Wednesday, February 01, 2012

post mortem seremban's reception

29 januari 2012.

venue : dewan majlis perbandaran seremban

ade 2 dewan kt MPS ni. 1 ialah dewan yang besar tu. bole muat 2000 guests at one time. lagi 1 ialah dewan pameran tu.

MIL booked dewan pameran tu. dalam dewan bole muat dalam 200 orang sekaligus. and dekat ruang legar depan depan dewan bole muat dalam 300 orang.

tetamu yang dijemput lebih kurang 1500 orang. tapi jamuan ialah buffet style. people come, eat and go. only certain kekawan or sedara yang stay back. lepak-lepak. borak-borak.

so, kalau booked dewan yang besar tu, if u buat buffet style, dewan akan nampak kosong. sangat kosong. unless, u buat seating reception. macam lengang aje kenduri tu nanti. hiks.

alhamdulliah, majlis berjalan lancar. we had a very simple reception this time. no merenjis or DJ playing loud music.

instead, MIL panggil budak2 sekolah rendah main cak lempong. cute giler budak2 tu. and, memang arwah FIL nak sangat music cak lempong tu.

on the day, ade 2 wedding serentak at both dewan. so, parking memang penuh. luckily, MIL dah booked parking swasta kat seberang jalan depan dewan tu. pheww~

so, sampai MPS around 1.00 pm. turun kereta, terus masuk dewan. (with cak lempong music in the background). bersanding dalam 10 minit macam tu. amik gambar sikit2. then terus makan beradap. after that, buat perangai gila. hahahhaha. takde lah. after makan tu, sesi bergambar la. jumpa kawan2 UM and kawan2 akmal. and also geng2 lagho shah alam dulu and also ex-officemate kat delphax dulu. terharu kot diorang semua datang. heehe

MIL taknak ade bacaan doa or merenjis. nanti bila baca doa, akan sebut nama arwah FIL. pastu for sure ramai sedara akan sedih. sedara takpe lagi. takut mak pengantin dengan akmal nye yang nangis. so kalau diorang nangis, sure adik akmal, ikram tu akan nangis. sudahnya, semua orang kt dewan tu sedih nanti. rosak majlis nanti. tak happy dah nanti. nanti semua orang takde mood, susah pulak.

mase kitorg duduk atas pelamin tu, perasan jugak adik and abang arwah FIL dah berair mata. tahan nangis. akmal pun noticed.

sebab, perangai and muka akmal memang macam arwah abah dia. fotostat la senang kata. tu yang ramai teringat tu kat arwah bila tengok akmal.

ok. ni dah melalut. haha.

foods semua cukup. cendol stall laku gila. semua orang puji foods and cendol sedapppp..goodies banyak lebih. sebab ramai orang yang balik tak salam MIL. masuk pintu lain, keluar pintu lain. tapi takpe lah. nak buat camna. biasala kan..ade flaws sikit.

overall, memang aku proud gila dgn MIL. bayang kan, shes so strong. buat semua sorang-sorang. dah la dia tak pandai drive. nak g mane2 pun tunggu akmal balik. tapi, she managed to settle semua in time. terer tak terer la kan.....hiks.

till then.

next update, about all the vendors list.

p/s : alfatihah to arwah FIL, Ridzuan bin Jaafar.

6 comments:

anaztasias nora aira said...

Alhamdullilah, dah setel kan dear semuanya !!

mizzura said...

alfatihah untuk arwah FIL....nampaknya macam ur MIL to berusaha macam2 untuk jayakan majlis reception nyer...

congrats on ur wedding :-)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Jemput baca,
PHUKET : Pentingnya AIR ASIA INSURE TRAVEL PROTECTION
atau
PHUKET : All Seasons Naiharn Beach Hotel

nurul izayani said...

alamak..sebak plak baca yg last tu :'l

R.R.Z said...

blogwalking..nice blog..

tergerak nak komen tanye ttg dewan tu.. hehe..kira2 nak buat kat situ gak.

awk tempah dewan tu cmne? dan sekurang2nya bape lame sebelum tarikh kawin ye?..

HERNANIE said...

thanks korang. hugs.

RRZ, dewan tu MIL yg tempah kan semua. kene pergi ke office MPS utk booked. bukan ofis dewan ye. ofis MPS. she booked bulan 7 last year. booked awal gile sebab dewan tu mmg selalu penuh.

R.R.Z said...

Thanks kamu for the info. Risau gak ni..(laju2 lari g opis mps lepasni..)


*al-fatihah 2 ur FIL. semoga rohnya ditempatkan dikalangan org2 yg beriman. Amin*