing. dan paling penting ikut bajet and stick to it!

kesilapan yang aku buat untuk e-day hari tuh ialah aku tak simpan semua resit yang aku dapat mase beli segala mak nenek barang untuk majlis. menyesal nye. sepatutnya kita simpan. and bole buat kira-kira berapa banyak duit yang dah keluar. so bole la monitor money flow tuh kan.

so to all bride-to-be yang nak plan wedding or engagement day, PLEASE KEEP ALL YOUR RECEIPTS yang you all guna untuk beli barang ok. jangan jadi macam aku. menyesal tak sudah T_T

and no, i wont tell you the exact budget sebab aku tak ingat la oiiiii. hahhaha. kan dah cakap aku tak simpan resit.

yang aku boleh clarify kat sini ialah, aku spend more on kain untuk buat baju which is the kain and selendang was RM700. tempah RM120. and also the foods. itu wajiblah kan. mum said, total habis untuk makanan ialah lebih kurang RM1200. and we all masak sendiri. so sangat save di situ.

barang-barang hantaran which is the hiasan and also isi hantaran termasuk la kek, buah and etc lebih kurang RM1200. kot??

goodie beg dan isinya lebih kurang RM300.
make up RM150.
photographer RM350.
pelamin DIY lebih kurang RM200
kanopi, kerusi, meja ialah FREE sebab bapak aku polis. ahhahahaha. pakai aje PDRM punye tuh. meja siap skirting merah i tell u, kerusi je takde balut. hekhek.

so total lost termasuk miscellaneous expenses untuk majlis e-day aku ialah RM3500 kot? hahahhahaha.

menyesal nyeeeee tak simpan semua resit!!!!

so pengajaran kepada diri sendiri dan orang lain, simpan lah resit anda untuk masa depan yang gemilang, cemerlang dan terbilang.

eh ade kait ke? lantak la labu......

No comments: