Saturday, July 13, 2013

Shaklee anyone? Hahahhahaha.

Hey yo.

Im pretty sure many of u had read dr halina's blog about vac.

Yg kelakarnya bila bace komen. Ade yg kaitkan vac dgn kanser. Bodohnya la haih. Tau tau medik pastu main petik je cakap.

Pastu ade tg ckp xde vac, paeds xde gaji. Bile xde vac la, lg la byk kerja paeds. Ya ampun. Ape punye statement la tu.

Those are statements yg main cakap tak fikir dulu. Ade otak tak nak guna. Jenis tak fikir panjang. Main cakap tanpa fakta. Tu contoh yang main ikut ape org buat. Org x nak vac, dia pn x nak.

Kalau tak nak vac sbb mmg dah ada alahan, dah buat research kenapa tak nak vac. Then its ok la kan.

Yg x vac. But prevent disease by natural remedies adalah sgt bagus. Maybe parents nya tak kerja. Mak jaga anak sendiri di rumah. Tak bawak anak keluar ke tmpt sesak ( tempat sesak banyak penyakit bawaan udara contoh flu, pneumonia, tibi ) yg ramai pendatang asing atau rakyat negara ini yg x pernah vac, atau tak bawak anak keluar main kt playground kat tanah so that tak kene tetanus. And i bet u can goole the function of each vac mcm rubella, polio, chicken pox.

So aku memang sgt respect dekat parents yang tak vac anak tp able untuk jaga anak and tak kene all those diseases. To make sure anak xde luka lansung bila bawa anak pergi playground, tak bawak anak pegi shopping mall sbb kat shopping mall is closed air ventilation. Ape org lain hembus, kau sedut. Eh maybe shopping mall tu makcik pakcik cleaner nye takde yg indon, bangla, myanmar. Xde kot. Or maybe takde hantar anak ke nursery or pengasuh macam kita2 yang bekerja ni.

But to us yg ade life contra dr di atas. Yg hantar anak ke nursery/bs, yg bawa anak sometimes ke mall atau bawa ke playground, we need those vaccine.

Tapi sejauh mana kita usaha, kalau nak kene sakit, mmg kene jugak. Contoh kita punya la jaga. Everytime nk pegang anak, sterilise tgn. Cuci dgn sabun. Lantai n toilet mop n sental pakai dettol. Tp kalau nk kene mmg kene la jugak kan. Tp kita dah usaha betul tak?

Yang tak paham, kenapa ada orang easily accept shaklee hahahhahh, and other multisupplement ( u named it, alpha lipid, gluthathione lah, collagen la and jadah mak nenek yg lain) yang aku tak sure study afficacy, toxicology for how many years dijalankan? Long term effect to liver and kidney? Talk about overdose of supplements, which can be toxic to your body. Tak salah makan supplement tu semua to jgn overdose. And jgn makan yg takde approval KKM.

Rather than opt for vaccine yg medical and scientific study dijalan kan ke atas alive human for about 20 years before it can be sell over d counter.

This medical research n study topic reserve another entry. Panjang sgt.

As my opinions, many of us yg ade background science or medical will go for vaccine, simply because we all know a lil bit about diseases, immunity, endemic. (Read: many of us). And of coz ade minority yg ade medical background but totally reject vaccine.

Ade tak yang bace study paper or journals pasal setiap vaccine or main ikut google jek?

Bukan senang nak buat medical research or study pasal new drug or vaccine. Tau tak?


3 comments:

Sicness Surfacing said...

Salam kenal.
Tak sangka pulak komen kt blog dr halina tu kena hijack jugak kan dengan antivac ni. I don't get it. Dah datang kat rumah orang lepas tu bising2 ini tak kena itu tak kena. Tak hormat langsung kat tuan rumah.

I choose to vaccine my baby. For me ini adalah usaha to prevent desease. God knows berapa banyak virus dah zaman sekaran ni mana yang da mutate bagai. Itu pun nak compare dengan zaman dulu. Kalau betul2 natural jangan drive kereta, dok rumah jangan tengok tv jangan pakai hp. Semua tu ada side effect what.

Bila u sebut pasal bila handle baby sanitize tangan tu mmg me and hubs buat macam tu. we try our best to be hygiene. Tapi kalau nak sakit kena jugak kan. My son dah 2x warded. 1st sbb acute bronchiolitis and recently kena viral fever. But i don't have regrets because i know i have taken good care of him. Cuma satu jela i keja kena hantar baby kat pengasuh so the more reason to vaccine my child.

HERNANIE said...

Hai. Itu la yg i x phm dgn org2 yg doctor-degree- based on google ni.

Kita dh usaha kan. Anak sakit sikit tu biasalah Allah bg ujian kt kita kan. Anggap mcm tu je lah. Kene la redha kalau anak sakit sikit. Proses belajar org kata.

tenku butang said...

hai.. salam kenal,
follower no.183
done follow sini,
jom follow teman yea yunk..=)

http://tengkubutang@blogspot.com/ -->(official)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/ -->2nd blog
http://honeyoyeke.blogspot.com/