Monday, April 04, 2011

beli kain sanding kat bandung VS sewa

fening lah fening. tak tau nak decide macam mane ni.

im going to bandung this july.

1. sape-sape tau contact number supir and hotel kat bandung?  agency yang aku jumpa ni charge lebih kurang rm350 sorang for 4 days and 3 nights, including hotel la. (tiket flight dah ade).  berbaloi ke tak? ade sape-sape penah jumpa yang lagi murah?  share please....

2. satu dunia pun dah tau aku akan pakai balik baju tunang untuk nikah. so, patut ke tempah baju sanding? mane lagi berbaloi? tempah or sewa aje? berbaloi di sini, ialah yang LAGI JIMAT. the points are :

-beli kain kat bandung and tempah kat malaysia
 
or

-sewa aje dari bridal boutique

MANE LAGI MURAH?

(tp baju butik bukan nye lawa-lawa sgt. klu lawa, mesti mahal jugak. ye tak? ke salah anggapan aku ni?)

aaaa tak tau macam mane nak kira.

jenis-jenis kain pun aku tak tau sangat. yang aku tau chiffon, lace, shantung. tu je. hahahahaha. and songket. mak akmal dah tanye kat uncle die yang jual songket tuh. uncle die memang supply songket utk kerabat and VIP. high end punye. ko tau bape harganye? RM 25000. tercekik aku dengar. menangis air mata darah pun jgn harap la dapat beli kan...berangan aje la. pastu mak aku tanya harga songket biase kt terengganu, 2meter plg murah and cantik dalam rm350. 4m dah dekat rm600. aaaaakkkkkk!

sape-sape rajin nak share info jenis kain and harga kain kat bandung, please do so. jasamu amat ku hargai
thank u so much bebeh.

8 comments:

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

love chiffon!!!! kalau buat dress pastu kain flowy2. OMG. tapi chiffon kat indon mahal kot. tu kak nawal cakaplah.

mizzura said...

pernah g bandung tapi tak ingat untuk answer soalan no 1.

Anw, since u akan pakai balik baju tunang untuk nikah..why not modified sikit dengan tambah more detailings like bead or pearl or sequin..cadangan jer..

kalo nak tempah kat bandung the first day terus cari kain and tanya boleh siap tak dalam masa sehari dua or At least siap before balik malaysia.

diorang kat sana cekap. pernah cari kain untuk seluar kerja, esoknya diorang dah siapkan seluar tu siap hantar ke hotel lagi. murah giler. And not to forget, indonesian punya hasil tangan sangat detail & berseni. tak caya tengoklah baju wedding artis diorang.

last year before puasa tunang saya pergi bandung about 4d3n gitu..dia belikan kain sulam kebaya 1 set..siap tempah jahitkan lagi..saya hanya pas kat dia sampel baju je and memang puas hati + meletupss..!

so bawak lah sekali sample baju idaman sanding idaman...lace memang MURAH! Chiffon not sure...

HERNANIE said...

thank u zura! bj tng mmg akn hntr alter. hihik. ubah design sikit. manik n sequin not sure. tmbh sikit mybe ok. hu.

boleh terus jahit kt sane ke? wowweeee! dh save byk tu! tq so much for the info babe!!! =)

Mr.F & Miss N said...

hi babe.. im ryn newbie at ur blog.. i br blk dr bndung feb n i tempah kt bndung the plain chiffon wit satin silk lining.. so far ok..
tp blum plus u tmbh detailing at ur bj.. beads..

but i think more worth if u sewa je.. :)..

do jln2 at my blog.. :)

http://ohmywedding21.blogspot.com/

HERNANIE said...

Thanks ryn :) I tgh nk buat kira2 mane yg lg worth either sewa or beli kain and tempah. Pening jgk ni. But, If lace btl2 murah and kos tempah pn murah mmg I tempah je kot. Hehe. Entah lah....kalau tak sewa aje la tak yah pening2 dah. Hu

amy fahmi said...

hi dear,

kat bandung mmg boleh siapkan baju dalam masa 2 hari. murah dari sini. try la nego ngan tokey tu. tapi make sure 1st day dah terus tempah tau. workmanship kat sana standard harga tailor biasa kat malaysia..tp hasilnye memuaskan..

:)

hernanie said...

thanks amy. such a helpful info =)
harap2 dapat la cari kain yang pekenan kat hati ni on the 1st day. hu

bazli~ said...

cik nani,

dier bergantung kpd betapa kompleksnye baju yg ko nak tempah. ms aku g bandung aku penah tanya kalo nk design2 yg dasat2 tu lbh kurang 10 hari. itu pon dier caj tingi sbb tailor tu kene tinggalkan baju2 lain n fokus kat baju ko jeh. mcm baju nikah wife aku tu kan, 2 org ok yg bertungkus lumus menyiapkannya..itu pon makan 3-4 minggu.

kalo baju yg plain no detailing tu n gune kain yg sng potong n bntuk kejap je dier blh wat.

ko try ah tanya2 bridal2 dulu, check beza byk x hage sewa n buat baru..

hapy prpeparing! aku dah lepas! muahahahahahahahhahaha~

ALHMDULILLAH..hehe~