Saturday, December 14, 2013

Anak demam jgn ambil mudah

By working in public hospital lab, i encountered many cases. From the medico legal to highly important cases. 

Knowing everyday ade patient expired (died) from the diseases, made me more cautious. When u feel very sick, or ur baby is very sick, do not delay. Go to emergency department immediately. Seek for medical advice. If it is ur baby, bring them to peadtrician. Do not go to general clinic yg swasta tu kalau dh 3-4 demam makan ubat still x recover.  Get what i mean?

Now is denggue outbreak season. I rase 1 malaysia kene. Some of the mortality including babies and children. Ade yg adult but usually the adults come with other underlying diseases. 

Tp yg baby and children ni. All are healthy and no underlying disease previously. Anak demam for almost 1 week and after  that bila x aktif and uncautious br nak bwk g ED. That time platelet already less than 10. Medical team xde cara lain but have to incubate them. 

Every one hour amik darah to cek the platelet. They hope the plt will increase. We in the lab also hope it will increase. When the hemorrage effect kidney n liver, nothing we can do. Just pray for magical.

That is about denggue. Pls. Be alert if anak kene gigit nyamuk. Monitor ade fever or not. If high temp je terus la bawak ke ED. At ED, they will do blood test, if all normal, no need to warded, but if platelet, wbc, HB, HCT problem, they will do further investigation. More blood tests

 So parents pls la jgn questioned why asyik buat blood tests je. We want to know whats wrong with u or ur baby. Dh dpt tu sebab ape br la bole treat specifically. 

Not a denggue case? Early this month, we receive full blood picture urgent for one baby. Other blood tests are ok. Fbp come back with some blasts. Blasts cell in blood indicate leukaemia. This baby hv sudden high fever. 2 weeks not recover. Before this very healthy. 

Another case, toddler. Had multiple cases of fever in a year. Means kerap demam. Sebulan sekali demam. The parents bwk ke klinik biase je and bg ubat. 2 years old check up at KK, br parents bgtau anak kerap demam. Nurse refer ke hospital. We did several tests. Fbp has blast. 

So sila jgn ambil mudah bila anak demam. A sudden high temp fever more than 38 degree, pls seek medical advice. Sometimes u get frustation bila ke hospital ni, x dpt what u expect, pergi hospital lain. Gov or private up to u. 

Thats all i can share. Together we pray our children will always be healthy. InsyaAllah. 

Akmal Rayyan is 1 yo!

Hi. 

Long hiatus everrrrrr. Hahaha

Ok whats to update?

Akmal Rayyan turned 1 on 26 nov. We had no birthday party. But we bought a cupcake, lighted the candle and sang birthday songs to him. He just laughed. And of course mommy ate the cupcake. Haha.


His teeth baru nk keluar. Yup. Gigi tumbuh lambat -___-
Can walks few steps already. Super lasak this little man. I hv no idea how his babysitter handles him alone. Must be really tiring. Pity her. Haha.

Can pronounce 'nak', 'dah', 'dada' as in hello, 'awaaaaa bad' as Allah hu Akbar, and 'abah' clearly. I is jelaous. So not fair. Hehehe

Suka jalan-jalan. I meant, jalan2 ke mall ke, naik kereta. Nampak org yg pakai lawa sikit or tgh bersiap, dia bole pegi kt org tu x mau lepas sbb nk ikut. Abah dia or i nk nak ambil pn dia x nak. Haha. Ikut perangai sapa ni suka jalan? Ehhe good boy. So mmg senang sgt bwk jalan. Tak meragam byk. Dia penat dia tdo la dlm stroller. Bunyi bising ke org jerit, have no effect to him. Haha 


See? 

Now he loves to babble. Bole layan his 'talks' like we understand it as he understand us. I keep replying him. Hopefully this will help in building his vocab later.

Allergic to egg. Naik rashes kt area mulut and leher bila bg egg. 3 times trial, failed. So jab mmr delay la dulu nampaknya. 

What else? Oh, he is very socialable. Haha. Tak takut org lansung. Bole flying kiss kt india or cina meja sebelah and gelak2 dgn diorg. Few times bila makan kt kedai, owner kedai ambil dia and layan him. Afraid jugak. Tp we keep eyes on him. Paranoid anak hilang. Haha. So ade few times me and husband kene outstation or kursus, tinggalkan dia kt nenek and atuk. No problem at all. Siap2 babai2 kita masa nak pergi -___-


Yang penting rambut tu rare. Curly mee maggi tak tau ikt sape. Haha

Thats all. Tata 





Saturday, July 13, 2013

Shaklee anyone? Hahahhahaha.

Hey yo.

Im pretty sure many of u had read dr halina's blog about vac.

Yg kelakarnya bila bace komen. Ade yg kaitkan vac dgn kanser. Bodohnya la haih. Tau tau medik pastu main petik je cakap.

Pastu ade tg ckp xde vac, paeds xde gaji. Bile xde vac la, lg la byk kerja paeds. Ya ampun. Ape punye statement la tu.

Those are statements yg main cakap tak fikir dulu. Ade otak tak nak guna. Jenis tak fikir panjang. Main cakap tanpa fakta. Tu contoh yang main ikut ape org buat. Org x nak vac, dia pn x nak.

Kalau tak nak vac sbb mmg dah ada alahan, dah buat research kenapa tak nak vac. Then its ok la kan.

Yg x vac. But prevent disease by natural remedies adalah sgt bagus. Maybe parents nya tak kerja. Mak jaga anak sendiri di rumah. Tak bawak anak keluar ke tmpt sesak ( tempat sesak banyak penyakit bawaan udara contoh flu, pneumonia, tibi ) yg ramai pendatang asing atau rakyat negara ini yg x pernah vac, atau tak bawak anak keluar main kt playground kat tanah so that tak kene tetanus. And i bet u can goole the function of each vac mcm rubella, polio, chicken pox.

So aku memang sgt respect dekat parents yang tak vac anak tp able untuk jaga anak and tak kene all those diseases. To make sure anak xde luka lansung bila bawa anak pergi playground, tak bawak anak pegi shopping mall sbb kat shopping mall is closed air ventilation. Ape org lain hembus, kau sedut. Eh maybe shopping mall tu makcik pakcik cleaner nye takde yg indon, bangla, myanmar. Xde kot. Or maybe takde hantar anak ke nursery or pengasuh macam kita2 yang bekerja ni.

But to us yg ade life contra dr di atas. Yg hantar anak ke nursery/bs, yg bawa anak sometimes ke mall atau bawa ke playground, we need those vaccine.

Tapi sejauh mana kita usaha, kalau nak kene sakit, mmg kene jugak. Contoh kita punya la jaga. Everytime nk pegang anak, sterilise tgn. Cuci dgn sabun. Lantai n toilet mop n sental pakai dettol. Tp kalau nk kene mmg kene la jugak kan. Tp kita dah usaha betul tak?

Yang tak paham, kenapa ada orang easily accept shaklee hahahhahh, and other multisupplement ( u named it, alpha lipid, gluthathione lah, collagen la and jadah mak nenek yg lain) yang aku tak sure study afficacy, toxicology for how many years dijalankan? Long term effect to liver and kidney? Talk about overdose of supplements, which can be toxic to your body. Tak salah makan supplement tu semua to jgn overdose. And jgn makan yg takde approval KKM.

Rather than opt for vaccine yg medical and scientific study dijalan kan ke atas alive human for about 20 years before it can be sell over d counter.

This medical research n study topic reserve another entry. Panjang sgt.

As my opinions, many of us yg ade background science or medical will go for vaccine, simply because we all know a lil bit about diseases, immunity, endemic. (Read: many of us). And of coz ade minority yg ade medical background but totally reject vaccine.

Ade tak yang bace study paper or journals pasal setiap vaccine or main ikut google jek?

Bukan senang nak buat medical research or study pasal new drug or vaccine. Tau tak?


Saturday, July 06, 2013

To vac or not?

Hai.

Longgggg silence kan? Tah nape mood nk ber blog dh makin pudar. Now lebih suka blogwalking jd silent reader. Huhu. Padahal dh install blogger apps kt iphone ni. Tp still malasssss jgk.

Anyway, byk benda nak citer ni.

- rayyan dh 7m 2w. Happy baby. Nangis time lapar, x selesa or ngantuk. Or nangis mengada nak mintak angkat or nak ajak main. Other than that, alhamdulillah... pndai bawak diri. Time dia nk main or bergurau, layan kan aje sampai dia penat. Dh penat senang je tdo. Bg susu, pasang lullabies. 10 minit lepas tu hanyuttttt.

- rayyan br habis rotavirus vac. Vac yg ke-3 ni delayed sikit sbb tetibe terbace yg rotavac ni haram. So we did some research. Almaklum. Keje lab kan. mmg deal dgn byk company medical supplies. Vac yg we all amik tu manufacturer Merck, brand rotateq, bg secara oral. They also used bovine serum. Bovine is cow. In lab, we also use bovine serum in rmpi medium, for bone marrow aspiration(sum-sum tulang). Utk diagnosis leukaemia or lymphoma. Semua lab hematology kt malaysia yg buat bone marrow confirm gune bovine serum. serum ni mcm food to cells. Utk hidup la senang kata. Xde serum ni, cells or virus yg dh dilemahkan dlm vac tu akan mati. Dh mati, xde la guna nye...ye x? Macam mane mane la bole kata bovine tu babi. Duhhhhh. Klu x tau jgn pandai2 petik k

- aku sungguh x phm dgn parents yg x nak vac anak2 ni. Yg dh buat research tu x pe lah. Ni kes yg main ikut je. Pnh bace kt fb, ade member tu post kt kawan dia minta nnt tlg ajar cmne nk ckp kt doc yg dia x nak vac anak. Like hellooo?

- diorg x keje hosp, x keje lab. X tau betapa banyak nye penyakit bahaya skrg ni.

- if they choose natural remedies, silakan. And pls lah jgn compare zaman dulu n zaman sekarang. Zaman dh berubah la weh. Human evolve. And so do virus and bacteria. Kang ade yg nk kene cite part mikrob n genetik plak??

- i go for vac. Not because aku keje lab kkm. Tp sbb nk protect anak. Precaution is always better than cure. Kite cuba yg terbaik. Masa depan Allah yang tentukan.

- finally, nah gmbr rayyan seketul. For your eyes feast. Muahaha. Bye

Sunday, May 12, 2013

Happy mother's day!

1st time celebrating mothers day. Huhu. Tak sangka dah jadi mak mak.

Anyhow, we just lepak- ing at home today. I cooked and ironed all working clothes. Husband helped me vacuum and mop d house. Then sental toilet sorang satu. Sbb ade 2 toilet so kene bg sama rata. Muahahaha.

Yesterday, lunched at beriani power tesco. Husband ngidam dh lama. Then we shopped some groceries then we went to yong fong.

Our aim, nk beli carseat rayyan. Coz carrier yg ade tu dah x muat kt dia. Bahu tersepit. Kaki pn terjulur dah. Sian.

So after did some survey on price and quality, we chose sparco in blue. First time put him on the seat, he made weird face. Maybe tak biasa lagi. But as long as he diam, then ok lah. Huhu.

So we sold that esprit stroller and its carrier. After only 2 hours iklan publised kat mudah, dh ade buyer. COD. Muahaha. Rezeki la kan. We had to sell both coz they come in set. Plus esprit stoller tu eventho muat dlm boot swift n myvi tp ngam2 je dlm tu. if nk balik kg, barang kene letak depan. Tu lah sape suh beli kete kecik. Haha

So skrg rayyan xde stroller. Tgk la nanti. Mybe nk beli quinny ke. Muahahhaaha. Tp xde la yg modd ke buzz ke. Tak mampu. Zapp xtra je kot. We'll see how.

Oh. N i bought this shake n take mini blender. And bought extra 1 bottle for hubby too. So every morning dh senang nk prepare herbalife for us.

Thats all. Till next entry. Taa






Monday, April 15, 2013

3-4 months milestone

haluuuu lama dh x update. byk ni nk cerita. ok mari mulakan.

- rayyan was admitted to pantai ayer keroh. at 1st high fever till 39 degree. second time 39 degree tu, masuk sub kt bonts and trs shoot ke hosp at 5.00 am. paeds dr gan dtg tgk and ordered x ray. found out he kene pneumonia. poor my baby. started iv antibiotic that morning jgk for 5 days. so bayangkan la i kene stayed kt ward for 5 days. mental tortured ok. even tho rayyan xde la meragam pn. menyusu, tdo and active mcm biasa. tp dh nama nye duk hosp. tension. 1 st day kene share 4 beds room. bayangkan betapa bising nye dgn anak org lain nangis rayyan pn ikt nangis. hahahaha. esok nye br de bilik 1 bed kosong. dh pndh bilik sorg br tenang n selesa. ade cot n bed n sofa lg. so husband pn same tmn tdo kt hosp. haha. nasib baik hubs amik insurans rayyan mmg yg utk 1 bed room. so mummies out there klu nk amik insurans anak make sure yg 1 bed room punye. kite klu warded bilik share x pe. tp klu budak kecik or baby mmg lg selesa yg 1 room. nk dodoi anak kuat2 suara x sedap pn xde spe dgr. hahahah

- rayyan dh boleh roll over or meniarap 4 days b4 he turned 4 months. tu mula2 igt dia dmm sbb nk dpt akal org tua kata kan. tp dh 3 hari x kebah. nasib we all x tunggu lama2 trs g hosp.

- skrg siang2 dh kurang tdo. nap 3x tp kejap2 je. sigh. bdn pn makin slim sbb kebuncitan perut dia dh kurang skit. hahaha.

- mlm still bgn 3x nyusu. nangisssss. hahah. tp lepas tu tdo balik. so far x pnh bgn mlm berjaga ajak main. phewww.

- skrg suka mkn tgn. mcm sedap je tgn dia tu. haha. ke sbb nk tmbh gigi? bila rase gusi dia mmg ade mcm keras2 skit.

- dh pndi nk berborak. balik dr rmh bs selalu nye akan borak2 dgn dia. tny hows ur day, byk main ke, byk tdo ke, ade berak x? seronok x main hari ni. so dia akan babbles mcm story kt kita. non stop dlm 15 minit mcm tu smpi dia pnt. kadang2 smpi jerit2 gelak2 mcm excited sgt. keep continue balas ape dia babbles tu like, ok mama faham, ye keee, lagi??? cerita la lagi, ooooo, siap kita pn buat expresi muka jgk. mcm kite borak dgn org besar. haha. harap2 dia bole bercakap cpt.

- so far xde nipple confuse. bole bottle feed or df anytime. yeay. tp nk botol TT je. klu avent tu dia nk jgk tp mcm main2 skit la. ngeee.

- tdo ape gaya pn x kesah. buai ke x buai ke he's ok with dat. klu dh ngantuk sgt tu letak je kt tilam tepuk2 skit dh tdo.

- still x nk pacifier. yeay. tp kt rmh ade je standby paci TT dgn NUK incase dia ssh nk lelap, sumbat paci smbl buai. cpt skit dia tdo. huhu

- hari tu stay kt kl. tdo hotel prince sbb ade kursus kt hotel tu. mse dlm lif ade omputih 2 org. we all semua senyap la. dlm lif kan. rayyan tgk omputih tu atas bwh pastu dia " hu aaa tatata". menegur la tu kot. hahahah. they said rayyan very alert. mane x alert nye. x pnh tgk omputih. hahhaaha. mst la dia pelik skit.

ok tu je. nnt ade free time i blog lg. taaaa













Tuesday, February 05, 2013

Rayyan's 2months milestones

His progress a bit slow sbb he is borderline prem at 35weeks 6 days. So even tho dh 2 bln tp corrected age dia br 1 bln. Tp alhamdulillah sgt sbb so far progress dia on a good side.

--Pasal bf, x fully bf, there's at least 1 or 2 feedings per day yg aku bg fm enfalac AR for anti regurgating. B4 this ade cmpur s26. Do not questioned y cmpur fm. Anak aku bkn anak kau ok. X kn nk tgk anak nangis lapar. As long as i still bf him most of the time so for me its ok. X payah obses sgt pls.

--feeding between 2-3 hours. Penah sekali 6 jam br nk susu. Sometimes br sejam dh nk susu balik. Padahal dh ngempeng for about 1 hour kot. Ikt mood dia. Ade mase nyusu banyak ade mase sikit jek. Aku pn x phm tp layan kan aje lah janji dia satisfied.

--dh pndai gelak2 and balas senyum kita. Kepala dh bole angkat tp x berapa tegap lg. kaki pn sama. Sbb dia premmie so xpelah but still monitor progress dia.

--poo poo every 4-7 days. Since lahir mmg poo poo dia bkn hari2. Risau jgk. Tp bila tny kt paeds she said as long as poo poo cair x berketul means ok je. Asalkn x lebih 9 hari then kne g refer doc.

--spit up a lot. Not just yg basi tu je but fresh milk. Banyak ok. Paeds ckp he hv this reflux where muscle above stomach yg stop flow up food tu x bape kuat lg sbb dia premie. Eventually akan ok tp takes time mybe till 4-7 months depends on baby.

--terjebak jgk beli craddle. Memula mmg xnk ajar buai tp bila tdo siang dia kejup2 je mak dgn mak mentua suh beli buai. So yeah. Tdo la buai time siang. Memalam co sleep dgn aku lg.

--berat mase lahir 2.2kg, 1 bln 3.15kg, 2 bln 4.6 kg. his growth chart normal la paed ckp. Eventho dia byk spit up. Sebab la perut dia kecik je lg sebenarnye. Tp baby boy mmg kuat menyusu kot. Tu yg smpi top up fm bila sejam df pn x puas.

--so far rayyan jarang meragam. Just ade 3-4 mlm yg dia meragam sbb x cukup kenyang. Hahah. Top up fm terus tdo lepas tu.

Paeds ckp he is a happy baby. So his parents pn happy. Hehe alhamdulillah.

Till then~