Saturday, July 06, 2013

To vac or not?

Hai.

Longgggg silence kan? Tah nape mood nk ber blog dh makin pudar. Now lebih suka blogwalking jd silent reader. Huhu. Padahal dh install blogger apps kt iphone ni. Tp still malasssss jgk.

Anyway, byk benda nak citer ni.

- rayyan dh 7m 2w. Happy baby. Nangis time lapar, x selesa or ngantuk. Or nangis mengada nak mintak angkat or nak ajak main. Other than that, alhamdulillah... pndai bawak diri. Time dia nk main or bergurau, layan kan aje sampai dia penat. Dh penat senang je tdo. Bg susu, pasang lullabies. 10 minit lepas tu hanyuttttt.

- rayyan br habis rotavirus vac. Vac yg ke-3 ni delayed sikit sbb tetibe terbace yg rotavac ni haram. So we did some research. Almaklum. Keje lab kan. mmg deal dgn byk company medical supplies. Vac yg we all amik tu manufacturer Merck, brand rotateq, bg secara oral. They also used bovine serum. Bovine is cow. In lab, we also use bovine serum in rmpi medium, for bone marrow aspiration(sum-sum tulang). Utk diagnosis leukaemia or lymphoma. Semua lab hematology kt malaysia yg buat bone marrow confirm gune bovine serum. serum ni mcm food to cells. Utk hidup la senang kata. Xde serum ni, cells or virus yg dh dilemahkan dlm vac tu akan mati. Dh mati, xde la guna nye...ye x? Macam mane mane la bole kata bovine tu babi. Duhhhhh. Klu x tau jgn pandai2 petik k

- aku sungguh x phm dgn parents yg x nak vac anak2 ni. Yg dh buat research tu x pe lah. Ni kes yg main ikut je. Pnh bace kt fb, ade member tu post kt kawan dia minta nnt tlg ajar cmne nk ckp kt doc yg dia x nak vac anak. Like hellooo?

- diorg x keje hosp, x keje lab. X tau betapa banyak nye penyakit bahaya skrg ni.

- if they choose natural remedies, silakan. And pls lah jgn compare zaman dulu n zaman sekarang. Zaman dh berubah la weh. Human evolve. And so do virus and bacteria. Kang ade yg nk kene cite part mikrob n genetik plak??

- i go for vac. Not because aku keje lab kkm. Tp sbb nk protect anak. Precaution is always better than cure. Kite cuba yg terbaik. Masa depan Allah yang tentukan.

- finally, nah gmbr rayyan seketul. For your eyes feast. Muahaha. Bye

8 comments:

PuanSyimaSyaz said...

maybe diorg ada sebab kot like me..

i bkn anti vac pun tp i terpaksa delay MMR sebab my daughter alergik dgn telur. baru secubit bagi kuning telur impact nya dasyat... so tanak take risk. doc ask for delay.. until..? sampai confident...

BAIZURA NATASHA said...

Hmmm. I pun tak paham org anti vaksin ne.

Btw, i smpt amek 1dos rota je for my baby. Then came across psl haram ne. I did reseach and tjumpa blog dr zubaidi dan jakim yg mmg ckp rota haram. A fren of mine yg keje pharmacist kt general hospital pn ada ckp ada babi, tp kkm ada keluarkan statement yg bole bg patient kalau keadaan darurat. Even jakim pn cakap harus kalau darurat. Cuma definition of darurat tu x clear kt sni. If pegi mn2 hospital yg islamic, mmg doc x advise lansung amek rota ne. I did checked with the paed, dia pulak ckp xde babi dlm proses buat vaksin rota tu. tp environment ms buat vaksin tu mmg dlm environment yg ada babi. She didnt explained further on the environment thingy. But from what she said, if vaksin mmr (if im nt mistaken), buat dlm telor ayam. So, masa buat vaksin rota tu la yg d buat dlm environment ada babi.

Bila dh mcm2 info i dgr, i sendiri jadi ragu2. So, i choose not to take rota, tmbh lagik vaksin je jenis baby kena minum, lagilah i risau bab halal haram.

This is totally my personal opinion.

Balqis said...

hi...
ye sy sokong tu...btl n bagus ikut sunnah...tp dlm environment kite cm skrg ni..bby lbh terdedah ngn air yg xelok..compared zaman kite dulu kan..sy ms jumpe paed trs tnye..paed pun ckp..xde "babi" pun ..sbb paed ckp..KKM kite sgt strict...paed siap cite lagi..de one time dulu..gomen kite nk stop polio..sbb xde polio kt negara kita..tetiba de 1org kena polio..so, xlh la stop...lgpun..kdg2...virus ni mgkn dtg dr negara luar..contoh la..cm workers or foreigner luar...kite xtau dorg sihat ke x..sbb secara umunye..kalo kite nk g kursus kt overseas kan..kite pun digalakkan amin vac kan..contohnye..ofismate sy hndk di hntr ke ghana...wpun 2mguu..but still kena amik vac demam kuning ye...wpun umur die dh 40++..hah???nmpk x?lg la bby...huhuhu
my hubby ckp ms die jumpe doc...doc ckp..ni cm perang saraf n lemahkn kite tau...ye semua ni urusan allah..tp selagi kite usaha..insyaallah,,dgn IZIN ALLAH...:)

nurul

JaJa said...

tombamnyooo anak kau naniii...like mummy like son..miss u.. happy fasting..

HERNANIE said...

Kalau advise by doc mmg ade allergic, it is totally ok. Xkan nak bahayakan anak plak for the sake of 1 shot vac kan. Hu.

HERNANIE said...
This comment has been removed by the author.
HERNANIE said...


Penat aku type panjang trdelete plak. Xpe baizura i buat new blog entry psl rota ni for u. Hehehe

Glory jane said...

maybe because rorareq also contain Parts of porcine circovirus
http://www.merck.com/product/usa/pi_circulars/r/rotateq/rotateq_ppi.pdf