Thursday, February 23, 2012

wedding review : the other deco and such

simple decorations for the weddings. tutup mata dan berserah aje. yang penting suka and tak ada drama air mata. haha
centerpiece. pasu 99sen beli kt ikea and pasu singgit beli kt kedai 2 hengget. bunga beli borong kt damansara
main table and canopy

guestframe sebelah sweet treats corner. bungga manggar DIY. gigih!

drawer yg ade jam besar tu, kat dalam bilik pengantin masa sanding muar
cake pengantin tu choc indulgence secret recipe je. semua orang pn makan. hehe

 atas : bridal room kt muar
bawah : bridal room kt seremban masa majlis nikah

main table and simple walkaway masa kat reception seremban

pulut kuning. untuk majlis nikah kt seremban. mak buat :)

kalau ada ape2 nk tanya email je ok :)

later, bye.

Wednesday, February 22, 2012

wedding review : make ups, hennas & handbouqets

3 kali jadi pengantin. 3 kali henna, make ups and handbouqets.

the make up



the hennas


the handbouqets


make up nikah dengan kak anis finnest touch. bersanding and bertandang were both from mak andam butik jek. asalkan jaga muka elok2, senang la orang nak make up kan. ye tak? hu. oh ye, untuk make up bertandang tu, i tak pakai fake eyelashes tu. mak andam pakai mascara fiber tu sampai la eyelashes i melentik. gitu kau~ kos make up ialah RM 500 + RM 300 + RM250

kenapa 3 corak henna? sebab 3 kali berinai. sebab jarak masa nikah, sanding and bertandang ialah 2-3 minggu. sebab banyak kali berinai, warna inai kt kuku still bertahan lagi sampai sekarang. hehe.kos inai 3 kali ialah RM45 + RM50 + RM20. (ikut turutan majlis)

handbouqet nikah ialah artificial flower yang di beli dari SSF. sumpah cantik2 gila and nampak macam fresh flower kan? kan? untuk sanding dan bertandang FOC dari butik mak andam tu je.

ok. ade ape2 nak tanya email je ok. mane yg bole dijawab, i tolong. peace!

till then~

Monday, February 20, 2012

wedding review : the baju

haluu. (

(reminder : longgggg entry again ;p)

thanks sbb comments psl pelamin nikah i. tak sangka akan turn out cantik macam tu. padahal kos pelamin tak sampai 100 hengget pun. ehh. terbocor rahsia pulak. hehe.

ok. lets move on.

let me story to u pasal our wedding outfits.

for nikah, fyi, i wore my engagement outfit, again. and there was nothing to be shamed off. im so proud of my baju. there is some sentimental value that i thought i want to preserve it. DIY veil to match my baju. material bought in bandung. i used chiffon and patched some laces and pearls  and shining stones on the veil. jahit sikit-sikit. then dah malas. i just glued them with gam UHU. hahahhaha. jangan ikut cara ni tau.

husband's samping bought at pusat kraf. his baju ialah pakej sekali dengan baju i. beli kt jakel.  tudung i beli kt kipmart tampoi. rm20 je kot.

rupa veil dari dekat (blur sikit, sorry)
**klik semua gambar untuk tumbesaran hebat**

next, our bersanding outfits. i rent them out from BUTIK EXCLUSSIVE, ANGSANA, JB. (tingkat 4) yup, sewa aje. how much? jangan heart attack ok. i sewa both baju bersanding lelaki and perempuan at only RM400. yup. u read me. 400 je. baju lelaki siap tanjak, dan samping. untuk perempuan, if bertudung siap tudung, selendang and veil. accessories macam crown, necklace tu takde dalam pakej. kene sewa harga lain (kalau nak).

i survey harga sewa baju saja kat muar pun paling murah and cantik dalam rm800. membazir.  untuk rm400, baju yang dipakai sehari je, i think its so worth it. and cantik lagi. heheheh. 

accessories, adalah FOC dari butik andaman kesuma since i amik pelamin and make up dgn diorg. 



material kain ialah songket. so, tak payah pakai inner baju tu. as i hate baju yang jarang2 nampak kulit tu. mase i mula2 booking baju ni, i tak plan nak pakai tudung lagi, tapi i memang cari baju yang tak jarang (even tough i tak pakai tudung lagi mase tu). mase tu i fikir, even i freehair, i taknak orang nampak i terlalu sexy dengan baju yang see-trough nampak kulit semua. tak sopan rasenye. **just my 2 cents**
tudung i tempah kat butik EqaReeka, angsana. (tingkat 5) i mintah dia buat sulam tu senget ke tepi. so that i ade 2 side tudung yang 1 was plain off, another 1, sarat dengan sulam. macam ade 2 sides of me. cewahhh. perasan. harga, rm60 jek. sape nak sewa? ecehhhh


finally, untuk bertandang pulak. semua baju ialah tempah. kelasssss.

hihik. actually, baju husband beli last minute masa kat bandung hari tu, bayangkan. flight tengahari. pagi tu, MIL called, suruh carikan kain shantung untuk buat baju husband. before 8am, dah terpacak kat pasar baru tu tunggu kedai buka. nasib baik dapat. sebab arwah abah FIL yang suruh beli kain tu. tapi sedih sangat arwah tak sempat tengok. sobs :(

kain untuk buat baju i pulak, arwah FIL beli kt medan. dah lamaaaa dia beli. masa lepas tunang, dia bagi i. suruh tempah. buat baju raya or ikut sukati i nk buat baju ape. i pun tempah untuk raya. bulan puasa dia meninggal. so, i decide nak buat hantaran je baju tu. as hantaran husband to wife.

lepas baju husband tu siap, pening pulak fikir mana nak sewa baju pengantin perempuan nya. then MIL bagi cadangan. suruh pakai baju yg tempah untuk hantaran tu. yang untuk hantaran, ganti dengan kain lain, which was arwah yang belikan jugak. so, lepas dah siap tempah, try la. macam matching pulak. so, belasah aje la pakai. hehehe. walaupun sorang kuning pekat, sorang kucing cair. but who cares. ahahhaha.

accessories for me, tudung and veil, FOC dari butik pengantin yang buat pelamin and make up seremban tu. but i dont like style tudung dia pakai kan tu. macam weird. peliks. made me looked so tembam. erghhh. tapi i malas nk complain sangat. mak banyak kali pesan, untuk belah bertandang nanti, jangan banyak songeh. pakai je ape yang MIL suruh. hehehe. so i tadah je muka. nak buat ape pn, buat la. i redha. hehe.


tapi tapi tapi......tak lengkap semua outfit ni without my spanx and corset. 

spanx i beli from http://blogshopkerry.blogspot.com & corset pulak beli yang brand audrey kot. beli kat parkson aje.
 i beli yang ini

the effect?? awesomeeeeeeee!!!! semua orang pun puji i kurussssss. they really hide my tummy yang buncit itu. and mantapkan aset yang lain. hahahaha. padahal, memang tak sempat kurus pun masa kahwin tu, makin gems ade lah. hehe.

so yeah. remember b2b. wedding outfit + spanx + corset = gorgeous bride.

hehe. tu tips i lah. bride yang kurus selim melim tu tak perlukan dah kot spanx and corset ni :) yang tembs and chubby macam i ni sangattttt perlu! hehe

till next entry. thanks :)

Thursday, February 16, 2012

wedding review : the pelamin-s

(reminder, this will be a super longggg entry!)

holla!

since so many of u girls asked me, how i did my nikah mini dais. i DIY je. yes. xde vendor pun. semua nye dibuat sikit-sikit. with the help of my mum, dad, sister and niece.

do u still remember my engagement dais?

kalau lupa, nah. ini dia.

my engagement dais
the same concept. the less is more. and i recycle the standing lamps and roses itu. jimat kan?

for the background, i ganti dengan crepe paper flower. beli color kuning-krim. akan guna banyakkkkk sangat crepe paper ni. so, i beli secara borong kat KEDAI BUNGA RIBEN, JALAN TAR. i rase ramai yang familiar kot dgn kedai ni.

tutorial?

ramai dah kot yang terer buat bunga ni. tp for those yg x tau lagi, nah.


credit to http://lillyella.blogspot.com/2009/04/how-to-tissue-pom-flowers.html




i guna 155 keping crepe paper. harga sekeping dapat 35sen.

buat macam-macam size. i buat ikut suka je. kejup kecik, kejup besar. hahahha. untuk bagi cantik, yang besar2 sikit bunga nye tu, i letak doily paper kt tengah2. saje. hehe

i lekat guna double-sided tape kt wall rumah. but make sure cat dinding rumah bukan jenis yang senang tanggal tu ye. if u takut cat tanggal, bole gantung kain dulu kt belakang tu. then lekatkan guna pins. hundreds of pins. :P

for the platform, i amik palet kayu kt hospital tempat i keje. u know, bila kt hospital, kita tak bole simpan ubat or bahan kimia atas lantai je, kene alas dengan palet ni. so kat tepi lab tu, ade banyak sangat palet ni. amik satu. angkut masuk kereta bawak balik seremban. then pakukan bahagian atas dengan papan playwood nipis.

palet tu macam ni.

then, mak i belikan span nipis buat baju tu, untuk alas platform ni. supaya x sakit bontot duduk atas tu. then she beli kain warna peachy-pink untuk balut the platform.  guna stapler jenis tembak tu untuk lekatkan kain tu ke platform.

kirin kanan letak standing lamp tu and pasu bunga roses itu. gantung2 sikit disco ball kat tiang lamp itu and pasu bunga itu. depan pasu bunga tu, i letak lampu tidur ikea tu. murah kot lampu tu. 10 hengget kot??? tak ingat sangat. hehehe

hasil nya?

close up sikittttttt

(klik gmbr untuk tumbesaran hebat)

bantal nikah warna merah tu ade 2. i beli sarung nya kt perak. yang jenis kain baldu tenung benang emas (emas ke?) tu. isi dengan kekabu. sedap nye duduk atas tu. hehehhe.

ok. enough pasal mini dais nikah. lets move on to pelamin sanding i.
untuk pelamin majlis sanding, i amik dengan butik andaman kesuma, muar. pelamin majlis bertandang, MIL yg uruskan. harga tak diketahui. hehe

untuk sanding muar, i mintak pelamin simple je. just backdrop. taknak ade tiang bagai. sebab kawasan porch kecik.

full view.
bunga artificial je. i rase paper lantern tu mcm semak je. tp kakak dengan emak cakap ok je. so, i biar je lah. malas nak fikir. hahah

untuk majlis bertandang seremban,


senyum lebar tengok semua pelamin i ni. alhamdulliah. as what i want. bukan kerusi besar gedabak tu. bukan yang terlalu sarat. bukan yang terlalu mahal. as simple as that.

senyum lagi :)

till next entry. thanks!


Tuesday, February 14, 2012

wedding review : the photographers

hi gorgeous.

from now on, i akan review one particular topic in my my wedding serentak. last entry dh review OV. as i amik OV only for nikah jek.

sekarang, nak cerita pasal OP.

remember that i had 3 events yg jarak masa nya agak jauh. so,

for nikah at seremban , i hired G.i photoshoot.
reception at muar, Critical Episode.
reception at seremban, again G.i photoshoot.

1st up, G.i photoshoot. i booked for shoot and burn. jumpa diorg masa pameran pengantin kt pusat kraftangan jalan conlay. that time, mmg i dah plan nk amik shoot n burn saje. so i survey photography company yang bole bagi harga termurah untuk datang ke seremban. cantik or tak lain kira coz i akan edit gmbr sendiri.

so i pn booked la dgn G.i ni. but......PR wise after booking tu memang mengecewakan sikit. lagi seminggu nak majlis nikah, i yg kene follow up. call dah la susah nk jawab. sms pun. i nk tnya la sapa photographer i nanti. i yg kene mintak no phone OP tu. patut nya diorg la yg bgtau siap2 kan. mau nye jadi bridezilla nanti. heeeeee

on the day, they sent arif rahaman as my OP. he's ok. datang pun awal. on time. so, tak kesah la PR bad sikit janji kau datang. hehe

some pictures captured by arif

- masa nikah



- masa bertandang seremban



i dapat complete dvds for both events kt seremban right after 2 weeks lepas majlis bertandang seremban. as promised.

lastly, for muar's reception. i hired Critical Episode (CE). CE ni ade 3 orang member. diorg ni dari JB. i pn tak ingat la camne i bole jumpa fb diorg. i booked CE lepas i booked G.i.

gmbr2 from G.i semua nya macam pose sopan2, romantik2.. so i wanted something different for muar's. i nak pose yg gila2, happy2 pulak. so i pun contact la remy  CE ni.. jumpa kt angsana. byr deposit.

on the day, they come early. THEY. yes u read me. i bayar harga untuk sorang OP je. but, diorang datang BERTIGA. sebab kebetulan mase tu semua free. lucky me !! hehe. dengan diorg ni, siap pergi outdoor sekali. where as, dgn G.i takde outdoor.

diorang ni memang best gila. kepala semua happy2. so memang bole ngam la.
p/s : it not mistaken, semua pun belum kahwin. tp remy br je got engaged last week. tahniah yo!

some pictures captured by CE

-during bersanding muar


complete dvds pun dapat tepat 2 minggu lepas majlis muar.

fyi, gmbr2 kt atas tu i print screen from my photobook software. dah submit order to photobook malaysia. tak sabar nak tunggu album photobook siap.

i beli voucher ni last year.
17.5'' x 12'' photobook pro XL size. 80 pages. harga asal ialah rm1125. tp promotion masa tu ialah rm228 sajo. so ape lagi, rembat la kannnnnn.

penjimatan berganda.
for the record. total damage for photogphers G.i + CE ialah rm2050 (plus the transportation cost coz sorg from KL, sorg lg from JB). tambah dengan photobook ni ialah rm228. u do the maths.

so for 3 events + 1 album 80 pages ialah lebih kurang rm2300 saje.

orang lain bayar berapa?

haha. happy. plus, bole bawak kehulur kehilir photobook tu tunjuk kt sedara mara sebab tak berat macam album yang tebal baling kucing pun kucing penyek.

ok. thanks. bye

Thursday, February 09, 2012

nikah review : Videographer



click the link above to view my nikah's highlights video.


how is it?

i like it to the max! simple. sweet and memorable.

maybe ade part yang kene brush up, tambah skill lagi. but i dont mind. all i know is, i love the video. hehe
im his first customer. haha. lucky kan?

my OV was my colleague. now he's working in KL.

he came on time. before i make up. help me to arrange the groom and bride position so that he can get the best angle to shoot us.

so, to bride-to-be out there, maybe u can contact this guy. i bet u can get special price from him, much cheaper than other videographer. just mention my name. hehe. dia pun baru nk berjinak-jinak dalam bisnes videography ni. i rase he willing to travel outside kl.

i bet all of us nak keep the memory , kan? instead just a freeze picture of ur husband shake tok kadi's hand, maybe u want to consider a video to keep the moment. sebab ade suara, ade movement. bole tunjuk kt anak cucu nanti. hehe.

he also can shoot for sanding. but, i amik video for nikah je. i kan cheapskate. hahahha.

any b2b yg nk tanya for quotation, msg him on his facebook or email him abbaz_smakl@yahoo.com

Wednesday, February 08, 2012

list of vendors

solemnization 24/12/2011
outifts for both : tailor nyonya biasa jek.
veil and tudung for bride: DIY by me :)
handbouqet : also DIY
hantaran for both : DIY by my mom and myself
mini pelamin : DIY by yours truly :)
bridal room deco : DIY
make up :  http://anisft.blogspot.com/
canopy : not sure.
foods & stuff : DIY di sediakan dgn penuh kasih sayang by family members :)
photographer : G.i Photoshoot
videographer : Phantasmopixtures.(ahmad bazli's FB )



muar's reception 14/1/2012
venue : home

outfits for both : butik exclussive, plaza angsana
accesories for both : andaman kesuma
shoes : carlo rino
make up : andaman kesuma
pelamin : andaman kesuma
handbouqet : andaman kesuma
bridal room deco : DIY
bunga pahar : DIY
main table deco and canopy : andaman kesuma
guest's canopy : PDRM (bapak aku polis :p dpt free)
guest's table centerpiece : DIY
guestframe : DIY
sweet treats corner : DIY
catering : Sara catering
DJ & kompang : not sure
photograper : Critical Episode

seremban's reception 29/1/2012
venue : Dewan Majlis Perbandaran Seremban
outifts for both : tailor mane tah. tak ingat, haha
pelamin : MIL's friend
make up : MIL's friend
traditional music : MIL's friend
catering and cendol : also her friend
photographer : G.i Photoshoot

wedding photobook : Photobook Malaysia 
spanx : http://blogshopkerry.blogspot.com/
corset : audrey

full review coming up soon.

till then.

daaa :)

Wednesday, February 01, 2012

post mortem seremban's reception

29 januari 2012.

venue : dewan majlis perbandaran seremban

ade 2 dewan kt MPS ni. 1 ialah dewan yang besar tu. bole muat 2000 guests at one time. lagi 1 ialah dewan pameran tu.

MIL booked dewan pameran tu. dalam dewan bole muat dalam 200 orang sekaligus. and dekat ruang legar depan depan dewan bole muat dalam 300 orang.

tetamu yang dijemput lebih kurang 1500 orang. tapi jamuan ialah buffet style. people come, eat and go. only certain kekawan or sedara yang stay back. lepak-lepak. borak-borak.

so, kalau booked dewan yang besar tu, if u buat buffet style, dewan akan nampak kosong. sangat kosong. unless, u buat seating reception. macam lengang aje kenduri tu nanti. hiks.

alhamdulliah, majlis berjalan lancar. we had a very simple reception this time. no merenjis or DJ playing loud music.

instead, MIL panggil budak2 sekolah rendah main cak lempong. cute giler budak2 tu. and, memang arwah FIL nak sangat music cak lempong tu.

on the day, ade 2 wedding serentak at both dewan. so, parking memang penuh. luckily, MIL dah booked parking swasta kat seberang jalan depan dewan tu. pheww~

so, sampai MPS around 1.00 pm. turun kereta, terus masuk dewan. (with cak lempong music in the background). bersanding dalam 10 minit macam tu. amik gambar sikit2. then terus makan beradap. after that, buat perangai gila. hahahhaha. takde lah. after makan tu, sesi bergambar la. jumpa kawan2 UM and kawan2 akmal. and also geng2 lagho shah alam dulu and also ex-officemate kat delphax dulu. terharu kot diorang semua datang. heehe

MIL taknak ade bacaan doa or merenjis. nanti bila baca doa, akan sebut nama arwah FIL. pastu for sure ramai sedara akan sedih. sedara takpe lagi. takut mak pengantin dengan akmal nye yang nangis. so kalau diorang nangis, sure adik akmal, ikram tu akan nangis. sudahnya, semua orang kt dewan tu sedih nanti. rosak majlis nanti. tak happy dah nanti. nanti semua orang takde mood, susah pulak.

mase kitorg duduk atas pelamin tu, perasan jugak adik and abang arwah FIL dah berair mata. tahan nangis. akmal pun noticed.

sebab, perangai and muka akmal memang macam arwah abah dia. fotostat la senang kata. tu yang ramai teringat tu kat arwah bila tengok akmal.

ok. ni dah melalut. haha.

foods semua cukup. cendol stall laku gila. semua orang puji foods and cendol sedapppp..goodies banyak lebih. sebab ramai orang yang balik tak salam MIL. masuk pintu lain, keluar pintu lain. tapi takpe lah. nak buat camna. biasala kan..ade flaws sikit.

overall, memang aku proud gila dgn MIL. bayang kan, shes so strong. buat semua sorang-sorang. dah la dia tak pandai drive. nak g mane2 pun tunggu akmal balik. tapi, she managed to settle semua in time. terer tak terer la kan.....hiks.

till then.

next update, about all the vendors list.

p/s : alfatihah to arwah FIL, Ridzuan bin Jaafar.

back to reality

29 January 2012, done the 2nd reception.

it was awesome.

i am so thankful and relieved that all my events went very well. from nikah to sanding to bertandang. even there were some hiccups and flaws, but we managed them very well. 'them' referring to mereka2 yg banyak bunyik tau nak complain sana sini, mentang2 anak kau xde yg kahwin lg, bole la nk mengata. tunggu majlis anak kau nanti macam mana.

k fine. ni lari tajuk. haha.

so far, i only review on make up nikah. kan?

sorrylah. 3 majlis aku semua jauh2 harinya. kene tunggu dapat semua gambar la br best kan nak cerita.

stay tune ok.

bye~