Saturday, November 24, 2012

GDM pulakkkkk

Bersiaran dari wad o&g melaka gh.

No. No. Belum nk bersalin lg. Khamis ade antenatal workshop. Pastu terus la check up. A day b4 tu dh siap2 buat blood sugar profile (bsp). Ade 2 point 8.2 and 8.3 so kene la pakse masuk wad. Heh.

Smlm monitor bsp pn kantoi 2 point jgk. Doc dh nk start insulin. Tp pg ni cek bsp ok plak. Less than 6. Aku pn x paham la pasai apa lagu ni. Heh. So insulin kiv dulu. Tgk tghari nye bsp cmne. If ok esok bole discharge. Hehe. Berat baby doc estimate 3.0-3.2kg. Berat aku skrg 64.2kg. So total weight gained ~10kg. Tolak berat baby total naik~7 kg. Not bad la kan. so aku estimate naik lg 2-3kg smpi nk bersalin nnt. Hehe.

Ikut hati aku nk terus je stay smpi bersalin. Induced ke ape ke. Sbb x sanggup nk tunggu lama kt CDS. ramai ok. Tp biasa la name pn gomen kan. Kene tunggu lama sikit la. Tp ape yg buat aku nk bersalin gomen sbb mmg la aku dh keje gomen. And polisi baby friendly tu. No fm. if susu x kuar pn diorg akan paksa kau bf jgk smpi dpt. Lg 1 watpe aku nk membazir duit g private sbb if kt hosp gomen aku bole dpt 1st class. Kekkeke. Skrg pn duk wad 1st class. Cuma xde tv je la.

Tp klu sakit2 lain yg teruk mmg aku g private la. Haha. X sanggup tggu que kt a&e or klinik. Ramai org weh. Heh.

And sape kate bersalin kt gomen suami x bole teman. Bole. Yg x bole tmn bila kene csec or pakai instrument. Tu suami x bole tgk. Cuma x bole ko mntk nk potong baby cord sndiri ke mcm private tu. Tkt ape2 jd masalah pulak. Heh.

So aku rse xde kurangnye nk bersalin kt hosp gov or private . Kt private mmg selesa la sbb nurse uruskan semua. Baby nangis pn nurse tlg jaga . Kt gov  nurse tlg mandikan baby je. Lain2 uruskan sendiri. But for me not bad la. Kite berdikari sendiri la kan. Klu x tau diorg akan ajarkan.

Aih boring gile duk wad ni. Bile tah bole balik. Klu balik bwk baby best la gk kan. Hehe. Kene tggu natural call. balik ni urut dgn VcO byk2. Hehe.

Esok klu x kuar wad lg, mesti aku update lg. Klu ljne ok lah. Almaklum pakai hp je.

K. Byeeee

Tuesday, November 20, 2012

35 weeks.

Dh 35 weeks. Next week dh full term. Omg. Rase mcm jap je mase berjalan kan. Rase mcm br je pas wedding. Then dpt pindah. No LDR. in the mean time dpt tau pregnant. Kuasa Allah. Alhamdulillah.

So far persiapan brg baby dh complete. Baju baby semua dh basuh. mesin je la. Haha. Tp gune mode soft wash n sabun baju baby pureen. Breastpump beli manual avent je dulu. Botol tommie tippie. X tau la kaedah nye nnt baby nk ke x. Tp mmg kene train botol la sbb aku kan keje. Set berpantang amik tanamera jek. Sbb klu yg makan2 jamu mmg aku yakin aku x mkn nnt. Obimin dgn acid folic pn susah nk telan. Padahal sendiri keje KKM. Heh.

Pastu bakal bapak budak pergi kedai yong fong melaka tu extra excited tgk carseat dgn stroller. Last2 angkat set stroller esprit siap carrier dgn playpen. Free alas tido utk stroller. 3 benda tu dlm 1000 jgk. Ikt hati nk quinny. Tp quinny stroller je dh 1000. X masuk carrier lg. Lgpn aku mmg perlu sgt carrier sbb for sure nk kene anta ke babysitter or nursery nnt. Tmpt keje x sama arah. Aku hosp melaka. Husband hosp muar. So salah sorg kene anta. Kene la ade carrier or carseat nnt.




Stoller tu yg penting bila lipat jd mcm payung. Compact and ringan je. Tu wajib sbb sorg swift sorg myvi. Tu la muda2 x nk beli kete beso skit. Heh. Carrier tu pakai sementara muat ye.  Playpen pn bole jd baby cot smpi baby dh 2-3bulan. Lepas tu br pk nk cr baby cot ke x. Playpen tu penting gk sbb nk letak baby tu nnt klu aku sorg kt umah. Husband balik keje smpi umah pn dkt pukul 6. So sementara nk tggu diaa balik bole letak baby dlm tu if aku nk masak or kemas rmh. Gituuuuuuu. Tgk je la nnt cmne ye.

Kamis ni ade cek up. Hope everything is ok.

Daaaa~