Saturday, July 13, 2013

Shaklee anyone? Hahahhahaha.

Hey yo.

Im pretty sure many of u had read dr halina's blog about vac.

Yg kelakarnya bila bace komen. Ade yg kaitkan vac dgn kanser. Bodohnya la haih. Tau tau medik pastu main petik je cakap.

Pastu ade tg ckp xde vac, paeds xde gaji. Bile xde vac la, lg la byk kerja paeds. Ya ampun. Ape punye statement la tu.

Those are statements yg main cakap tak fikir dulu. Ade otak tak nak guna. Jenis tak fikir panjang. Main cakap tanpa fakta. Tu contoh yang main ikut ape org buat. Org x nak vac, dia pn x nak.

Kalau tak nak vac sbb mmg dah ada alahan, dah buat research kenapa tak nak vac. Then its ok la kan.

Yg x vac. But prevent disease by natural remedies adalah sgt bagus. Maybe parents nya tak kerja. Mak jaga anak sendiri di rumah. Tak bawak anak keluar ke tmpt sesak ( tempat sesak banyak penyakit bawaan udara contoh flu, pneumonia, tibi ) yg ramai pendatang asing atau rakyat negara ini yg x pernah vac, atau tak bawak anak keluar main kt playground kat tanah so that tak kene tetanus. And i bet u can goole the function of each vac mcm rubella, polio, chicken pox.

So aku memang sgt respect dekat parents yang tak vac anak tp able untuk jaga anak and tak kene all those diseases. To make sure anak xde luka lansung bila bawa anak pergi playground, tak bawak anak pegi shopping mall sbb kat shopping mall is closed air ventilation. Ape org lain hembus, kau sedut. Eh maybe shopping mall tu makcik pakcik cleaner nye takde yg indon, bangla, myanmar. Xde kot. Or maybe takde hantar anak ke nursery or pengasuh macam kita2 yang bekerja ni.

But to us yg ade life contra dr di atas. Yg hantar anak ke nursery/bs, yg bawa anak sometimes ke mall atau bawa ke playground, we need those vaccine.

Tapi sejauh mana kita usaha, kalau nak kene sakit, mmg kene jugak. Contoh kita punya la jaga. Everytime nk pegang anak, sterilise tgn. Cuci dgn sabun. Lantai n toilet mop n sental pakai dettol. Tp kalau nk kene mmg kene la jugak kan. Tp kita dah usaha betul tak?

Yang tak paham, kenapa ada orang easily accept shaklee hahahhahh, and other multisupplement ( u named it, alpha lipid, gluthathione lah, collagen la and jadah mak nenek yg lain) yang aku tak sure study afficacy, toxicology for how many years dijalankan? Long term effect to liver and kidney? Talk about overdose of supplements, which can be toxic to your body. Tak salah makan supplement tu semua to jgn overdose. And jgn makan yg takde approval KKM.

Rather than opt for vaccine yg medical and scientific study dijalan kan ke atas alive human for about 20 years before it can be sell over d counter.

This medical research n study topic reserve another entry. Panjang sgt.

As my opinions, many of us yg ade background science or medical will go for vaccine, simply because we all know a lil bit about diseases, immunity, endemic. (Read: many of us). And of coz ade minority yg ade medical background but totally reject vaccine.

Ade tak yang bace study paper or journals pasal setiap vaccine or main ikut google jek?

Bukan senang nak buat medical research or study pasal new drug or vaccine. Tau tak?


Saturday, July 06, 2013

To vac or not?

Hai.

Longgggg silence kan? Tah nape mood nk ber blog dh makin pudar. Now lebih suka blogwalking jd silent reader. Huhu. Padahal dh install blogger apps kt iphone ni. Tp still malasssss jgk.

Anyway, byk benda nak citer ni.

- rayyan dh 7m 2w. Happy baby. Nangis time lapar, x selesa or ngantuk. Or nangis mengada nak mintak angkat or nak ajak main. Other than that, alhamdulillah... pndai bawak diri. Time dia nk main or bergurau, layan kan aje sampai dia penat. Dh penat senang je tdo. Bg susu, pasang lullabies. 10 minit lepas tu hanyuttttt.

- rayyan br habis rotavirus vac. Vac yg ke-3 ni delayed sikit sbb tetibe terbace yg rotavac ni haram. So we did some research. Almaklum. Keje lab kan. mmg deal dgn byk company medical supplies. Vac yg we all amik tu manufacturer Merck, brand rotateq, bg secara oral. They also used bovine serum. Bovine is cow. In lab, we also use bovine serum in rmpi medium, for bone marrow aspiration(sum-sum tulang). Utk diagnosis leukaemia or lymphoma. Semua lab hematology kt malaysia yg buat bone marrow confirm gune bovine serum. serum ni mcm food to cells. Utk hidup la senang kata. Xde serum ni, cells or virus yg dh dilemahkan dlm vac tu akan mati. Dh mati, xde la guna nye...ye x? Macam mane mane la bole kata bovine tu babi. Duhhhhh. Klu x tau jgn pandai2 petik k

- aku sungguh x phm dgn parents yg x nak vac anak2 ni. Yg dh buat research tu x pe lah. Ni kes yg main ikut je. Pnh bace kt fb, ade member tu post kt kawan dia minta nnt tlg ajar cmne nk ckp kt doc yg dia x nak vac anak. Like hellooo?

- diorg x keje hosp, x keje lab. X tau betapa banyak nye penyakit bahaya skrg ni.

- if they choose natural remedies, silakan. And pls lah jgn compare zaman dulu n zaman sekarang. Zaman dh berubah la weh. Human evolve. And so do virus and bacteria. Kang ade yg nk kene cite part mikrob n genetik plak??

- i go for vac. Not because aku keje lab kkm. Tp sbb nk protect anak. Precaution is always better than cure. Kite cuba yg terbaik. Masa depan Allah yang tentukan.

- finally, nah gmbr rayyan seketul. For your eyes feast. Muahaha. Bye