Wednesday, June 01, 2011

tips untuk wedding grand tapi murah. OP booked

hellooo korang!

nak cite ape ni?

as u all know, aku memang lah bride-to-be yang cheapskate,kedekut tahap gaban tapi still nak kawin. hehehe.
tak bermakna takde duit kite tak boleh buat wedding kite. but kene lah bersederhana dan beringat. mane yang bole cut cost, kite cut aje!

so, lepas aje kene risik, aku pun mula meroyan. nak kahwin tapi duit tak bape nak ade. buat loan? big NO. so bf (mase tuh lah) and i berdiskusi dan ade sikit bertekak hihi how to plan our wedding according MY wants :p but within HIS budget. lol lol.

aku pun mula buat research (research i tell u, buat thesis dulu takde ber-research bagai) hahah. bace dan absorb masuk dalam hati dan kepala otak.

kesimpulan yang aku dapat:

- wedding band atau cincin. tak perlu lah nak ber 4C bagai. cukup pegi kedai wahchan atau pohkong jumpa cincin cantik dan puas hati. beli masa sales. untuk lelaki, tak perlu nak ber-platinum sangat. silver sudah. hahaha. untuk perempuan, emas putih sudah. batu tak yah mengerlip sangat nanti kang dah ade anak bahaya kat anak pulak. **tapi encik tunang cakap nak platinum. pernah jumpa platinum RM800 after less. ok la kan?

-pelamin, tak perlu yang panel-panel tu. mahal. amik yang biase-biase je sudah. kalau creative, design aje pelamin sendiri and DIY.

-make up. tak payah make up artist sangat. mak andam aje sudah. sape cakap mak andam make up tak lawa. yang penting kene pandai cari. pastu bagitau mak andam ape yang kita nak. ok punyelah.

-baju nikah. sekarang banyak dah baju kurung moden or dress kelawar yang cantik-cantik siap beaded with price less than RM300. pergi aje uptown, confirm ade. tak payah nak designer sangat. hihi. meja makan beradap pun buat aje sendiri. mintak tolong kawan-kawan or sedara.

-baju sanding. sewa sudah. **tapi aku macam nak tempah aje sebab aku nak baju sanding songket kurung moden kain chiffon flowy2 haa ade ke macam tu kat butik? DUSSHHH lempang pipi sendiri.

-photographer. cari lah photographer indie/ freelance. budak-budak muda yang creative dan mampu capture moments yang best and hasil kan gambar yang cantik. their rate adalah sangat-sangat reasonable. untuk lebih menjimatkan, amik la pakej shoot and burn sahaja. pastu cuci lah gambar sendiri. nak buat photobook ke, crystal album ke. dan boleh gabungkan semua event nikah, sanding dan bertandang sekali dalam 1 album. pastuh kite bole letak gambar yang kita nak aje. untuk gambar yang penuh gambar sedara-mara, cuci aje saiz 4R letak dalam album free yang dapat as wedding gift (dengan syarat kene suruh kawan bagi hadiah album besau punye). haaaaa kan jimat kan....??

-TQ tag. TAK PERLU. ucapan terima kasih dari mulut pengantin, keluarga dan penyambut tetamu sendiri adalah lebih afdal. hihi. takde sape nak cakap "eh nape beg doorgift ni takde TQ tag". lol

-kad kahwin. tak payah yang mahal sangat. last sekali masuk tong sampah jugak kad tuh. dapat yang 50sen tuh ok dah kot. pastu gabungkan jemputan both side dalam 1 kad. lagi banyak, lagi murah kan. pastu mintak la free bunting ke, poster ke. hihi.

-catering. in my case, masak sendiri. jimat dan meriah. puas hati. tapi penat sikit la nak berkemas nanti -_- kalau nak catering, amik lah yang paling murah. yang penting sedap......

-hantaran. buat aje sendiri. time ni lah nak tayang tahap genius kreatif kite kat bakal mertua kan. ala-ala rajin sikit kalau buat sendiri ni. hihi. mesti makcik mulut kepoh macam ni "rajin nye pengantin buat hantaran sendiriiiii untung la ko cik non dapat menantu rajin macam niiiiii" kembang kempis pengantin dengar. hahah.

-bunga pahar. beli lah yang murah. tak cantik pun takpe. pedulikan komen-komen negatif orang. in my case, buat sendiri. sape-sape cakap tak cantik, ade aku kesah. lantak la kan...duit aku. penat lelah aku.

-barang-barang hantaran. ko tak payah la nak beg gucci LV bagai. charles and keith sudah. heheehe. ok ape. cantik jugak kan. pastuh tak payah la sampai berbelas-belas dulang. paling banyak 9-7. ok la tuh. janji ade kan.

so ini ape yang aku rase la. dan ape yang akan aku cuba praktikkan. mana yang mampu lah.

hidup lepas kahwin tuh yang lagi penting. so tak payah la kita nak membazir sangat untuk majlis kahwin ni. yang penting majlis berjalan lancar takde ape masalah.

baik duit yang ade tuh save pergi honeymoon. kan? kan? hikhik oh ye. honeymoon plak tak payah nak ke oversea sangat. dalam malaysia ade je tempat menarik and privacy untuk honeymoon. siap ade private villa and pool macam kat tioman, langkawi, redang. sipadan plak beach nye dah la cantikkkkk sgt.

so thats it. itu yang mampu terfikir sekarang.

andddddddd aku dah book OP untuk sanding kat muar. yeayyyyyyyy!

11 comments:

LisaLisut said...

brilliant nanie!!! I like!!!! its so true!! :)

heheh.pelamin i takde panel.backdrop je..

i dont mind honeymoon takde private pool for honeymoon.sbb rumah skrg dh ade pool.hari2 nk berendam pun boleh.LOL.pdhal tkde pn nk trun mandi sgt pon..hahaha

R-YuzSha said...

sha suke... suke..
Cara yg terbaik untuk berjimat-cermat untuk membina sebuah perkahwinan.. yang penting SAH menjadi pasangan suami isteri..

kehidupan berumah tangga lebih memerlukan banyak duit untuk memulakan hidup baru..

Thanks for the tips..

Tapi kalau ada yg sponsor untuk my wedding... Alhamdulillah.. ehehehe..

eidA said...

hi..just become ur follower and baca entry n..;)


btw, mana u jumpa platinum harga camtu..susahnya I nk cr..
harap u sudi share..hee

haida.e@gmail.com

HERNANIE said...

i tak ingat name kedai. tp kat muar lah. mase tuh just tgk2 je. but not sure if pure platinum or not tp SA die ckp platinum. hu

Adawiyah A.Halim said...

hahahah...mmg btol sgt la...apa yg tak perlu..kite cut je...wat yg perlu dlu..kalo ada duet lebih baru wat..hahaha...
btw...brg hantaran i semua charles n keith..jimat punye pasal..hahaha

PussyCat said...

so true!dear, kalo u suka lacey dress with songket ada je kat city one plaza sebelah semua house tuh. range fr 400-800 sepasang lelaki n perempuan. go check it out la. but mind u that the songket isnt songket terengganu lar. but it is still nice after all. siap ada train.

HERNANIE said...

thanks for the info. will try cari kat bandung 1st. kalau xde pekenan baru sewa or beli yg dh siap. No designer. hahaha

fainie_riz said...

caya la pengantin..sokong sume idea2 bernas tu

Miss X said...

ok suka blog awak :) hai! i pun kawen org johor nanti :)

Sue.Mr.Faris said...

sgt positif ! bagusnyaaa

R.R.Z said...

hi! tgh2 BW, ternampak ur blog.


neway ape yg awk type dlm entry ni, tu lah yg fikirkan kat dalam kepala sy ni.



nice entry!