Sunday, May 11, 2014

Breakthrough rotavirus

Hi there.

Dah lama kot tak blog. Asyik blogwalking je. Banyak benda nak cerita tp everytime nak blog, mesti ade je hal. End up dh lupa nk type ape.

Its sunday. Husband is working. Ye sebab dia keje muar. Johor kan keje ahad. 

Anyway, rayyan baru discharged dari ward (lagi) semalam. Rotavirus. Aku pun pelik camne bole breakthrough padahal dh vaccine dia. Yg aku ingat masa 1st dose rayyan ade muntah sikit. Maybe dosage dh tak betul la kot. Nak2 dia tgh tumbuh gigi geraham skang. Lg la senang kene infection sbb gum luka kan.

Weekend before warded tu, we all ade bawak dia pegi playground kt city park seremban2. Maybe dapat dr sana. Isnin nya bawak dia complete kan pneumonia vac kt precious clinic. Ade few babies and todds kt sane. Aku rase ade yg kene cirit birit sbb nampak nurse bg ubat hexbio dgn ubat yg pekatkan stool tu. 

Rayyan pulak mane la reti duduk diam. Dh macam rumah dia. Lari sane sini. Main toys semua. Before keluar dari klinik tu, aku siap basuh tangan dia and sanitize dengan dettol wipes lg. Tp dah nak kene jugak kannnnn

Selasa mlm around 2am dia muntah susu. Aku igt perut dia berangin. Tukar baju and bedsheet dia. Tp sbb nk bg tilam dia kering aku tidokan dia kt katil kitorg. Around 4am dia muntah lg. 6.30 am pn muntah lg. so aku dgn akmal decided nk EL je and tunggu clinic bukak. Around 8 dia muntah lg. 9ish , bawa dia ke klinik. His paeds suspect AGE. Maybe jugak rota. She asked either nak admit or not. Rayyan takde la dehydrate lg. still minum susu dan air. Tp each time susu and air mesti muntah melambak. Aku and akmal chose nak monitor dulu kt rumah. 

Around 2pm dia vomit lg. nasi lansung taknak makan. Susu dan air je. Tp semua keluar balik. Demam sikit time ni, 38.3 cel. Bawak dia pegi mandi and bg dia rendam dlm tub dia. After dah bg ubat tahan muntah, pcm and probiotic, he slept. Lama jugak. Around 5pm dia bgn and B.O, cair, bau masam. Hahaha. Mandikan dia lg. Lepas tu he looked ok. Susu dah tak muntah dh. 

Tp around 7pm mcm tu dia muntah melambak lg. aku dgn akmal bincang2, ni nk dekat 10x ni. X bole biar je. After solat maghrib we shoot pegi pantai ayer keroh. 

MO kt ED checked. Rayyan tak dehydrate lg. his advice, tak payah warded. Aku dgn akmal mntak 15 minit nak bincang. Haha bole lg kan. In the mean time, rayyan still active, jalan2 and babai semua orang, byebye nurse cantik plg dia suka. Hahaha 

Aku bg dia susu. Kalau tak muntah tak payah warded. Kalau muntah warded la. Mcm bating2 plak kan. Kesian tau tgk dia asyik kene cucuk je. 15 minit lepas susu dia muntah melambak lg. warded la jawabnye. 

Nasib baik single room ade kosong. Barang nk stay hosp mmg dh pack siap2  incase warded. Sekali mmg betul pun. Haha. 

Malam tu tido dia takde muntah. Maybe sebab dh drip and masuk ubat tahan muntah. Esoknye, bgn tido terus BO cair. And muntah lg sikit. Stool hantar lab. 

After that dia takde muntah or cirit lg dh. Ptg tu paeds tgk. She said kalau mlm ni   ok je esok bole discharge. tp esoknye (jumaat) dia BO cair 2 kali. Muntah takde dh. Lab results turn out mmg rotavirus. Kene la monitor kt ward lg  1 hari. Masa ni mcm phew nasib baik bawak hosp. Husband balik rumah and basuh semua toys, baju and kain yg kene muntah. Lantai mop dgn dettol. Haaaa gitu kekdah nye. 

Sabtu, aku nampak dia dh ok. Muntah takde dh. BO cair pn xde dh. Doc pn bg discharge. So aku tglkan dia jup sbb kene pegi lab ade keje sikit sementara tggu bil settle.

 Tghari smpi hosp aku tgk dahi dh luka. Hadoi... Jatuh langgar tong sampah dlm bilik ward tu. Tgh bergurau dgn ayah dia, lari2 amik lap besar sgt smpi tersadung kaki tiang IV drip tu pastu jatuh dahi kene tong sampah. Akmal plak sengal nye x bgtau nurse. So aku bwk g kaunter nurse. Apelg bising la nurse napa x bgtau awal2 masa jatuh. Aku mmg salahkan abah dia  pasal ni. Hahaha. Nurse pn cek BP, and vital sign. Pastu buat dressing kt luka dahi rayyan. Pukul 1 paeds dtg and ckp xde ape2 nak risau. Bole balik. Tp kene la jugak nurse and paeds tu buat incident report. Haha. Tak pasal2 je kan. 

So kesimpulan nye, rayyan cuma muntah 12x, and BO cair 4x. Xde la bonts dia melecet. Maybe sebab dh vac rota tu la teruk sgt dia kene compare yg xde vac. Drip pn 1 botol je. Active mcm biasa mmg x duduk diam. 

Ok tu je pengalaman anak kene rotavirus. Thanks to prudential takaful. Semua bil hospital rayyan covered. Bukan la aku nak bangga anak masuk hosp. Sape la suka tgk anak sakit kene cucuk. Tp prinsip aku dgn akmal kalau sakit teruk, biar la treatment betul2 sampai sembuh. Jangan berjangkit kt anak orang lain or jadi makin teruk kalau tak treat. 

Rayyan mase 5 bln kene pneumonia. Ha tang ni takkan nk biar melarat je kan. Of course la kene warded and treatment. Mase umur dia setahun 1 bulan, AGE dan bronchiolitis. Mase tu tgh endemic denggi kt melaka. Risau denggi je time tu. Tp bronchiolitis takkan la tak treat kan. Kang jangkitan paru2 lagi teruk sape nak jawab. Latest ni 1 thn 5 bln, rotavirus plak. 

Takpe la anak. Sakit sikit2 sekarang takpe lah. Nak membesar kan. Takkan nk kurung duk umah je ye tak. Semoga anak kita semua membesar dgn sihat dan kuat. Amin.

*mcm iklan milo pulak


Jumpa lagi lain kali.

Tak sabar nak dapat kunci rumah hoi

No comments: