Tuesday, June 17, 2014

Tommee Tippie Glass Bottle

hai

kat IG before this penah gembar gemburkan pasal nak tukar botol plastic TT yg rayyan guna kepada jenis glass bottle. ngam-ngam time tu dah sampai masa nak kene tukar botol sebab dah lebih 4 bulan pakai.

bila buat kira-kira balik, banyaknya lah dah terbazir beli botol saje. kitorg plak jenis beli sekali banyak. hantar ke rumah pengasuh sampai 4 botol. so that dia tak payah basuh. nak guna pakai baru je. (talk about paranoid mom). hahah. kat rumah lepas balik dari rumah pengasuh ada lagi 3 botol untuk pakai malam.

kau kira sendiri je lah berapa kos nya. tak masuk kene tukar teat jadi 6+ sebab botol ori cuma jual 0+ je.

so kitorg berkira-kira nak tukar kepada botol kaca.

1. sebab environmental friendly. gula selagi tak pecah. its lifetime. cuma tukar teat bila dah 4 bulan pakai. So dh dpt berjimat kat situ.

2. Rayyan bukan jenis yang membaling botol atau barang dia tak tentu pasal. kalau dah habis menyusu dia akan letak elok-elok. atau bagi kat kita. tu yang buat aku yakin nak tukarkan kepada botol kaca. Even kalau botol susu dia kita tak tutup dia akan tutup sendiri cuma tak rapat lah. 

Sebab tu yakin nak tukar ke glass bottle. So kitorg beli 4 biji botol glass TT tu. 2 hantar rumah pengasuh. 2 lagi pakai time malam. 

Pros:

1. Environmental friendly. Takde bau. BPA free. Plastic free. You all can google why are the content of plastic bottle materials. Bila dah tau terus fikir " what hv i done to my baby for this 18 months i bagi dia plastic bottle. Menyesal tak berguna". Hahaha.

Cons:
1.  Senang pecah kalau baling kuat2.
 
Tp dont worry. Kita bole beli sleeve. Macam sarung botol tu la. So chances nak pecah kalau terjatuh tu mcm minimal sikit lah. Haha. I beli sleeve brand basilic. Memang fit dgn TT glass bottle. 

Kalau perasan, botol kaca TT tinggi sikit. And ring putih tu pn lebar sikit. 

 Sleeve basilic.

Update sikit pasal milestone Akmal Rayyan at 18 months:
- dah paham arahan. Suruh buang diapers kt tong sampah, bukak baju untuk mandi, basuh tangan, baca doa. 
- pengemas. Hahahah. Aku taktau la ni pengemas ke ape. Tp dia tau untuk letak sesuatu barang tu kt tempat asal. Contoh: dia main deodarant ayah dia. Nnt dah bosan dia letak balik kt dresser. Toy dia tau simpan balik kt tent mainan dia. More of campak je toys dia dalam tent tu. Hahaha. Ni aku rase sebab dia tgk aku buat cmtu pagi2 sebab semak mata aku tgk toys bersepah. Campak dlm tent tak nampk dh. Turunkan shades. Ahhaha. Kalau nak amik buku dia akan tarik semua buku sampai jatuh. Then amik buku yg dia nak. Buku yg dia tak nak dia letak semula kat rak. Ni mmg aku ajar. So dia dh biasa. 

Tips: tunjukkan dia cara kemas toys, buku. Suruh dia buat. Bila nampak dia buat tu tepuk la tangan. Cakap pandai nyaaaa. Nnt anak tu pn tepuk tangan jugak sebab suka dgr kita puji dia. 

Rayyan kalau buat ape2 yg dia rase bagus dan elok dia happy pastu tepuk tangan
 sendiri. Kalau kita nampak tolong la tepuk tangan dan puji dia. Hehe. Bagi encourgement. Even tgh main hp ke instagram ke ko wajib stop and tepuk tgn tuk dia. Haha

- dh bole sebut nak, amin, mama, abah, bukak. Byk lg tp tak bole recall plak. 
- favourite tv show ialah Hi 5. Menyesal pn ade aku rekodkan semua episode dia. Dh x dpt nak tgk cerita lain sebab dok ulang-ulang je. Sampai dah bole hafal dah semua lagu. Rayyan siap berjoget kalau tgk hi 5 tu -___-
- foods: telur still allergic. Sampai bila tak tau la. Every 2 months bg dia kuning telur sikit. As instructed by his peads. kalau nasi ade lah 5-6 suap. Kalau bubur ayam bole habis semangkuk besar. Buah mangga tersangat ka suka. Macam kitorg. Hehee
- dh mula taknak kat org yg dia tak biasa. Part ni legaaaaa and sukaaaa. Hahaha. Atau klu mood dia tak baik mmg dia x nak org lain kecuali aku. Aahhhh bliss nyeeeee.

Ok tu je la kot. 

P/s: kunci rumah dah dapat. Yahooooo.lepas ni comfirm byk update psl rumah plak. Huhu

No comments: