Thursday, February 16, 2012

wedding review : the pelamin-s

(reminder, this will be a super longggg entry!)

holla!

since so many of u girls asked me, how i did my nikah mini dais. i DIY je. yes. xde vendor pun. semua nye dibuat sikit-sikit. with the help of my mum, dad, sister and niece.

do u still remember my engagement dais?

kalau lupa, nah. ini dia.

my engagement dais
the same concept. the less is more. and i recycle the standing lamps and roses itu. jimat kan?

for the background, i ganti dengan crepe paper flower. beli color kuning-krim. akan guna banyakkkkk sangat crepe paper ni. so, i beli secara borong kat KEDAI BUNGA RIBEN, JALAN TAR. i rase ramai yang familiar kot dgn kedai ni.

tutorial?

ramai dah kot yang terer buat bunga ni. tp for those yg x tau lagi, nah.


credit to http://lillyella.blogspot.com/2009/04/how-to-tissue-pom-flowers.html




i guna 155 keping crepe paper. harga sekeping dapat 35sen.

buat macam-macam size. i buat ikut suka je. kejup kecik, kejup besar. hahahha. untuk bagi cantik, yang besar2 sikit bunga nye tu, i letak doily paper kt tengah2. saje. hehe

i lekat guna double-sided tape kt wall rumah. but make sure cat dinding rumah bukan jenis yang senang tanggal tu ye. if u takut cat tanggal, bole gantung kain dulu kt belakang tu. then lekatkan guna pins. hundreds of pins. :P

for the platform, i amik palet kayu kt hospital tempat i keje. u know, bila kt hospital, kita tak bole simpan ubat or bahan kimia atas lantai je, kene alas dengan palet ni. so kat tepi lab tu, ade banyak sangat palet ni. amik satu. angkut masuk kereta bawak balik seremban. then pakukan bahagian atas dengan papan playwood nipis.

palet tu macam ni.

then, mak i belikan span nipis buat baju tu, untuk alas platform ni. supaya x sakit bontot duduk atas tu. then she beli kain warna peachy-pink untuk balut the platform.  guna stapler jenis tembak tu untuk lekatkan kain tu ke platform.

kirin kanan letak standing lamp tu and pasu bunga roses itu. gantung2 sikit disco ball kat tiang lamp itu and pasu bunga itu. depan pasu bunga tu, i letak lampu tidur ikea tu. murah kot lampu tu. 10 hengget kot??? tak ingat sangat. hehehe

hasil nya?

close up sikittttttt

(klik gmbr untuk tumbesaran hebat)

bantal nikah warna merah tu ade 2. i beli sarung nya kt perak. yang jenis kain baldu tenung benang emas (emas ke?) tu. isi dengan kekabu. sedap nye duduk atas tu. hehehhe.

ok. enough pasal mini dais nikah. lets move on to pelamin sanding i.
untuk pelamin majlis sanding, i amik dengan butik andaman kesuma, muar. pelamin majlis bertandang, MIL yg uruskan. harga tak diketahui. hehe

untuk sanding muar, i mintak pelamin simple je. just backdrop. taknak ade tiang bagai. sebab kawasan porch kecik.

full view.
bunga artificial je. i rase paper lantern tu mcm semak je. tp kakak dengan emak cakap ok je. so, i biar je lah. malas nak fikir. hahah

untuk majlis bertandang seremban,


senyum lebar tengok semua pelamin i ni. alhamdulliah. as what i want. bukan kerusi besar gedabak tu. bukan yang terlalu sarat. bukan yang terlalu mahal. as simple as that.

senyum lagi :)

till next entry. thanks!


18 comments:

anaztasias nora aira said...

rajinya wat bebanyak. cantik !!

Hunny Kitty said...

ohhhhhhh sangat suci rupanya!

Anonymous said...

nani, pelamin kite hampir same...weee..plamin kat umah u sma ngn aku punye...kerusi bertandang, sama ngn kerusi mjlis aku...weeeeeeeee..


fatma

shafika fieka said...

suke backdrop yg u buat tue..nmpk sgt cantik, kemas n u tersangat la rajin..

hernanie said...

Thanks nora, kitty and fieka.

Fatma : sama eh? Hehehhe cpt upload gmbr kt fb. Hehe

UyaRayza said...

super rajin and superb cantik!!!!!! seriously..sangat cantik pelamin u buat tue ok..lain dari yg lain...like!!!!

LisaLisut said...

Omg awesomenya plamin nikah u..byk gile bunga u buat okk.bole jd vendor pasni hihi. Plamin semua lawa2 hhuhuhu

tYa athirAh said...

nani i fall in love with ur nikah dais ! bole ke kalau tya curi idea nanie sikit? stand lamp tu tya pun ade masa tunang. mmg ingt nak gune balik..nanie dont mind ke kalau tya amek sikit idea dais nikah nanie? coz i love it soo effing much! hehehe

~karma said...

i adore your mini dais for nikah. gorgeousssss!

hernanie said...

uya, thankssss :) biasa2 tu. u olls punye lg cantiksss

hernanie said...

tq lisa, haha nnt i dh pencen gomen bole lah pk nk buat bisnes ke x. kalau larat lg. haha

karma, thanksss :)

hernanie said...

tya, bole je lah. i xde buat copyright pn laaa. hehehe. sharing is sexahhhh. lol. tenkiu btw :))

nurul izayani said...

serius..semua cantikkk..

choclairissa @ intan marliana said...

setuju ngn hunny kitty..sangat suci~

HERNANIE said...

tq nurul n intan =)

miszatie said...

rajin dan cantil lor...:)

Anonymous said...

nak tya sket awk lekat bunga byk2 kat kain pelamin tu mcmana ye..pnah try letak kat span pastu try gantung byk2 pastu jatuh bedebuk

Sha My heart said...

cantik, menarik dan tertawan