Friday, June 20, 2014

why we bought this house?

last 2 years after I got transferred to Melaka, hubby straight away decided to buy a house in Melaka. comparing house's price in muar and Melaka, muar dah bit high. nak-nak yang dekat town area.

Akmal cakap biar dia yang ulang-alik ke muar (its just about 30-40 mins drive, depend on traffic, no toll). wife biar duduk dekat-dekat dengan tempat kerja so bila husband balik dah siap masak. gitu kekdah nya. hahah.

plus Melaka ade jusco 2 biji, cinema MBO,TGV, GSC semua, H&M pn dah ade. Kaison pn dah ade. ape lagi. u name it. hahah. so basically tempat shopping lengkap. =)

so we choose Melaka. Then, it was the surveying part. We visited a few developing houses areas near duyong, telok mas, bukit beruang. most of them were semi-D.

problems with semi-D:
-lots of land yang we all kene maintain. I hate that. aku memang tak suka bercucuk tanam apetah lagi tengok lalang tinggi pinggang. rumah sewa yang tanah sekangkang kera ni pun takde masa nak maintain.
-kos nak renovate lagi banyak kalau nak clear up the land.

ade few areas yang ade single storey terrace. tapi jauh dari tempat kerja aku and jauh dari pengasuh rayyan. area agak ke dalam menghala ke jasin or alor gajah. kalau kene pindah susah nak cari penyewa atau pembeli. sampai ke situ kitorg fikir. hehe.

ade jugak kat bukit katil rumah yang kitorg berkenan. tapi akmal tak suka sebab jalan masuk dari main road cuma satu. means rumah yang kitorg tengok tu dh phase 4. so jalan masuk ke phase 4 siap lalu belakang rumah orang lain. belok sana sini baru jumpa rumah. and busy bila nak keluar simpang.

mostly taman perumahan kt Melaka ni aku perasan macam tu. rumah baru-baru kt belakang nun. belah depan dah ade rumah lain. jalan keluar masuk memang busy nak-nak kalau dekat dengan sekolah.

then ade collegue bgtau kat bukit piatu ade rumah tengah naik.

lepas dah tengok area rumah tu memang kitorg berkenan la sangat. tak busy. 5 mins drive dari hospital Melaka tempat kerja aku, spa ada, salon ada, kedai runcit ada, kedai makan ada. hehe. kedai perabot, kedai lampu, seng heng dengan jakel jalan kaki pun sampai. haha. on top of it, taman ni along AMJ. so that akmal nak pergi kerja takdela kene merempuh jam.

lepas tu terus pergi office pemaju. confirm nak booking. tp dalam waiting list. masa tu dah kecewa sikit. hari-hari doa supaya ade la orang lain punye loan tak lulus. hahaha.

lepas 3 hari macam tu, developer called. ade potential buyer ni back out sebab loan tak lulus. ape lagi, hari tu juga pergi ke office developer and bayar deposit. Alhamdulillah, tak sampai 2 minggu loan lulus.

so tu la ceritanya.

daaa~

No comments: