Monday, February 20, 2012

wedding review : the baju

haluu. (

(reminder : longgggg entry again ;p)

thanks sbb comments psl pelamin nikah i. tak sangka akan turn out cantik macam tu. padahal kos pelamin tak sampai 100 hengget pun. ehh. terbocor rahsia pulak. hehe.

ok. lets move on.

let me story to u pasal our wedding outfits.

for nikah, fyi, i wore my engagement outfit, again. and there was nothing to be shamed off. im so proud of my baju. there is some sentimental value that i thought i want to preserve it. DIY veil to match my baju. material bought in bandung. i used chiffon and patched some laces and pearls  and shining stones on the veil. jahit sikit-sikit. then dah malas. i just glued them with gam UHU. hahahhaha. jangan ikut cara ni tau.

husband's samping bought at pusat kraf. his baju ialah pakej sekali dengan baju i. beli kt jakel.  tudung i beli kt kipmart tampoi. rm20 je kot.

rupa veil dari dekat (blur sikit, sorry)
**klik semua gambar untuk tumbesaran hebat**

next, our bersanding outfits. i rent them out from BUTIK EXCLUSSIVE, ANGSANA, JB. (tingkat 4) yup, sewa aje. how much? jangan heart attack ok. i sewa both baju bersanding lelaki and perempuan at only RM400. yup. u read me. 400 je. baju lelaki siap tanjak, dan samping. untuk perempuan, if bertudung siap tudung, selendang and veil. accessories macam crown, necklace tu takde dalam pakej. kene sewa harga lain (kalau nak).

i survey harga sewa baju saja kat muar pun paling murah and cantik dalam rm800. membazir.  untuk rm400, baju yang dipakai sehari je, i think its so worth it. and cantik lagi. heheheh. 

accessories, adalah FOC dari butik andaman kesuma since i amik pelamin and make up dgn diorg. 



material kain ialah songket. so, tak payah pakai inner baju tu. as i hate baju yang jarang2 nampak kulit tu. mase i mula2 booking baju ni, i tak plan nak pakai tudung lagi, tapi i memang cari baju yang tak jarang (even tough i tak pakai tudung lagi mase tu). mase tu i fikir, even i freehair, i taknak orang nampak i terlalu sexy dengan baju yang see-trough nampak kulit semua. tak sopan rasenye. **just my 2 cents**
tudung i tempah kat butik EqaReeka, angsana. (tingkat 5) i mintah dia buat sulam tu senget ke tepi. so that i ade 2 side tudung yang 1 was plain off, another 1, sarat dengan sulam. macam ade 2 sides of me. cewahhh. perasan. harga, rm60 jek. sape nak sewa? ecehhhh


finally, untuk bertandang pulak. semua baju ialah tempah. kelasssss.

hihik. actually, baju husband beli last minute masa kat bandung hari tu, bayangkan. flight tengahari. pagi tu, MIL called, suruh carikan kain shantung untuk buat baju husband. before 8am, dah terpacak kat pasar baru tu tunggu kedai buka. nasib baik dapat. sebab arwah abah FIL yang suruh beli kain tu. tapi sedih sangat arwah tak sempat tengok. sobs :(

kain untuk buat baju i pulak, arwah FIL beli kt medan. dah lamaaaa dia beli. masa lepas tunang, dia bagi i. suruh tempah. buat baju raya or ikut sukati i nk buat baju ape. i pun tempah untuk raya. bulan puasa dia meninggal. so, i decide nak buat hantaran je baju tu. as hantaran husband to wife.

lepas baju husband tu siap, pening pulak fikir mana nak sewa baju pengantin perempuan nya. then MIL bagi cadangan. suruh pakai baju yg tempah untuk hantaran tu. yang untuk hantaran, ganti dengan kain lain, which was arwah yang belikan jugak. so, lepas dah siap tempah, try la. macam matching pulak. so, belasah aje la pakai. hehehe. walaupun sorang kuning pekat, sorang kucing cair. but who cares. ahahhaha.

accessories for me, tudung and veil, FOC dari butik pengantin yang buat pelamin and make up seremban tu. but i dont like style tudung dia pakai kan tu. macam weird. peliks. made me looked so tembam. erghhh. tapi i malas nk complain sangat. mak banyak kali pesan, untuk belah bertandang nanti, jangan banyak songeh. pakai je ape yang MIL suruh. hehehe. so i tadah je muka. nak buat ape pn, buat la. i redha. hehe.


tapi tapi tapi......tak lengkap semua outfit ni without my spanx and corset. 

spanx i beli from http://blogshopkerry.blogspot.com & corset pulak beli yang brand audrey kot. beli kat parkson aje.
 i beli yang ini

the effect?? awesomeeeeeeee!!!! semua orang pun puji i kurussssss. they really hide my tummy yang buncit itu. and mantapkan aset yang lain. hahahaha. padahal, memang tak sempat kurus pun masa kahwin tu, makin gems ade lah. hehe.

so yeah. remember b2b. wedding outfit + spanx + corset = gorgeous bride.

hehe. tu tips i lah. bride yang kurus selim melim tu tak perlukan dah kot spanx and corset ni :) yang tembs and chubby macam i ni sangattttt perlu! hehe

till next entry. thanks :)

4 comments:

LisaLisut said...

awesomeeeeeeeeee! 400 je sgt la awesome. i suka murah2 n recycle ni.hehe.tapi xdpt la nk recycle bj tunang i yg cotton sulam tu ke nikah.dh tak muat.kakaka. i suka je semua baju u.serius! :)

hernanie said...

hehhehee tenkiuuuu lisaaaaa :)
400 murah gile kan? hehe

Mr & Mrs Chenta to be said...

wah.. btul2 bleh sorok lelemaks ke? hehe.. pkai corset dulu br spanx ke spanx dl br corset?

HERNANIE said...

betul!! hehe. i pakai spanx dulu. then pakai corset. effect mmg wow! tp kene sabar. rase mengah and susah nk duduk sikit lah. lame2 baru ok.