Thursday, December 13, 2012

presenting our little bundle of joy!



Hello semuaaaaa.

Presenting:

Akmal Rayyan bin Akmal Rais.
Date of birth : 26 november 2012, 11.52 am
Borned via SVD (normal) at  35 weeks 6 days.
Weight : 2.2 kg.

I know i know. Last i update i msk ward sbb GDM je kan. Cmnr leh terberanak awal plak ni  huhu.eh i explain n share. Mind u entry ni akan panjang berjela.

Khamis 22/11/2012.
I was admitted sbb bsp monitoring ade 2 points yg lebih dari 7.0. So doc suruh admit to kiv insulin  injection. Pagi b4 admit tu sempat pegi antenatal class with husband kt melaka gh. After thay wat check up kt o&g. Nasib baik husband ade so dia pegi uruskan admission. bile masuk wad i mmg mkn ikut menu diet hospital x mkn outside food lansung. So bsp jd normal balik. Doc ckp x pyh insulin. Bole discharged.

 Ahad 25/11/2012.
Discharge pukul 2pm. Pegi teman husband lunch dulu. Br balik rumah. Smpi rmh tgk rumah berhabuk. Xde la bersepah mane coz husband dh kemas rmh siap2. Cume dia x sempat vacuum. I pn gatal g vacuum rumah. Plan nk mop skali. Kakaka. tp lepas vacuum jd mengah gile. Rehat atas sofa jup sambil tgk tv. Tetibe rase ade something 'pop' from downthere. Basah. Pegi cek tgk panties basah. Warna clear. Amik bau sikit. Xde bau. so bukan urine. Dlm otak ckp "alamak leaking ke ni. " kejut husband yg tgh tdo ckp ade water broke. Tp x byk. Dia ckp "tu la sape suruh vacuum rmh. Dh meh duk diam"2. I mls nk layan so g smbg tgk tv. smbil tu google. If leaking ade possibility seal balik in 2-3 days. tetibe rase mcm watery je kt bawah tu. Cek balik. Ade blood stain. Kejut husband balik. Ajak pegi hosp. that time dh pukul 6 pm. Lepas husband solat terus pegi CDS melaka gh. Cek ctg baby semua ok. Buat VE dh bukak 2 cm. I mcm eh nk bersalin dh ke. Mcm x ready je ni. Pakar dtg tgk. I x perlu dexa injection coz lung baby dh matured. Masuk ward balik. Kekekekek.

Bgtau husband i dh dilate 2cm. He was "syg nk bersalin dh ke? Eeeee x sabarnyeeeee". Haha. Doc amik HVS for infection ix coz i belum fulk term lg kan. I ckp la kt husband. I x sakit pape lg. Mybe leaking. Leaking bole seal semula. Haha.

Then mlm tu i tido la ward balik. Every 2 hours nurse dtg cek perut. everytime diorg tny ade sakit ke x. I ckp la xde. Mlm tu mmg x rase sakit pn. Bole tdo lena lg.

Isnin 26/11/2012
Bgn cm biase. Tetibe around 7.30 am water broke. Nurse suruh pakai pad. Kain dh basah lencun. Tkr baju semua.  Pastu water broke lg. Tgk pad dh basah. Ade blood stain skali. Ade la dlm 4 pad i tkr. Pastu buat VE doc ckp dh 3 cm. Mase ni dh start sakit2. Sakit yg mcm period pain tu. Skt kt bahagian bwh je. Doc n nurse dok tny ade rase contraction x. I x tau la contraction cmne. I ckp la xde. Just rase mcm period pain kt area bwh perut tu je. Tny nurse. Contraction tu cmne rase nye. Nurse ckp u akan rase perut memulas dari aras perut ke bahagian tepi smpi la rse kt bhgian bwh perut. Then i ckp oh mybe bukan contraction ni sbb i rase mcm period pain je. Sakit 1 in 10 mins mcm tu. Sempat mkn breakfast.

Makin lame makin kerap plak sakit period pain tu. Tp serius mmg sakit gile la lepas tu. Mengigil tahan sakit. Smbil tu practise bernafas. Mase tu still confius lg tu rase contraction ke ape sebenarnye. Hahahahah.

10am doc anta i buat scan. Nk tgk bape byk lg amniotic fluid yg ade. call husband ckp i nk g scan. Soh tunggu kt dpn waiting area tu je. Smpi kt bilik scan i dh start rase period pain tu makin kerap. Sakit gile. Berpeluh2 tahan sakit tu. Doc buat VE lg tgk2 dh 4 cm. Terus dia anta g labour room. Smpi sane cek lg dh 5 cm. Rase mcm nk terberak time tu. I jerit kt nurse nk berak nk berak. Hahahaha. Doc smpi dia tgk aku tgh dok meneran. Dia ckp jgn  teran sbb br 5 cm nnt xde energy nk push. Aku jerit la x tahan x tahan. Hahahhaha. Doc tgk eh dh 7 cm. Aku selamba meneran lg. Doc jerit eh kepala dh keluar. Pastu nurse dlm 4 org dtg assit. Aku sempat jerit panggilkan husband saye. Sorg nurse tu lari keluar pggl husband. Dia sampai2 terus pegang bahu and support belakang bdn. Nurse dgn doc jerit suruh push. Haha. Diorg ckp aku pandai teran. Haha  husband plak "ok sikit lg syg. Sikit lg. U can do this." Lol. Haha.

11.52am rayyan pn keluar. Hu. Alhamdulillah. Terus nurse letak rayyan atas dada and suruh pegang.  Lepas nurse bersihkan rayyan husband pn pegang rayyan untuk azankan.

Lepas tu nurse bg rayyan kt aku utk try bf. lepas tu rayyan kene hantar nicu utk monitoring sbb dia boderline premature. Tp alhamdulillah la x kene msk incubator sbb berat dh cukup. Lung, heart n yg lain semua ok..

Esok nye rayyan jaundice plak. Duduk bwh phototherapy 2 mlm then br la discharge balik rumah.

So itu la experience melahirkan rayyan. Tp mmg sakit sakit x lama la. Rezeki la kot. Nurse yg kt wad pn terkejut. Eh td bkn anta g scan je ni balik db bersalin dah? hehe. Aku pn tak tersangka nk beranak time tu. Bila pikir balik, oh cmtu ke rase contraction aku? Nape x same mcm org lain. Hahahha. Ngeks kannnnn.

Org2 lab aku pn terkejut aku dh bersalin. Tp diorg ckp x heran aku bole senang bersalin n terberanak awal sbb aku memang lasak x reti duk diam. Ke hulu ke hilir buat keje. jup bgn jup duduk. Mmg x reti duk diam. Mybe sbb tu la kot cpt bersalin nya.
Hehe.

Till then. Nnt update lg. sorry if byk spelling error sbb update pakai s3 ni ha. bye.

Saturday, November 24, 2012

GDM pulakkkkk

Bersiaran dari wad o&g melaka gh.

No. No. Belum nk bersalin lg. Khamis ade antenatal workshop. Pastu terus la check up. A day b4 tu dh siap2 buat blood sugar profile (bsp). Ade 2 point 8.2 and 8.3 so kene la pakse masuk wad. Heh.

Smlm monitor bsp pn kantoi 2 point jgk. Doc dh nk start insulin. Tp pg ni cek bsp ok plak. Less than 6. Aku pn x paham la pasai apa lagu ni. Heh. So insulin kiv dulu. Tgk tghari nye bsp cmne. If ok esok bole discharge. Hehe. Berat baby doc estimate 3.0-3.2kg. Berat aku skrg 64.2kg. So total weight gained ~10kg. Tolak berat baby total naik~7 kg. Not bad la kan. so aku estimate naik lg 2-3kg smpi nk bersalin nnt. Hehe.

Ikut hati aku nk terus je stay smpi bersalin. Induced ke ape ke. Sbb x sanggup nk tunggu lama kt CDS. ramai ok. Tp biasa la name pn gomen kan. Kene tunggu lama sikit la. Tp ape yg buat aku nk bersalin gomen sbb mmg la aku dh keje gomen. And polisi baby friendly tu. No fm. if susu x kuar pn diorg akan paksa kau bf jgk smpi dpt. Lg 1 watpe aku nk membazir duit g private sbb if kt hosp gomen aku bole dpt 1st class. Kekkeke. Skrg pn duk wad 1st class. Cuma xde tv je la.

Tp klu sakit2 lain yg teruk mmg aku g private la. Haha. X sanggup tggu que kt a&e or klinik. Ramai org weh. Heh.

And sape kate bersalin kt gomen suami x bole teman. Bole. Yg x bole tmn bila kene csec or pakai instrument. Tu suami x bole tgk. Cuma x bole ko mntk nk potong baby cord sndiri ke mcm private tu. Tkt ape2 jd masalah pulak. Heh.

So aku rse xde kurangnye nk bersalin kt hosp gov or private . Kt private mmg selesa la sbb nurse uruskan semua. Baby nangis pn nurse tlg jaga . Kt gov  nurse tlg mandikan baby je. Lain2 uruskan sendiri. But for me not bad la. Kite berdikari sendiri la kan. Klu x tau diorg akan ajarkan.

Aih boring gile duk wad ni. Bile tah bole balik. Klu balik bwk baby best la gk kan. Hehe. Kene tggu natural call. balik ni urut dgn VcO byk2. Hehe.

Esok klu x kuar wad lg, mesti aku update lg. Klu ljne ok lah. Almaklum pakai hp je.

K. Byeeee

Tuesday, November 20, 2012

35 weeks.

Dh 35 weeks. Next week dh full term. Omg. Rase mcm jap je mase berjalan kan. Rase mcm br je pas wedding. Then dpt pindah. No LDR. in the mean time dpt tau pregnant. Kuasa Allah. Alhamdulillah.

So far persiapan brg baby dh complete. Baju baby semua dh basuh. mesin je la. Haha. Tp gune mode soft wash n sabun baju baby pureen. Breastpump beli manual avent je dulu. Botol tommie tippie. X tau la kaedah nye nnt baby nk ke x. Tp mmg kene train botol la sbb aku kan keje. Set berpantang amik tanamera jek. Sbb klu yg makan2 jamu mmg aku yakin aku x mkn nnt. Obimin dgn acid folic pn susah nk telan. Padahal sendiri keje KKM. Heh.

Pastu bakal bapak budak pergi kedai yong fong melaka tu extra excited tgk carseat dgn stroller. Last2 angkat set stroller esprit siap carrier dgn playpen. Free alas tido utk stroller. 3 benda tu dlm 1000 jgk. Ikt hati nk quinny. Tp quinny stroller je dh 1000. X masuk carrier lg. Lgpn aku mmg perlu sgt carrier sbb for sure nk kene anta ke babysitter or nursery nnt. Tmpt keje x sama arah. Aku hosp melaka. Husband hosp muar. So salah sorg kene anta. Kene la ade carrier or carseat nnt.




Stoller tu yg penting bila lipat jd mcm payung. Compact and ringan je. Tu wajib sbb sorg swift sorg myvi. Tu la muda2 x nk beli kete beso skit. Heh. Carrier tu pakai sementara muat ye.  Playpen pn bole jd baby cot smpi baby dh 2-3bulan. Lepas tu br pk nk cr baby cot ke x. Playpen tu penting gk sbb nk letak baby tu nnt klu aku sorg kt umah. Husband balik keje smpi umah pn dkt pukul 6. So sementara nk tggu diaa balik bole letak baby dlm tu if aku nk masak or kemas rmh. Gituuuuuuu. Tgk je la nnt cmne ye.

Kamis ni ade cek up. Hope everything is ok.

Daaaa~

Monday, October 29, 2012

8 months sudaaaaa

haluuuuuu

lama gile kot x update. hu

sejak pregnant ni mmg x bape nk ade mood sgt nk tgk internet or online. just bukak blog org lain instagram n twitter. tu pn pakai hp jek. ipad x pegang dh. x bole dekat dgn ipad sbb bau rokok kt yg kuat kt casing dia. husband la. suka bwk ipad time smoke. tsk.

anyhow.  i am in third trimester already  how time flies kan. so fasttttt. hari ni pn dh genap 8 bulan. baby makin active. current weight 1.7-1.8kg. mak nye 62.2 kg mase last timbang hari tu. berat b4 pregnant was 54kg. mcm x naik byk sgt. tp ade lg 56 hari ni nk 40 weeks. huuuu. 

oh ye. i kene GDM since 5months lg. OGTT after 2 hours ialah 9. haha  mmg sah la kan. tp doc n nurse pn mcm pelik berat x naik byk sgt. padahal i minum herbalife. selang seli la. seminggu dlm 3x minum shake tu  so i rase tu yg control berat i kot. hu. awal2 pregnancy naik 4 kg sebln. tu yg kene minum air gula. after dat i start taking herbalife. benda manis mcm ice cream still mkn jgk. mane bole tahan kannnnnn. hu

barang baby mmg x penah beli lansung. smpi la last weekend membeli brg baby dgn jayanya. haha. kitorg main grab je ape yg nmpk dpn mata. yg murah dan  berbaloi. xde g survey tmpt lain pn. haha. nasib baik both of us x choosy. x de la pening kpl sgt nk pilih ape. mane yg nmpk ok we all belasah je. haha.

so yg basic2 beli kt senawang time balik kg last weekend. baju x byk mane pn. ade la dlm 10 pasang kot. haha. nnt next week nk g sogo. try la cr yg murah kt sane nnt. hu pastu otw balik melaka singgah yong fong kt bachang tu. org melaka mst tau la kedai yong fong ni . target nk beli carrier or carseat jek. tp ade promotion untuk esprit jet stroller tu + carrier + playpen yg bole jd cot for the time being. hehe. so hubs pn beli la satu set tu. senang. playpen tu esok2 kene beli jgk. nnt klu dh pndh rmh or baby dh x selamat tido dlm playpen tu, beli baby cot nnt.  gitu.....x kesah la mane2. i ikut jeeeee. hehe

breastpump i beli yg avent manual jek kt yong fong tu jugak. sbb 1st time nk bf. org ckp elok pakai manual. tp beli botol tommie tippie. bole je kan. haha x tau la nk pilih ape. tgk mcm best je tommie tu botol dia. rembat je la. 

basically yg penting2 mcm dh nk complete. tgl nk laundry baju towel blanket barut napkin dan segala mak nenek clothes yg akan pakai kt baby. tp tp tp belum beli cleanser nye lg. lupa. haha. basuh mesin je bole x? kene handwash je ke? hubs dh volunteer nk handwash tu. kene beli cleanser cpt sblm tawaran tamat tempoh. hu

k. esok klu rajin update lg. k bye. 

Friday, August 17, 2012

Bukan gastrik biasa, tapi h.pyroli

Selamat hari raya semua!

Lama dah kot x update. Xde ape nk cita sgt. Selain busy dgn keje. Balik keje masak utk buka. Malam nye tdo awal. Just bace blog org lain je. Hehe

So far, pregnancy dah masuk 22 minggu. 2nd trimester dah. Cepat je rase mase berlalu. Pejam celik nanti dh 9 bulan. Ok. Tetibe cuak pulak. Takut plak nk bsalin nnt. Hu

Anyhow, i baru je keluar wad. Admitted sbb gastrik. Heheh. B4 diz mmg ade gastrik and angin, tp tak seteruk macam ni. I tought because of pregancy so biase la kan dpt angin n indigestion tu. rupe2 nye tidakkkkkk.


On the day 14/8 tu, husband ajak buka luar. Nak nasi ayam penyet kt tesco melaka tu kononnye. Tp kitorg smpi lmbt. Tak booking pulak tu. so mmg full house la kan. Then kitorg buka je la dgn kuih2 dulu. Pastu solat. Then g shopping grocery kt tesco. Shopping kemain lama plak tu. hehe.

Pastu igt boleh la pegi makan mcm biase. Sekali kedai tu tak amik order dah. Then we decided makan kt kluang railway station tu je. I order la mee kari dgn teh ais. Dengggg!! Teh ais kot. Pastu mee kari lagi. Memang pakej. Tak terfikir lansung.

Balik rumah, around 11pm tu i nk tdo dh. Tp perut x selesa. Burping non stop. Last2 muntah balik segala yg makan td. Tp still x lega2 jugak. Around 1am, i x boleh tahan dh. Muntah non stop. Husband suruh siap pegi hospital.

Konon nye keje gomen kan, so pegi le A&E hosp melaka dulu. Register mcm biasa. Pastu kene tunggu jumpe doctor. Dlm 10 minit tunggu, i start muntah with blood. Husband dh panik. Then he decided pegi private hosp. Plg dekat mase tu putra specialist. So pegi la kami ke putra. Blah mcm tu jek. Haha.

Smpi kt putra, nurse terus suruh masuk bilik screening. Baring and she checked semua lah. Mase ni still burping and muntah darah lg. doctor oncall dtg, bg injection tahan muntah and warded. Heheh. Nasib baik ade insurans. So insurans la cover.

Esok nye dr faizal, pakar gastroentology visit. Pegi buat ultrasound abdomen. Liver, pancreas semua ok. Just kidney ade bengkak sikit. Maybe sbb i pregnant. Esok nye buat endoscopy. I tought kene tahan sakit mase camera tu dok masuk dalam tekak kite. Rupenye doc bg ubat tido. Mmg x igt ape. Sedar2 dh kt atas katil balik semula. Haha.

Result endoscopy tu, doc ckp ade sikit bleeding and bengkak dlm stomach. Tp belum sampai tahap ulcer. And he buat slide for bacteria infection. Kene la tunggu 1 hari lg utk tau results. In the mean time, medication thru injection. And doc cakap, xde effect kt my pregnancy. Ok la kan.

Result nye, i positive for helicobacter pyroli. Consistent with my heartburn, indigestion, acid reflux and all. No wonder lepas 5 jam makan, i still burping rase makanan, tp rse yg tak sedap tu. Eeeewww kan....

This h.pyroli, according to dr faizal, kalau x treat, it can lead to ulcer and stomach cancer. Korg bole google for more info. sbb i dh google, and thank God, dapat kesan awal. Bersyukur sgt2.

So oleh sebab i tgh pregnant skrg, x bole treat. Kene tunggu lepas beranak baru bole treat. Kene la admit lg nnt, sbb treatment just bukan amik medication je, tp ade monitoring test mcm ujian pernafasan. Gitu la kekdah nye....

So korg yg ade gastrik kronik tu, better g check. Jgn jadi mcm i. Hahah. Dh teruk br nk g cek. Takut ade penyakit lain je nnt. It could be ulcer, cancer or infection yg boleh lead to cancer mcm i. Cuak kannnnnnn.

And thanks to my husband. He la yg pakse i amik insurans. If xde insurans, i pegi cek mcm biase, dpt ubat, balik tido. Tu je kot. Hu. 3 hari i warded, husband buka kt hosp. Sian dia. Sahur tak bangun. Sbb he said selesa sgt conquer katil sorg2 tak sedar nk bgn sahur. -_____-

But i know he cares for me too much. I can see it, can feel it.


Yang penting,


Ipad tak tinggal. Campak le dia kt mane pun. Adoiii.

Tu je.

Selamat hari raya semua, maaf zahir dan batin :)

Saturday, June 30, 2012

My pregnancy so far.

Alhamdulillah. Entering my 14th week now. Early 2nd trimester. Baru je buat buku pink kt KD semabok. Hu. Kene bebel jugak la dgn nurse sbb buat buku lambat. Tp buat pekak telinga je. Ahhaha.

Anyway, this is my 1st scan during 11th week.


EDD dalam 24-27 december 2012. Hu. Hujung tahun sangat dah tu.

Anyway, mase 1st trimester
-xde loya2 or morning sickness. Bole makan ape je.
-kecuali ade gastrik yg melampau mase pregnant ni. X bole biar perut kosong. Kalau dah masuk angin, sendawa angin tak henti, mula lah muntah asid perut, kuar cecair kuning tu skali. Ughhh seksa jugak time tu. makan ape pun lepas tu muntah balik.
-so kene jaga makan. Thats explain why i gained 3kg. 1kg each month. Hahahah. Bahaya ni.
-jerawat plak bermaharajalela. Dahi, pipi, hidung, tepi mulut. Ughhh. Bersepah ok jerawat ni. Memang pengaruh hormon sgt la ni kan. Sbb before pregnant, memang susah nk naik jerawat muka ni. Even tough masa period. Sedih tgk muka sekarang. Husband pn cakap muka makin teruk :(
-so far, xde masalah nak masak, goreng2 or bau makanan. Bedal pe saje. Masak pun ok. Lepas balik keje, larat lagi la nak masak. Perut husband pn makin lama makin naik. Ahhahahhaha.

Ok tu je. Bye. Hu

Tuesday, June 26, 2012

Home sweet Home ;)

Bersiaran dari bumi hang tuah.

Dah almost 2 Weeks start kerja kat hospital Melaka. Banyak benda nak catch up. Sebab kene posting kat lab hematologi. Lama dah tinggal ilmu hematologi tu. Banyak nak kene studi balik. Bab2 QC tu satu hal pulak. Pening tengok graf tu semua. Tsk ;'(


Now me and husband menyewa kat taman semabok perdana. Location sangat lah strategik. Tepi lebuhraya amj. So husband nak perg keje kat Muar straight jek. Aku plak Kalau nak pergi Melaka gh cuma kene u-turn and straight je jugak. Just tempuh 2 traffic light je. Pastu dekat dengan tesco, jusco yg siap ade gsc. Huuuu.

Rumah dah almost complete lah dengan basic things. Bedroom set, sofa, tv, dapur, peti ais, mesin basuh and kitchen cabinet. Tinggal nak hias-hias sikit and tambah benda2 kecik

Meja bulat putih tu ialah meja husband main dota. -___-"
Kene letak tepi sliding door sebab nk tarik coverage yes4g. Dalam rumah x bape nk ade line nye. Hu.

Sofa 3 seater jek. Yang L shape tu.
Langsir mak bagi. Yang 5 tahun lepas punye langsir raya. Jadilahhhh.

Dapur. Peti ais comel jek. Ahhaha. Kecik jek.
Meja makan pun yang 4 seater tu je.

So, tu je la kot.nak dekat raya nanti baru hias lebih sikit. Husband cakap x yah hias lawa-lawa or pasang carpet. Dia rimas. Tsk. Sabo je lahhhhh

Saturday, June 09, 2012

Dapat pindah Melaka :)

Hai. Sorry lah. Sejak kahwin ni memang malas gila nak update blog. Memang macam tu ke? Haha. Sorry la eh. Alhamdulillah. Rezeki selepas baby agaknnya. Dapat transfer ke hospital Melaka. Patutnye start keje sana 4 Jun hari tu. Tapi mintak tangguh 2 minggu. So, 19 Jun lepas exam CTIAC baru offiicialy start. Maybe akan masuk lab hematologi since hematologi takde pegawai sains. Tak kesah la masuk mana-mana lab pun. Janji dah dapat duduk sama dengan husband. Husband tengah carikan rumah. Belum jump rumah yang sesuai lagi. Most iklan kat mudah tu, mesti dah ade orang sewa. Oh.kitorg akan duduk kat Melaka. So husband akan berulang pergi keje pulak. Dia keje kat hospital Muar. Tapi muar-melaka dekat je. Dalam 30-45minit. Ok. Tu je nak update, for the time being. Lepas dah pindah Melaka boleh la update selalu. harap2 jadi rajin lepas ni. K. Bye.

Thursday, April 26, 2012

rezeki :) 5 weeks.

helo helo.

lame gila kot menyepi. sorry lah. lepas kahwin je, takde mood nk blogging sgt. selalu nye blogwalking je. tgk update2 terbaru orang lain. such a stalker. kehkehkeh.

me and husband, we are still LDM. perit, sakit, sedih. bila tengok orang lain lepas dah kahwin dapat duduk sama2 dgn husband memasing. me, everyweek kene travel to muar and seremban. husband so far belum penah datang jb lagi, except ade sekali tu, pergi wedding kawan dia, so dia hantar la i balik jb skali.

ramai orang tanya, nape tak husband je yang dtg jb. kesian kt aku yg kene ulang-alik. reasons are, his mum sorang2. his younger brother is still studying kt terengganu. seriously, me also kesian tgk MIL. isnin-khamis, duk umah sorang. she cannot drive. so pegi keje naik cab. weekend we all balik, we all hantar la dia pergi beli barang or hal-hal lain. bila time nak balik, sayu je hati tengok dia.

and husband, as anak sulung, kene la take care kt his mum. plus, MIL, dah jatuh no.2 skrg. 1st, is the husband. 2nd, ur husband's mum. 3rd, baru la  mak kita and ayah kita. tak gitu?

and i am not complaining at all. sometimes, mmg rase penat. tapi husband selalu ingatkan, pengorbanan sebagai isteri, anak dan menantu tu ada ganjaran yang Allah akan bagi. :)

after 4 months married, and takde ape yg lagi menggembirakan bila tengok ni,


clear double line! heheehe. Alhamdulillah!

actually ni upt yg ke 4.

1st day missed period terus buat upt. memula 1 line je. pastu petang pas balik keje tengok2 macam ade faint line. tak puas hati. esok nye try lagi. pn sama jugak. then buat blood test beta HCG. 129.6. lebih dr 5. so mcm pregnant kan. esoknye buat lagi upt. baru la nampak line T tu terang sikit, tp still x bape gelap mcm kt atas. hu

gmbr upt atas tu time 5week. kira2 sendiri jek. guna pregnancy calculator kt babycenter.com. and kalau ikut calculator tu, due is 24/12/2012. it will be our 1st anniversary!!!!

till then. take care peeps.

Wednesday, March 07, 2012

photobook album

lame dah kot tak update.

wedding photobook yang order online dengan photobook malaysia dah lama dapat.
3 hari after order, dah dapat. postage rm19 :)
puas hati sgt.
saiz macam bantal tidur tu, but slightly smaller.
tak berat, boleh kepit ke mana saje. hiks.

bawah tu bantal ;p

sneak  peek sikit :) 2 out of 80 pages. 80!

overall, servis mmg bagus. they helped me a lot. sebab sometimes i lost jugak. they all ajar step by step.

price asal rm1100++. but i bought the voucher during promotion at rm228 only :). yippie yeay!

lepas tu, ramai pulak member lab nk buat photobook macam ni. cari voucher kt groupon la, living social lah, milk a deal lah. hehehe. best kot. simple and senang nak simpan. cuci jd 4r tu pn mahal. pffttt

i am still a weekend wife. praying so hard that i can be transferred the soonest :(


i miss u budak busuk !

Thursday, February 23, 2012

wedding review : the other deco and such

simple decorations for the weddings. tutup mata dan berserah aje. yang penting suka and tak ada drama air mata. haha
centerpiece. pasu 99sen beli kt ikea and pasu singgit beli kt kedai 2 hengget. bunga beli borong kt damansara
main table and canopy

guestframe sebelah sweet treats corner. bungga manggar DIY. gigih!

drawer yg ade jam besar tu, kat dalam bilik pengantin masa sanding muar
cake pengantin tu choc indulgence secret recipe je. semua orang pn makan. hehe

 atas : bridal room kt muar
bawah : bridal room kt seremban masa majlis nikah

main table and simple walkaway masa kat reception seremban

pulut kuning. untuk majlis nikah kt seremban. mak buat :)

kalau ada ape2 nk tanya email je ok :)

later, bye.

Wednesday, February 22, 2012

wedding review : make ups, hennas & handbouqets

3 kali jadi pengantin. 3 kali henna, make ups and handbouqets.

the make up



the hennas


the handbouqets


make up nikah dengan kak anis finnest touch. bersanding and bertandang were both from mak andam butik jek. asalkan jaga muka elok2, senang la orang nak make up kan. ye tak? hu. oh ye, untuk make up bertandang tu, i tak pakai fake eyelashes tu. mak andam pakai mascara fiber tu sampai la eyelashes i melentik. gitu kau~ kos make up ialah RM 500 + RM 300 + RM250

kenapa 3 corak henna? sebab 3 kali berinai. sebab jarak masa nikah, sanding and bertandang ialah 2-3 minggu. sebab banyak kali berinai, warna inai kt kuku still bertahan lagi sampai sekarang. hehe.kos inai 3 kali ialah RM45 + RM50 + RM20. (ikut turutan majlis)

handbouqet nikah ialah artificial flower yang di beli dari SSF. sumpah cantik2 gila and nampak macam fresh flower kan? kan? untuk sanding dan bertandang FOC dari butik mak andam tu je.

ok. ade ape2 nak tanya email je ok. mane yg bole dijawab, i tolong. peace!

till then~

Monday, February 20, 2012

wedding review : the baju

haluu. (

(reminder : longgggg entry again ;p)

thanks sbb comments psl pelamin nikah i. tak sangka akan turn out cantik macam tu. padahal kos pelamin tak sampai 100 hengget pun. ehh. terbocor rahsia pulak. hehe.

ok. lets move on.

let me story to u pasal our wedding outfits.

for nikah, fyi, i wore my engagement outfit, again. and there was nothing to be shamed off. im so proud of my baju. there is some sentimental value that i thought i want to preserve it. DIY veil to match my baju. material bought in bandung. i used chiffon and patched some laces and pearls  and shining stones on the veil. jahit sikit-sikit. then dah malas. i just glued them with gam UHU. hahahhaha. jangan ikut cara ni tau.

husband's samping bought at pusat kraf. his baju ialah pakej sekali dengan baju i. beli kt jakel.  tudung i beli kt kipmart tampoi. rm20 je kot.

rupa veil dari dekat (blur sikit, sorry)
**klik semua gambar untuk tumbesaran hebat**

next, our bersanding outfits. i rent them out from BUTIK EXCLUSSIVE, ANGSANA, JB. (tingkat 4) yup, sewa aje. how much? jangan heart attack ok. i sewa both baju bersanding lelaki and perempuan at only RM400. yup. u read me. 400 je. baju lelaki siap tanjak, dan samping. untuk perempuan, if bertudung siap tudung, selendang and veil. accessories macam crown, necklace tu takde dalam pakej. kene sewa harga lain (kalau nak).

i survey harga sewa baju saja kat muar pun paling murah and cantik dalam rm800. membazir.  untuk rm400, baju yang dipakai sehari je, i think its so worth it. and cantik lagi. heheheh. 

accessories, adalah FOC dari butik andaman kesuma since i amik pelamin and make up dgn diorg. 



material kain ialah songket. so, tak payah pakai inner baju tu. as i hate baju yang jarang2 nampak kulit tu. mase i mula2 booking baju ni, i tak plan nak pakai tudung lagi, tapi i memang cari baju yang tak jarang (even tough i tak pakai tudung lagi mase tu). mase tu i fikir, even i freehair, i taknak orang nampak i terlalu sexy dengan baju yang see-trough nampak kulit semua. tak sopan rasenye. **just my 2 cents**
tudung i tempah kat butik EqaReeka, angsana. (tingkat 5) i mintah dia buat sulam tu senget ke tepi. so that i ade 2 side tudung yang 1 was plain off, another 1, sarat dengan sulam. macam ade 2 sides of me. cewahhh. perasan. harga, rm60 jek. sape nak sewa? ecehhhh


finally, untuk bertandang pulak. semua baju ialah tempah. kelasssss.

hihik. actually, baju husband beli last minute masa kat bandung hari tu, bayangkan. flight tengahari. pagi tu, MIL called, suruh carikan kain shantung untuk buat baju husband. before 8am, dah terpacak kat pasar baru tu tunggu kedai buka. nasib baik dapat. sebab arwah abah FIL yang suruh beli kain tu. tapi sedih sangat arwah tak sempat tengok. sobs :(

kain untuk buat baju i pulak, arwah FIL beli kt medan. dah lamaaaa dia beli. masa lepas tunang, dia bagi i. suruh tempah. buat baju raya or ikut sukati i nk buat baju ape. i pun tempah untuk raya. bulan puasa dia meninggal. so, i decide nak buat hantaran je baju tu. as hantaran husband to wife.

lepas baju husband tu siap, pening pulak fikir mana nak sewa baju pengantin perempuan nya. then MIL bagi cadangan. suruh pakai baju yg tempah untuk hantaran tu. yang untuk hantaran, ganti dengan kain lain, which was arwah yang belikan jugak. so, lepas dah siap tempah, try la. macam matching pulak. so, belasah aje la pakai. hehehe. walaupun sorang kuning pekat, sorang kucing cair. but who cares. ahahhaha.

accessories for me, tudung and veil, FOC dari butik pengantin yang buat pelamin and make up seremban tu. but i dont like style tudung dia pakai kan tu. macam weird. peliks. made me looked so tembam. erghhh. tapi i malas nk complain sangat. mak banyak kali pesan, untuk belah bertandang nanti, jangan banyak songeh. pakai je ape yang MIL suruh. hehehe. so i tadah je muka. nak buat ape pn, buat la. i redha. hehe.


tapi tapi tapi......tak lengkap semua outfit ni without my spanx and corset. 

spanx i beli from http://blogshopkerry.blogspot.com & corset pulak beli yang brand audrey kot. beli kat parkson aje.
 i beli yang ini

the effect?? awesomeeeeeeee!!!! semua orang pun puji i kurussssss. they really hide my tummy yang buncit itu. and mantapkan aset yang lain. hahahaha. padahal, memang tak sempat kurus pun masa kahwin tu, makin gems ade lah. hehe.

so yeah. remember b2b. wedding outfit + spanx + corset = gorgeous bride.

hehe. tu tips i lah. bride yang kurus selim melim tu tak perlukan dah kot spanx and corset ni :) yang tembs and chubby macam i ni sangattttt perlu! hehe

till next entry. thanks :)

Thursday, February 16, 2012

wedding review : the pelamin-s

(reminder, this will be a super longggg entry!)

holla!

since so many of u girls asked me, how i did my nikah mini dais. i DIY je. yes. xde vendor pun. semua nye dibuat sikit-sikit. with the help of my mum, dad, sister and niece.

do u still remember my engagement dais?

kalau lupa, nah. ini dia.

my engagement dais
the same concept. the less is more. and i recycle the standing lamps and roses itu. jimat kan?

for the background, i ganti dengan crepe paper flower. beli color kuning-krim. akan guna banyakkkkk sangat crepe paper ni. so, i beli secara borong kat KEDAI BUNGA RIBEN, JALAN TAR. i rase ramai yang familiar kot dgn kedai ni.

tutorial?

ramai dah kot yang terer buat bunga ni. tp for those yg x tau lagi, nah.


credit to http://lillyella.blogspot.com/2009/04/how-to-tissue-pom-flowers.html




i guna 155 keping crepe paper. harga sekeping dapat 35sen.

buat macam-macam size. i buat ikut suka je. kejup kecik, kejup besar. hahahha. untuk bagi cantik, yang besar2 sikit bunga nye tu, i letak doily paper kt tengah2. saje. hehe

i lekat guna double-sided tape kt wall rumah. but make sure cat dinding rumah bukan jenis yang senang tanggal tu ye. if u takut cat tanggal, bole gantung kain dulu kt belakang tu. then lekatkan guna pins. hundreds of pins. :P

for the platform, i amik palet kayu kt hospital tempat i keje. u know, bila kt hospital, kita tak bole simpan ubat or bahan kimia atas lantai je, kene alas dengan palet ni. so kat tepi lab tu, ade banyak sangat palet ni. amik satu. angkut masuk kereta bawak balik seremban. then pakukan bahagian atas dengan papan playwood nipis.

palet tu macam ni.

then, mak i belikan span nipis buat baju tu, untuk alas platform ni. supaya x sakit bontot duduk atas tu. then she beli kain warna peachy-pink untuk balut the platform.  guna stapler jenis tembak tu untuk lekatkan kain tu ke platform.

kirin kanan letak standing lamp tu and pasu bunga roses itu. gantung2 sikit disco ball kat tiang lamp itu and pasu bunga itu. depan pasu bunga tu, i letak lampu tidur ikea tu. murah kot lampu tu. 10 hengget kot??? tak ingat sangat. hehehe

hasil nya?

close up sikittttttt

(klik gmbr untuk tumbesaran hebat)

bantal nikah warna merah tu ade 2. i beli sarung nya kt perak. yang jenis kain baldu tenung benang emas (emas ke?) tu. isi dengan kekabu. sedap nye duduk atas tu. hehehhe.

ok. enough pasal mini dais nikah. lets move on to pelamin sanding i.
untuk pelamin majlis sanding, i amik dengan butik andaman kesuma, muar. pelamin majlis bertandang, MIL yg uruskan. harga tak diketahui. hehe

untuk sanding muar, i mintak pelamin simple je. just backdrop. taknak ade tiang bagai. sebab kawasan porch kecik.

full view.
bunga artificial je. i rase paper lantern tu mcm semak je. tp kakak dengan emak cakap ok je. so, i biar je lah. malas nak fikir. hahah

untuk majlis bertandang seremban,


senyum lebar tengok semua pelamin i ni. alhamdulliah. as what i want. bukan kerusi besar gedabak tu. bukan yang terlalu sarat. bukan yang terlalu mahal. as simple as that.

senyum lagi :)

till next entry. thanks!


Tuesday, February 14, 2012

wedding review : the photographers

hi gorgeous.

from now on, i akan review one particular topic in my my wedding serentak. last entry dh review OV. as i amik OV only for nikah jek.

sekarang, nak cerita pasal OP.

remember that i had 3 events yg jarak masa nya agak jauh. so,

for nikah at seremban , i hired G.i photoshoot.
reception at muar, Critical Episode.
reception at seremban, again G.i photoshoot.

1st up, G.i photoshoot. i booked for shoot and burn. jumpa diorg masa pameran pengantin kt pusat kraftangan jalan conlay. that time, mmg i dah plan nk amik shoot n burn saje. so i survey photography company yang bole bagi harga termurah untuk datang ke seremban. cantik or tak lain kira coz i akan edit gmbr sendiri.

so i pn booked la dgn G.i ni. but......PR wise after booking tu memang mengecewakan sikit. lagi seminggu nak majlis nikah, i yg kene follow up. call dah la susah nk jawab. sms pun. i nk tnya la sapa photographer i nanti. i yg kene mintak no phone OP tu. patut nya diorg la yg bgtau siap2 kan. mau nye jadi bridezilla nanti. heeeeee

on the day, they sent arif rahaman as my OP. he's ok. datang pun awal. on time. so, tak kesah la PR bad sikit janji kau datang. hehe

some pictures captured by arif

- masa nikah



- masa bertandang seremban



i dapat complete dvds for both events kt seremban right after 2 weeks lepas majlis bertandang seremban. as promised.

lastly, for muar's reception. i hired Critical Episode (CE). CE ni ade 3 orang member. diorg ni dari JB. i pn tak ingat la camne i bole jumpa fb diorg. i booked CE lepas i booked G.i.

gmbr2 from G.i semua nya macam pose sopan2, romantik2.. so i wanted something different for muar's. i nak pose yg gila2, happy2 pulak. so i pun contact la remy  CE ni.. jumpa kt angsana. byr deposit.

on the day, they come early. THEY. yes u read me. i bayar harga untuk sorang OP je. but, diorang datang BERTIGA. sebab kebetulan mase tu semua free. lucky me !! hehe. dengan diorg ni, siap pergi outdoor sekali. where as, dgn G.i takde outdoor.

diorang ni memang best gila. kepala semua happy2. so memang bole ngam la.
p/s : it not mistaken, semua pun belum kahwin. tp remy br je got engaged last week. tahniah yo!

some pictures captured by CE

-during bersanding muar


complete dvds pun dapat tepat 2 minggu lepas majlis muar.

fyi, gmbr2 kt atas tu i print screen from my photobook software. dah submit order to photobook malaysia. tak sabar nak tunggu album photobook siap.

i beli voucher ni last year.
17.5'' x 12'' photobook pro XL size. 80 pages. harga asal ialah rm1125. tp promotion masa tu ialah rm228 sajo. so ape lagi, rembat la kannnnnn.

penjimatan berganda.
for the record. total damage for photogphers G.i + CE ialah rm2050 (plus the transportation cost coz sorg from KL, sorg lg from JB). tambah dengan photobook ni ialah rm228. u do the maths.

so for 3 events + 1 album 80 pages ialah lebih kurang rm2300 saje.

orang lain bayar berapa?

haha. happy. plus, bole bawak kehulur kehilir photobook tu tunjuk kt sedara mara sebab tak berat macam album yang tebal baling kucing pun kucing penyek.

ok. thanks. bye